Bakan Çağlayan, yaptığı açıklamada 2012 yılının ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım rakamlarını değerlendirerek, şunları kaydetti: "Bu rakamlarla, Türkiye’nin, doğrudan yatırım için ne kadar güvenli ve önemli bir liman olduğu bir kez daha test edilip onaylanmıştır. Dünyada ekonomik belirsizlikler devam ederken Türkiye, uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olmaya devam etmektedir. 2012 yılı Haziran ayında uluslararası doğrudan yatırım girişi 1 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayı girişleriyle birlikte, 2012 Ocak-Haziran döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişi, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 21 oranında arttı ve 6.8 milyar dolardan, 8,2 milyar dolara ulaştı."
Bakan Çağlayan, AB Ülkeleri kaynaklı sermaye girişlerinin devam ettiğini belirterek, "Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam etmektedir. Ocak-Haziran döneminde Türkiye’ye gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yüzde 77,8’i AB ülkeleri kaynaklıdır. Ocak-Haziran döneminde İngiltere (2 milyar dolar), Avusturya (1,4 milyar dolar) ve Lüksemburg (676 milyon dolar) önde gelen yatırımcı ülkelerdir" ifadelerini kullandı.
Sektörel bazda imalat sanayinin yatırımcıların tercih ettiğin sektörler olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, "Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde imalat sanayi yatırımcıların en çok yatırım yaptıkları sektör olarak öne çıkmaktadır. Ocak-Haziran döneminde 3.1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi imalat sanayine gerçekleşmiş olup, gıda ve içecek imalatı ilk sırada yer almıştır. 410 milyon dolar ile kauçuk ve plastik ürünler imalatı ikinci sırada yatırımcıların tercih ettiği imalat sanayi sektörleridir. Bu dönemde hizmetler sektörünün en önemli kalemlerinden olan inşaat sektörüne 1.3 milyar dolar, bankacılık-finans sektörüne 715 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşmiştir" dedi.
Bakan Zafer Çağlayan, Ocak-Haziran döneminde 620 uluslararası sermayeli şirket kuruluşu gerçekleştiğini ve 79 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye ile iştirak edildiğini belirterek şunları belirtti: "2012 Ocak-Haziran döneminde 620 adet uluslararası sermayeli şirket kuruluşu gerçekleşti. 79 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermayeli şirket iştirak etti ve toplam 699 şirket faaliyete geçti. Faaliyete geçen bu şirketlerle birlikte 2012 yılı Haziran sonu itibarıyla Türkiye’de toplam 30 bin 333 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Söz konusu şirketlerin yüzde 52’si; 15 bin 648’i AB Ülkeleri ortaklıdır. AB ülkeleri içerisinde Almanya 4.918 şirket ile ilk sırada yer almaktadır. İngiltere 2.369 şirket ile ikinci, Hollanda ise 2.014 şirket ile üçüncü sırada yer almaktadır. AB’den sonra en fazla şirkete sahip ikinci ülke grubu ise Yakın ve Orta Doğu Ülkeleridir. Türkiye’de faaliyet gösteren 30 bin 333 adet uluslararası sermayeli şirketin 6 bin 546 adedi.
Yüzde 22’si Yakın ve Orta Doğu Ülkeleri kaynaklıdır. Yatırımcılar için güvenli bir liman olan Türkiye, önümüzdeki dönemde bu özelliğini daha güçlendirerek, uluslar arası doğrudan yatırımcıların gözde yatırım merkezi olmaya devam edecektir. Yeni Teşvik Sistemimiz de Türkiye’ye uluslar arası doğrudan yatırım girişlerinin artmasında en etkili araç olacaktır. "
Türkiye, Uluslararası Doğrudan Yatırımda Güvenli Bir Liman Olmayı Sürdürüyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılının 6 ayında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 21 arttığını ve 8.2 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Türkiye, uluslararası doğrudan yatırım çekmede, adeta bir çiçek bahçesi gibi" dedi.