Koyuncu, Süt Üreticileri Tekirdağ Merkez Birliğinde düzenlenen tarımsal sigorta toplantısı eğitiminde, süt üreticileri olarak, birlik genel başkanından personeline kadar bir aile olduklarını söyledi.
Domates, çeltik, pancar tarlasından hayvanların arasından gelen birisi olduğunu belirten Koyuncu, ''Eli nasırlı insanları alınlarının teriyle çocuklarının oturduğu sofralarına ekmek götüren insanların haklarını hukuklarını korumak zorundayız'' dedi.
-''Ulusal süt kayıt sistemini el birliğiyle kurduk''-
Göreve geldiklerinde Türkiye'de ulusal süt kayıt sisteminin olmadığını anımsatan Koyuncu, şöyle devam etti:
''Yani bu ülkede ne kadar koyun sütü var- Tekirdağ'da ne kadar inek sütü üretiliyor- Tekirdağ'ın hangi köyünde, hangi beldesinde ne kadar total anlamda süt var böyle bir kayıt sistemi yok. Biz, arkadaşlarla beraber dedik ki bizler bu ülkenin hizmetkarlarıysak, Türkiye'ye hizmet etmek istiyorsak mutlaka ulusal kayıt sistemini kurmamız gerekiyor. Biz, Türkiye'de ulusal süt kayıt sistemini sizlerle birlikte kurduk. Bir başarı varsa bu bireysel başarı değildir. Kurduğumuz, ulusal süt kayıt sistemiyle, süt üreticisi bir vatandaşın bize TC kimlik numarasını verdiğinde biz onun ne kadar hayvanı var, günlük kaç litre süt üretiyor, hangi firmaya satıyor gibi ayrıntıları görebiliyoruz.''
2006 yılında tarım sigortaları kanunun çıktığını da anımsatan Koyuncu, ''Tarsim, tarımsal sigortalara ilişkin bize özel bir toplantı gerçekleştirdi. Tek işletme üzerinden sigortalı olunmasını amaçlıyoruz. Çünkü, tek işletme sayıldığında, 2 bin tane hayvanın tek işletme sayılmasıyla, poliçesinin kesilmesi ve işleme sunulmasıyla bir tane hayvan öldüğünde sizin sigorta bedeliniz artmaz. Burada, öncelikle bizim üyelerimiz kazanacak, ondan sonra birlik kazanacak, merkez kazanacak ve Türkiye kazanacak. Amacımız, gayemiz bu'' diye konuştu.
-''Okullarda süt projesi, hayata geçiyor''-
Koyuncu, okullarda süt projesi üzerinde yıllardan beri çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''2002 yılında hayvancılığa verilen destekleme miktarı 83 milyon lira. Bugün sadece okul sütü projesine, 7 milyon öğrenciye verilen destekleme yani bu kapsamda ayrılan rakam 90 milyon lira. Üreticinin bir şekilde süt fiyatının düşmemesi noktasında hükümetimizin, bakanlığımızın bir mücadelesi bir gayreti var. Bu proje önümüzdeki haftadan itibaren hayata geçiyor.
Bu sadece okullarda çocuklarımızın süt içme projesi olarak baktığımız gördüğümüz bir olgu olmamalı. Bunun üretici boyutu var, sanayici boyutu var, tüketim alışkanlığının kazandırılma boyutu var, sağlık boyutu var, eğitim boyutu var, sosyal boyutu var. Bu açıdan değerlendirdiğimizde gerçekten bir taşla 5 kuşun vurulduğu bir proje olarak bunu görmemiz gerekiyor. Biz bu projeyi destekliyoruz.''
Geçen yıl süt tozu ile ilgili destekleme projesini de ortaya koyduklarını ifade eden Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ben buradan sanayici arkadaşlara sesleniyorum. Bakın Türkiye değişirken üreticiler de değişiyor ve gelişiyor. Biz, sanayicilerle bir bütün olduğumuzu ve bütünün parçaları olduğumuzu her zaman bilerek hareket ediyoruz. Ama maalesef hükümet süt tozuna destek veriyor. Süt fiyatlarını düşürüyorsunuz. Hükümet, okul sütü projesini başlatıyor hem okul sütünden 90 milyon lira alıyorsunuz, ondan sonra süt fiyatlarını düşürmeye çalışıyorsunuz. Artık, serbest piyasa ekonomisi bu ülkede uygulanıyor. Bu çerçeve içerisinde sanayici arkadaşlarımızın da üreticilere bakış açısının olmasını buradan istirham ediyorum.''
Koyuncu'nun konuşmasından sonra, eğitim toplantısına katılan Trakya bölgesindeki süt birlikleri başkan ve yöneticileri tarımsal sigorta konularında bilgilendirildi .
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Koyuncu Açıklaması
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, ''Kurduğumuz, Ulusal Süt Kayıt Sistemi ile süt üreticisi bir vatandaşın bize, TC kimlik numarasını verdiğinde biz onun ne kadar hayvanı var, günlük kaç litre süt üretiyor, hangi firmaya satıyor gibi ayrıntıları görebiliyoruz'' dedi.