Türkiye Test Ve Muayene Hizmetleri Veri Tabanı Tamamlandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: 'Türkiye'deki test ve muayene hizmetlerine hızlı şekilde ulaşılabilmesi, etkin kullanılabilmesi, akredite olmayan test ve muayene altyapılarının akredite olmaya yönlendirilmesinin sağlanması amacıyla Türkiye Test ve Muayene Hizmetleri Veri Portalı hazırladık' 'Portal aracılığıyla kullanıcılara çeşitli sektörlerde ve alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel sektöre ait kalibrasyon, test, muayene faaliyeti gösteren kurum ve kuruluşlara ait bilgilere, belirli arama yöntemleriyle erişim sağlama ve sorgulama imkanı getirdik' 'Farkındalık oluşacağından yurt dışında yapılan testlerin yurt içindeki kaynaklara yönlendirmesi sağlanacak, yurt dışından alınan testlerin ülkeye kazandırılmasıyla, maddi kazancın yanında zaman kaybı da önlenecek'.

MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki test ve muayene hizmetlerine hızlı şekilde ulaşılabilmesi, etkin kullanılabilmesi, akredite olmayan test ve muayene altyapılarının akredite olmaya yönlendirilmesi amacıyla Türkiye Test ve Muayene Hizmetleri Veri Portalı hazırladıklarını bildirdi.

Bakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotivden kimyaya, sanayinin tüm sektörlerini kapsayan, 'Türkiye Test ve Muayene Hizmetleri Veri Portalı'nı değerlendirdi.

Ülkenin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için bakanlık olarak dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasında yer alan bir Türkiye'nin oluşumunda öncü olmayı amaçladıklarını belirten Işık, bu kapsamda kaynakların etkin kullanılması, halkın yaşam kalitesinin artırılması, dış pazarlarda rekabet edebilirliğin sağlanması ve ihracatın artırılması için üretilen ürün ve hizmetlerin 'uygunluk değerlendirmesi'nin çok önemli olduğunu söyledi.

Işık, ülke sanayisinin dünyayla entegrasyonunun ancak uluslararası teknik mevzuat ve standardizasyon kurallarına uygun üretim yapılmasıyla mümkün olacağına dikkati çekerek, 'Uygunluk değerlendirme olarak adlandırılan test, muayene ve belgelendirme sektörünün dünya hacmi yaklaşık 140 milyar dolar. Ülkemizin bu alandaki pazar büyüklüğü ise 1,5 milyar dolar düzeyinde ancak iç pazarımızın sadece 300 milyon dolar düzeyinde bir kısmı ulusal imkanlarımızla karşılanırken, bu alanda önemli düzeyde dış kaynak kullanımı söz konusu' diye konuştu.

- 'Test sürecinin ardından kamuoyuyla paylaşılacak'

Türkiye'de standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında gerekli test ve muayene altyapısının mevcut durumunun ve geleceğe yönelik yeni yatırım ihtiyaçlarının ortaya konması gerektiğine işaret eden Işık, ülkedeki test ve muayene hizmetlerine hızlı şekilde ulaşılabilmesi, etkin kullanılabilmesi, akredite olmayan test ve muayene altyapılarının akredite olmaya yönlendirilmesinin sağlanması amacıyla 'Türkiye Test ve Muayene Hizmetleri Veri Portalı' hazırladıklarını anlattı.

Işık, hazırlanan web portalı aracılığıyla kullanıcılara çeşitli sektörlerde ve alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel sektöre ait kalibrasyon, test, muayene faaliyeti gösteren kurum ve kuruluşlara ait bilgilere, belirli arama yöntemleriyle erişim sağlama ve sorgulama imkanı getirdiklerine değinerek, 'Böylece ülkemizdeki test, muayene, kalibrasyon gibi kamu ve özel tüm uygunluk değerlendirme altyapılarına ilişkin güncel verilere, teknik ayrıntıları da içerecek şekilde tek merkezden ulaşmak mümkün hale gelecek. Buna ilave olarak, süreç içinde üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin hangi alanlarda çalıştığıyla ilgili bilgilere de erişim sağlanabilecek. Bu çerçevede bakanlığımız tarafından, 'Türkiye Test ve Muayene Hizmetleri Veri Tabanı' oluşturulması çalışmaları tamamlandı' ifadelerini kullandı.

Kurulan veri tabanının test sürecinin başladığını dile getiren Işık, test aşamasının ardından portalın ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Bu projeyle sanayi kuruluşlarının ihtiyaçları olan uygunluk değerlendirme hizmetlerine daha hızlı ulaşılabileceğinin altını çizen Işık, ayrıca farkındalık oluşacağından yurt dışında yapılan testlerin de yurt içindeki kaynaklara yönlendirmesinin sağlanacağını vurguladı. Işık, yurt dışından alınan testlerin ülkeye kazandırılmasıyla, maddi kazancın yanında zaman kaybının da önleneceğini söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile