Güvendi, Malatya'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 2005 yılında Türkiye'nin gündemine gelen tarım sigortalarının bugün çiftçinin doğal afetlerde zararının karşılanması noktasında önemli bir araç olduğunu belirtti.
Son zamanlarda yaşanan don afetlerinin tarım sigortalarının kıymetinin biraz daha bilinmesini sağladığını ifade eden Güvendi, çiftçinin sigortadan değil, ürettiği üründen emeğinin karşılığını almasını istediklerini ancak doğal afetler nedeniyle bunun zorlaştığını söyledi.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin Türkiye'nin her tarafındaki yaygın örgütlenmesiyle tarım sigortalarının yaygınlaşması, kökleşmesi ve üreticinin bilinçlendirilip bu hizmetten faydalanması konusunda üzerine düşeni yapmaya çalıştığını dile getiren Güvendi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yöneticileriyle ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Güvendi, her yıl tarım sigorta poliçe sayılarının arttığını belirterek, "Toplanan ve güvence altına alınan arazi, hayvan ve ürün varlığının arttığını görüyoruz ama bu yeterli mi? Genel olarak baktığımızda Tarım Sigortaları Havuzu olarak bunun yeterli olmadığını görüyoruz. Ortaklarımıza bu konuda bilinçlenmeye yönelik daha çok eğitim vermemiz ve bu konuda ısrarcı olmamız gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Güvendi, çiftçinin mağduriyetinin tüketime de yansıdığına işaret ederek, "Tüketiciler olarak da tarım sigortalarına önem vermeliyiz ki çiftçilerimiz üretimlerine devam etsin, bizler de daha sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşmaya devam edelim" ifadesini kullandı.
- "Kayısıda da hasar ödemesindeki devlet katkısı arttırılabilir"
Bir gazetecinin afetten zarar gören poliçe sahibi üreticiye verilen zarar ödemesinden yapılan kesintilerin yüksek olduğunu belirterek bu konuda bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusu üzerine Güvendi, şöyle konuştu:
"Malatya ve bölgesi için rakamlara baktığımız zaman 87 milyon lira prim toplanmış, 88 milyon lira hasar ödenmiş. 87 milyon lira toplanmış prim devletin katkısı dahil prim. Çiftçiden çıkan prim değil. Çiftçinin cebinden 43 milyon lira çıkmış ama çiftçiye 88 milyon lira ödenmiş. Bu aslında sigorta dengesi açısından baktığımızda kötü bir rakam değil. Muafiyetler uygulandığında üreticinin attığı taş ürküttüğü kurbağaya değiyor mu? Havuzu çok doldurduğumuzda bu defa primler yukarı çıkıyor. Hasar oranı biraz daha arttırılabilir mi? Evet arttırılabilir ama primi yukarı çıkarmamız lazım. O zaman da çiftçi, 'primler çok yüksek' diyor. Risk grupları yüksek olan ve çiftçinin üretime devam etmesi arzu edilen alanlarda Bakanlıkla Tarım Sigortaları Havuzunun destek kısmında bir ayarlama yapmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Yani genel destekleme yüzde 50. Bu bazı kalemlerde yüzde 60, 65'lere çıkıyor."
Güvendi, şöyle devam etti:
"Devlet olarak bir bölge ya da belli bir ürün grubunda çiftçilerin mağduriyetlerinin bir kaç yıl üst üste olduğunu görüyorsak burada TARSİM havuzuna aktarılan devlet katkısının yukarıya çekilerek hem çiftçinin üzerinden prim yükünün alınması, hem de ödenecek hasar miktarının yukarı çekilmesini öneriyoruz. Bu her ürün için olmaz. Bunun biraz daha stratejik, bölge ve ürün bazlı çalışılması lazım. Bu kayısıda olabilir. Zaten kayısıda şu an devlet katkısı yüzde 67. Bu bir 10 puan daha arttırılabilir mi? Havuz yönetimi, devletle görüşerek bütçeden bir miktar daha alınıp bu rakam bir miktar daha yukarı çekilebilir."
Güvendi, 31 Ekim 2015 itibarıyla TARSİM'in tarım sigorta üretimlerinin 237 milyon 446 bin 315 lira olduğunu belirtti.
- Kooperatifin kullandırdığı kredi miktarları
Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2002 yılında 302 milyon lira olan kullandırılan kredi miktarını bugün 5 milyar 947 milyon liraya çıkardığına dikkati çeken Güvendi, son 11 yılda toplam 31,3 milyar lira kredi sağladıklarını söyledi. Yıl sonu itibarıyla kullandırılan kredi miktarını 7 milyar liraya çıkaracaklarını anlatan Güvendi, "Böylece yıl başında açıkladığımız 6,5 milyar lira kredi hedefini de geçeceğiz" dedi.
Güvendi, 2004-2014 döneminde toplam 16,8 milyar lira sübvansiyonlu kredi kullandırıldığını sözlerine ekledi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Güvendi Açıklaması
MALATYA - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, "Yıl sonu itibarıyla kullandırılan kredi miktarını 7 milyar liraya çıkaracağız. Böylece yıl başında açıkladığımız 6,5 milyar lira kredi hedefini de geçeceğiz" dedi.