'Türkiye Ve Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler' Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeniden dizayn edilen dünyada, Türkiye'nin dizayn eden ülke olma davasının peşinde olduklarını söyledi.

Zeybekci, MÜSİAD'ın bir otelde düzenlediği "Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler" konulu toplantıda, siyasi ve ekonomik gelişmeleri anlattı.

Kanlı terör örgütünün 7 Haziran'da "barış güvercini" diye pazarlandığını dile getiren Zeybekci, "8 Haziran günü bu ülkede normalde iktidar olmaktan başka hiçbir düşüncesi olmayan ana muhalefetin genel başkan yardımcısı, meclis grup başkan vekili, milletvekili, il başkanı 'Biz HDP'ye oy verdik' diye gerine gerine ortada dolaşmadı mı? Tek bir amaçları vardı o da AK Parti'ydi. Tek başına hükümeti indirmek. Türkiye'nin tek partili istikrar hükümetini alaşağı etmek. Türkiye'yi yeniden muhtaç olduğu hallere döndürmek" dedi.

Bir daha Türkiye'ye IMF'nin, Dünya Bankası yetkililerinin gelerek ekonomik programlar, yaptırımlar dikte ettiremeyeceğini kaydeden Nihat Zeybekci, artık Türkiye'nin sahipsiz olmadığını söyledi.

Dünyadaki 2008 global krizinin birçok Avrupa ülkesini "silindir gibi ezdiğini", bazı ülkelerin hala toparlanamadığını dile getiren Zeybekci, "O kriz Türkiye'yi teğet geçti. Biz en hızlı toparlanan ülke olduk. Avrupa Birliği'nin 28 ülkesi 2008 öncesi istihdam rakamlarına henüz ulaşamadı biz o rakamlara 6 milyon kişi ilave ettik. Yeniden dizayn edilen dünyada, dizayn eden ülke olma davasının peşindeyiz" diye konuştu.

Diyarbakır, Suruç ve Ankara'daki terör saldırılarını planlayanların aynı olduğunu vurgulayan Zeybekci, milletin hain tuzağa düşmediğini, 1 Kasım'dan sonra, 7 Haziran'da yaşanan sıkıntıların devam etmeyeceğine inandığını ifade etti.

-"En önemli konu yaşam hakkı''

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, insanın yaşadığı her yerde en önemli konunun yaşam hakkı olduğunu söyledi.

Güven ve istikrarın iki sihirli kelime olduğunu ve son 13 yılda Türkiye'nin başarıdan başarıya koşmasını sağladığını vurgulayan Yıldırım, "O güven ve istikrardır ki bir Türkiye'yi 3 Türkiye yapmıştır, dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine ev sahipliği yapar hale getirmiştir" dedi.

Güven ve istikrarı oyunlarla bozmaya çalışanların bulunduğunu dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin 1984 yılından bu yana terörle mücadele içinde olduğunu kaydetti.

Terörün o günlerde bölücü terör örgütü olarak yüzünü gösterdiğini ifade eden Yıldırım, "Terör, bu mücadeleyi kazanamayacağını anladı, bölücü kısmını kaldırdı. Şimdi Türkiye üzerinde mühendislik hesapları yapan, Türkiye'ye ayar vermeye çalışan küresel güçlerin taşeronları olarak iş başında" dedi.

Terörün amacının Türkiye'nin sıçramasını önlemek olduğunun altını çizen Yıldırım, AK Parti hükümeti döneminde Türkiye'nin çok büyük projelere imza attığını belirterek, "Türkiye istikrarın kaybolmasının ne olacağını 4 ayda gördü. 7 Haziran bir yol kazasıdır. Bu bize bir mesajdır. Bu mesajı aldık. 13 yılın getirdiği heyecan eksilmesini de artık giderdik" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hayata geçirilen projeleri kıskananların bulunduğunu öne süren Yıldırım, "Kıskananlar çatlasın. İsterse Gezi olayları yapsınlar, isterse kargaşa çıkarsınlar Türkiye'nin hızını kesemezler, Türkiye yeni ufuklara yelken açtı" diye konuştu.

-"Gün birlik olma günüdür"

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Türkiye'nin zor bir sınavdan geçtiğini, ülkenin etrafında sinsi bir oyunun olduğunu, sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda istikrarsızlık ortamının oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Terörün kimden geldiği veya kime karşı yapıldığının önemli olmadığını, ölenlerin insan olmasının asıl önemli konu olduğunu vurgulayan Olpak, günün suç atma değil, birlik olma günü olduğunu belirtti.

Kısa sürede yapılan seçimlere ve belirsizlik ortamına rağmen ekonominin sağlam şekilde yolunda devam ettiğini, son zamanlarda Türkiye'de siyasi alanın yanı sıra ekonomide de olumsuz hava oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Olpak, ekonomide olumsuz hava yaratmak isteyenlere hem içeriden hem de dışarıdan destek olanların bulunduğuna işaret ederek, "Belki her şey güllük gülistanlık değil ama hangi ülkenin ekonomisi güller saçıyor da bize dikenler kalmış diye sormak gerekiyor" dedi.

Birilerinin "bulanık suda balık avlama" derdinde olduğunu dile getiren Olpak, şöyle konuştu:

"Bizim ekonomi yönetimimizin tümünden bir isteğimiz var. Ortada olan gerçeği daha fazla dikkatle getirmemiz gerekiyor. Yeterince konuşmamak bazen kötü niyetlilerin işine geliyor. Piyasaların ve ekonomik aktörlerin ihtiyacı olan temel unsur güven faktörüdür. Onu da sağlayacak siyasi istikrardır. Türkiye makro ekonomik dengelerin sağlamlığı ile bugüne kadar geldi. Halkımız 1 Kasım'da tercihlerini oylayacak. Bizim iş alemi olarak beklentimiz huzur, güven ortamının sağlanmasıdır."

Toplantıya, İzmir Valisi Mustafa Toprak, bazı AK Parti İzmir milletvekili adayları ile MÜSİAD üyeleri katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile