Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli Üçüncü Toplantisi Yarin Istanbul'da Yapilacak

Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli Üçüncü Toplantisi Yarin Istanbul'da Yapilacak

Türkiye’de sehirlerin afetlere daha hazirlikli ve dirençli hale getirilmesi için olusturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli’nin üçüncü toplantisi, yarin Istanbul’da Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum koordinasyonunda gerçeklestirilecek.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre, ilki Istanbul’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ikincisi Gaziantep’te Bakan Kurum’un baskanliginda düzenlenen Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli’nin üçüncü toplantisi, yarin saat 15.00’te Istanbul Dolmabahçe Çalisma Ofisi’nde yapilacak. Uzmanlarin, bilim insanlarinin ve akademisyenlerin katilimiyla Bakan Kurum baskanliginda gerçeklestirilecek toplanti çerçevesinde, çalismalarina 3 Mart tarihinde baslanan proje çerçevesinde yapilan hazirliklarin, nisan ayi sonuna kadar kamuoyuna sunulmasi hedefleniyor.

Bu çerçevede kurul tarafindan Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan ortaya çikan durumun yönetimi, yeniden insa sürecinde uygulanacak politikalar ile dirençli sehirlerin olusturulmasi ve Türkiye’de afet risk yönetimine iliskin çalismalar yürütülecek.

Insaat mühendisi, jeolog, sehir planlamacisi, sosyolog, mimar, kentsel dönüsüm, atik yönetimi, iklim bilim ve iletisim uzmanlarindan olusan akademisyenlerin de bulundugu kurulda, deprem disinda birçok afetle mücadele noktasinda da politikalarin belirlenmesinde aktif rol oynayacak.

Yarin gerçeklestirilecek toplantida sehirlerin ihya ve insasi, mekansal planlama, hasar tespit, tarihi ve kültürel mirasin korunmasi, akilli sehirler, atik yönetimi, iklim dostu sehirler, kriz iletisimi gibi farkli alanlarda uzmanlar ve bürokratlarin yer alacagi çalisma gruplarinin olusturulmasi bekleniyor.

Ulusal Risk Kalkani Modeli üçüncü toplantisinda, alinan ve uygulamaya konulacak kararlar da açiklanacak.

“Afet yönetiminde Istanbul ve Türkiye geneli için bugüne dek yapilan en genis program”

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum da bilimin isiginda hazirlanan Ulusal Risk Kalkani Modeli’nin tüm dünya için örnek bir çalisma olacagini belirterek, “Ulusal Risk Kalkani Modeli tüm bu yönleriyle, büyük ülke Türkiye’ye yakisan, 360 derece düsünülmüs, halkimiza güven verecek dev bir projedir. Kurul üyelerimiz deprem bölgesinde saha incelemesi yapti. Yarin yapacagimiz toplantiyla kanaatlerini, yapacaklarimizi konusacagiz. Yükselen Anadolu, KÖK çalismalari ve Ulusal Risk Kalkani projelerimiz, hem Türkiye’mizin hem de büyük bir deprem riskiyle karsi karsiya olan Istanbul halkinin gelecege güvenle bakmasini saglayacak bir çözüm reçetesi olarak hazirlanmaktadir” ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, paylastigi mesajinda, “Yükselen Anadolu’muz için tüm dünyaya örnek olabilecek bir çalismayla Ulusal Risk Kalkani Modeli çatisinda bilim insanlarimizla her türlü afete karsi tedbirler için çalisiyoruz. Kurul üyelerimiz deprem bölgesinde saha incelemesi yapti. Yarin yapacagimiz toplantiyla kanaatlerini, yapacaklarimizi konusacagiz" dedi.



“Tüm problemlerin net olarak ortaya konulmasi gerekiyor”

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Risk Kalkani Modeli Üyeleri, ileride olusabilecek risklerin yönetilebilmesi için tüm problemlerin net olarak ortaya konulmasi gerektigine dikkati çekti. Risk Kalkani Modeli Üyesi olan Japon Yüksek Mimar ve Yüksek Insaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, kolon ve beton incelemelerinde bulunmasinin ardindan insaat enkazindaki sikintilari tespit ederek gerekli bilgileri verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile