Türkiye Suriye Bölgeler Arası İşbirliği Toplantısı Yapıldı

Türkiye-Suriye Bölgeler arası İşbirliği Programı konusunda bilgi vermek amacıyla Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı'nın da katılımıyla toplantı düzenlendi.

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı'nın yanı sıra, Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, DPT Uzmanı Mehmet Eker, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ünsal Göksen, ilgili kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) temsilcileri ile diğer yetkililer katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Süleyman Kamçı, Türkiye- Suriye arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel işbirliğinin geliştirildiğini söyledi. Vali Kamçı, Gaziantep, Kilis ve Halep illeri ve bağlı ilçelerini kapsayacak şekilde hazırlanan programın 2006 yılında başladığını ifade etti. Kamçı, "Türkiye ve Suriye ülkeleri arasında var olan coğrafi ortaklık; tarih, kültür, geçmiş ve gelecek birliğine uzanan münasebetler, Orta doğu'nun sosyal bütünlüğü içinde, çok müstesna bir yer tutuyor" dedi.
Program kapsamında ortaklaşa hazırlanan birçok projenin hayata geçirildiğini ve bu çabalardan da olumlu sonuçlar elde edilmeye başlandığını kaydeden Kamçı, "Başlangıçta, Gaziantep, Kilis ve Halep illeri ile ilçelerini kapsayacak şekilde 2006 yılında başlatılan projeye Türkiye ve Suriye tarafından 10'ar milyon olmak üzere 20 milyon dolarlık bir bütçe oluşturuldu. Zamanla, program bütçesi artarak ve faaliyet alanları genişletilerek uzatılmıştır. Şanlıurfa ve Mardin illeri de programa dahil edilmiştir. Bu
program, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Kalkınma Ajansları bünyesinde faaliyetlerine devam edecektir. Mayıs 2007 yılında sadece kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik proje teklif çağrısına çıkıldı. Toplam 81 proje teklifi geldi" diye konuştu. Vali Süleyman Kamçı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Değerlendirmeyi geçen 26 projeye yaklaşık 4,7 milyon dolarlık finansman desteği aktarılarak sözleşmeleri imzalanmış, bu projelerin 5 tanesi tamamlanmış olup, 21 proje faaliyeti devam etmektedir. Aralık 2007 tarihinde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, eğitim danışmanlık şirketleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarına yönelik ikinci ön teklif proje çağrısına 150 proje ön teklifi geldi. Değerlendirmeyi geçen 16 projeye yaklaşık 1,7 milyon dolarlık finansman desteği aktarılarak, Haziran
2008'de tüm sözleşmeler imzalanmış olup, bu projeler, faaliyetlerine devam etmektedir. Eylül 2008 tarihinde çıkılan üçüncü teklif çağrısında 41 proje teklifi gelmiş, değerlendirmeyi geçen 13 projeye yaklaşık 1,6 milyon dolar finansman desteği sağlanmıştır. 18 Şubat 2010 tarihinde yapılan dördüncü proje teklif çağrısına toplam 85 proje başvurusu alındı. Yapılacak Ulusal ve ortak izleme toplantılarında, 4. proje teklif çağrısı kapsamında sunulan projeler değerlendirilecek, ayrıca Programın başlayacağı
Şanlıurfa ve Mardin illeri ile ilgili olarak çağrı takvimi görüşülecektir. Türkiye Suriye Bölgeler arası işbirliği programı, her iki ülke halkının tarihsel birlikteliği ve ortak geleceğine yönelik çok olumlu gelişmeler olarak, başta hükümetlerimiz olmak üzere, ilgili tarafların daha güzel geleceği ve aynı destek ve kararlılığımız sürecektir"
Vali Süleyman Kamçı'nın konuşmasının ardından işbirliği programı konusunda bir sunum yapılarak, katılımcılara ayrıntılı bilgi verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile