Bitkisel Üretimde Iklim Degisikliginin Etkisi ve Degerlendiririlmesi Bati Karadeniz Bölge Toplantisi Kastamonu’da düzenlendi.
Toplantida, iklim degisikliginin bitkisel üretime etkisi, iklim degisikliginin yagislara etkisi ve Bati Karadeniz Bölgesinde bulunan illerdeki yagis miktari degerlendirildi.
“Türkiye, tarim ve bugday ürünleri arasinda ihracatçi bir ülkedir”
Toplantida konusan Bitkisel Üretim Tarim Havzalari Daire Baskani Ali Canyilmaz, Türkiye’nin tarim ve bugday ürünleri arasinda ihracatçi bir ülke oldugunu ifade ederek, “2022-2021 yilinda pandemiye ragmen tarim sektörü bitkisel üretimden hayvanciliga, ihracata kadar her alanda büyümeye ve gelismeye devam ediyor. Bugün tarimsal hasilatimiz bir önceki yila göre 20 kat artarak 330 milyon liraya yükselerek Cumhuriyet tarihinde rekor kirmistir. Ülkemiz ayni zamanda bugday ve tahil ihracatinda dünyada birincisi, makarna ihracatinda ikincisi, findik, kuru kayisi, incir, kuru üzüm ve ayvada dünya ikincisiyiz. Türkiye, tarim ve bugday ürünleri arasinda ihracatçi bir ülkedir. Bu veriler hem çiftçimizi hem de bizleri gururlandiriyor. Bunlari yaparken iki faktör öne çikiyor. Birincisi çiftçimize ve üreticimize verdigimiz destekler. Son 18 yilda reel rakamlarla toplam 311 milyar lira destek ödemesi gerçeklestirdik. Bakanligimiz, 2021 yilinda toplam tarimsal destek bütçesi 22 milyar liradir. Bunun 13,2 milyar lirasi bitkisel üretim desteklerine aittir. Bu sene kurakliktan dolayi 1 milyar lira daha ilave ek ödemede bulunduk. Bu vesileyle 13,2 milyar liraya çikarttik. Su ana kadarda bitkisel üretim destek ödemelerinin de yüzde 98’ini gerçeklestirdik. Kuraklik ödemelerimize de halen devam ediyoruz. Gübre destek ödemelerini 2020 yilinda yüzde 100 arttirmistik, 2021 yilinda yüzde 25 arttirdik, 2021 yili içinde ilk defa böyle bir uygulama oldu, 2022 yilinda da yüzde 100 arttiracagiz. Ikincisi de bitkisel üretim olarak hazirlanan bütün projeleri hemen hemen destekliyoruz. Bu sayede de çiftçimize katki sagladigimizi düsünüyoruz. Kastamonu’yu da diger illeri de hazirlanan bütün bitkisel üretim ile ilgili projeleri destekledik. Önümüzdeki yilda bu projeleri arttirarak devam ettirecegiz” dedi.
“65 ilimizden kuraklik bildirimi aldik”
Türkiye genelinde geçen yil asiri bir kurakligin yasandigini belirten Canyilmaz, “Bazi bölgelerimizde ürün alinamayan yerler oldu, 65 ilimizden kuraklik bildirimi aldik. Bazi yerlere yüzde 70’e varan kayiplar yasandi. Bu durumu veri kaybini destekleyerek üreticinin yükünü hafifletmeye çalistik. Yüzde 30-100 arasinda dekara destek sagladik, ödemesine de geçen hafta itibariyla baslamis olduk. Ülkemiz hizla iklim degisikligine girmeye basladi ve bizim de buna karsi tedbirler almamiz gerekiyor, bitkisel üretimi buna göre yönlendirmemiz gerekiyor. Ekimizi, dikimi ve hasat zamaninda farkliliklar olusmaya basladi.
Bunlari da degerlendirip Tarim Havzalari Daire Baskanligi olarak nerede, ne zaman ekim yapmaliyiz, hangi ürün çesitlerini yetistirmeliyiz gibi konularda 7 bölgede toplanti yapmaya basladik. Ilkini Trakya’da, ikincisini Sanliurfa’da yaptik, üçüncüsünü Van’da, dördüncüsünü Marmara bölgemizde yaptik ve besincisini de Kastamonu’da Bati Karadeniz Bölgesini kapsayacak sekilde yapiyoruz. Toplanti sonunda iklim degisikliginin bitkisel ürünlerde olusturdugu sorunlarin net olarak belirlenmesi, ürün desenine destekleme politikalarini, gübre tüketimini, tohum ve fidan kullanimina yönelik stratejilerin olusturulmasi amaciyla bu toplantilar yapiyoruz, yapmaya da devam edecegiz. Ülke genelinde de bir toplanti yapip sonuçlari çikarip bütün ülke ile paylasacagiz” diye konustu.
Yaptiklari tohum, fidan, altyapi ya da sera gibi projeleri desteklediklerini söyleyen Canyilmaz, “Bu sayede 2021 yilinda 371 bin dekar bos kullanilmayan araziyi bizler üretime kazandirdik. Bu sayede toplamda 2,1 milyon nadas alani azaltilmis oldu” dedi.
“Kirsal kalkinma kapsaminda 237 projeye toplamda 21,5 milyon lira hibe destegi ödemesi yaptik”
Kirsal kalkinma kapsaminda 237 projeye toplamda 21,5 milyon lira hibe destegi ödemesi yaptiklarini ifade eden Kastamonu Tarim ve Orman Il Müdürü Fatih Önlem ise, “Kastamonu, 0 rakimdan 1900 rakima kadar üretilen ürünler bakimindan bir zenginlik sehri. Sahil kesiminde meyvecilik, sebzecilik, örtü alti yetistiriciligi, su ürünleri yetistiriciligi yapilirken iç kesimlerde hububat yetistiriciligi, sarimsak, çeltik, siyez ve bunun yani sira rövansta olan yer bitkileri ve Seker Pancari yetistiriciligi yapilmaktadir. 300 bin civarinda büyükbas hayvanimiz ve 100 bin civarinda küçükbas hayvanimiz ve 80 bin civarinda da ari bali kovanimiz bulunmaktadir. Ayrica kestane bali ve bal üretiminde de dogalligiyla Kastamonu kendiliginden söz ettirmektedir. Yüzde 60-70’i orman olmasina, çok dar ve kisitli olarak tarim yapmamiza ragmen çogu üründe kendi ismimizden söz ettirmekteyiz, bu da bize onur ve gurur vermektedir. Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak geçtigimiz yillarda ve bundan sonraki yillarda çiftçilerimiz yeni üreticilerimize yeni teknolojilerin aktarilmasinda her zaman öncü olduk ve her zaman da öncü olmaya devam edecegiz. Geçtigimiz yillarda kirsal kalkinma kapsaminda 237 projeye toplamda 21,5 milyon lira hibe destegi ödemesi yaptik. Bu yatirimlarin toplam bedeli 42-43 milyon lira civarinda. Bunun haricinde Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak 160 milyon lira degerinde Tarimsal Destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesabina yatirdik. Il Müdürlügü olarak en büyük amacimiz çiftçilerimizin refah düzeyinin arttirilmasi ve onlari onlara daha yasanilir, kaliteli ürün üretiminde öncü olmaktir. Bunu da bu sekilde desteklerle her zaman çiftçimizin yaninda olduk ve olmaya da devam edecegiz” seklinde konustu.
“Dogal kaynaklarimizin yaklasik yüzde 50’sinden fazlasini tükettik”
Iklim degisikliginin küresel etkileri hakkinda bilgi veren Su Yönetimi Genel Müdürlügü Iklim Degisikligine Uyum Sube Müdürü Ayse Yildirim Coskun da, “Bizim dünyamiz baya yasli bir dünya 4.6 milyar yasinda. Söyleyince çok anlasilmiyor, sayinin büyüklügü ama bunu söyle 46 yasinda asagi yukari bir insanin ömrü ile karsilastirdiginda insanoglu bu dünyanin üzerinde yaklasik sadece 4 saattir faaliyet gösteriyor. Dogal kaynaklarimizi tüketme hizimizdan bahsediyorum. Özellikle sanayi devrimi ile birlikte iklim degisikligi arttigi için bu 46 yasindaki insani yalnizca bir dakika önce sanayi devrimi gerçeklestirildi.
Burada dogal kaynaklarimizin yaklasik yüzde 50’sinden fazlasini tükettik bu biraz çok kalin bir rakam tabi ki yeralti kaynaklarimiz su kaynaklarimiz her biri ayri kirlenme oranlari size bir fikir vermesi açisindan faydali buluyorum” ifadelerini kullandi.
Toplantiya Kastamonu’nun yani sira Düzce, Zonguldak, Bolu, Bartin, Karabük ve Sinop illeri katildi.
Türkiye, Tarim Ve Bugday Ürünleri Ihracatinda Dünyada Birinci Sirada
Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Tarim Havzalari Daire Baskani Ali Canyilmaz, Türkiye’nin tarim ve bugday ürünleri ihracatinda dünyada ilk sirada bulundugunu belirterek, "Tarimsal hasilatimiz 330 milyon liraya yükselerek Cumhuriyet tarihinde rekor kirmistir. Ülkemiz bugday ve tahil ihracatinda dünya birincisi, makarna ihracatinda ikincisi, findik, kuru kayisi, incir, kuru üzüm ve ayvada dünya ikincisiyiz” dedi.