'Türkiye Teknoloji Ülkesi Haline Geliyor'

Mitsubishi Electric Avrupa Fabrika Otomasyon Sistemleri Başkanı Puetz: 'Türkiye teknoloji ülkesi haline geliyor. Çok sanayileşmiş bölgelerde yüksek farkındalık var. Yeni teknoloji ürünlerine istek var' 'Türkiye'de eğitim düzeyi açısından ve teknoloji alanında gayet nitelikli ve becerikli kişiler var' 'Son dönemde aldığımız karar ile Türkiye'yi operasyon merkezi yapacak ülke olarak görüyoruz' 'Yapay zeka önümüzdeki 23 yıl içerisinde robotlara taşınacak'

GÖKHAN YILDIZ - Mitsubishi Electric Avrupa Fabrika Otomasyon Sistemleri Başkanı Hartmut Puetz, Türkiye'nin teknoloji ülkesi haline geldiğini belirterek, 'Çok sanayileşmiş bölgelerde yüksek farkındalık var. Yeni teknoloji ürünlerine istek var.' dedi.

Puetz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi 25 yıldır takip ettiğini, 25 yıl öncesi bugünü kıyasladığında Türkiye'de büyük gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de eğitim düzeyi açısından ve teknoloji alanında gayet nitelikli ve becerikli kişiler olduğunu ifade eden Puetz, 'Türkiye'de artık yüksek teknolojili ürünler imalat sistemlerine dahil edilir oldu. Türkiye teknoloji ülkesi haline geliyor. Çok sanayileşmiş bölgelerde yüksek farkındalık var. Yeni teknoloji ürünlerine istek var.' diye konuştu.

- 'Türkiye bizim için daha önemli bir hal almakta'

Hartmut Puetz, Türkiye'nin teknoloji için çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Son dönemde aldığımız karar ile Türkiye'yi operasyon merkezi yapacak ülke olarak görüyoruz. Biz sadece Türkiye'yi Türkiye olarak görmüyoruz. Türkiye, operasyonları ile bütün komşu ülkelere hizmet veriyor. Orta Asya, Orta Doğu, İran buralara hep hizmet verecek. Bu yüzden Türkiye bizim için daha önemli bir hal almakta.'

Genel otomasyon alanına bakıldığında pek çok şirketin müşterilerine çözümler sunduğunu ifade eden Puetz, Sanayi 4.0'ın artık daha önemli bir hal aldığını, Avrupa'da birçok müşterinin daha küçük adımlarla e-F@ctory çözümlerini benimsemeye başladığını bildirdi.

Geriye dönüp bakıldığında robotların kullanımının arttığını belirten Puetz, şunları kaydetti:

'Biz burada sadece robotları sanayileşmiş ülkelerde veya yüksek sanayileşmiş ülkelerde kullanmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda iş gücü maliyetinin nispeten daha ucuz olduğu yerlerde bile artık bunlar kullanılır oldular. Robot kullanımının artmasının sebebi aynı zamanda kalite ile ilintili. Yapay zeka önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde robotlara taşınacak. Ancak bunu etik bir bağlama oturtmak lazım. Bu meselede şirketlerin etik bir sorumluluk duyması da gerek. Teknik olarak insanların yaptığı işi robotlar devralsa toplumsal ve etik sorumluluklarımız gereği biraz daha farklı düşünmemiz gerekecek.'

- 'Sanayi 4.0 olarak Türkiye'de çok fırsat var'

Mitsubishi Electric Corporation Fabrika Otomasyon Sistemleri Grubu e-factory Koordinatörü Hajime Sugiyama da son 2 yıldır Sanayi 4.0'dan çok bahsedildiğini, artık insanların Sanayi 4.0'ın fabrikalara nasıl uygulanacağını bildiğini söyledi.

Sugiyama, şöyle devam etti:

'E-f@ctory'de 2003 yılından beri deneyimimiz var. Sanayi 4.0'da öyle değil. Yeni teknolojiler artık dünyaya sunulmaya başlandı. Sanayi 4.0 olarak Türkiye'de çok fırsat var. Japonya'da yaşadığımız sorun ise yeni teknolojileri eski bir fabrikada uygulamak zor. Çünkü mevcut teknoloji çok eski oluyor. Mevcut teknolojiyi eskiye dahil etmek zor oluyor. Türkiye gelişmekte olan bir ülke, o yüzden çok yatırım yapılıyor.'

Türklerin yeni teknolojilere çok sıcak baktığını ifade eden Sugiyama, Türkiye'de çok büyük fırsatlar bulunduğunu ve Türk mühendislerin çok iyi olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile