Bunun 30 bini Şubat'ta atanırsa atama bekleyen arkadaşlarımızın bir kısmı mesleğe geçmiş olacak” dedi.
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendika tarafından hazırlanan “Türkiye ve Dünyada Öğretmenlik Raporu”nu düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Basın toplantısında bir konuşma yapan Gündoğdu, öğretmenlerin fedakarlığının görmezden gelindiğini, itibar kaybına uğratıldığını ve ek ödemeden mahrum edilerek kamuda en az maaş alan çalışan konumuna düşürüldüğünü söyledi.
Öğretmenliğin ekonomik ve mesleki itibarını hedef alan yaklaşımların bertaraf edilmediği sürece 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlamamaya karar verdiklerini kaydeden Gündoğdu, Türkiye’de, öğretmenlere mesleklerinin maddi karşılığının hakkıyla ödenmediğini söyledi.
Öğretmenlere saygı gösterilmediğini ileri süren Gündoğdu, “Öğretmenler yetersiz ve çalışmıyor” gibi yaklaşımları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.
Gündoğdu, “Hak ettiği saygıyı görmeyen öğretmenler, öğrencilerine daha iyi bir gelecek, daha güçlü bir Türkiye, daha adil bir ülke hedefinde sorumluluk almaları gerektiğini nasıl anlatacak. Kendisi saygıya muhtaç hale getirilen öğretmenlerden, öğrencilerine insana ve haklarına saygı duymayı ve insan onurunu esas almayı öğretmeleri beklenmektedir” dedi.
“ÖĞRETMENLER, MEB’İN ÖĞRETMENE YETERİNCE DEĞER VERMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR” Öğretmen yetiştiren programların önemli bir kısmına ihtiyaç duyulan öğretmen sayısından daha fazla öğrenci kabul edildiğini ve bu nedenle eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının önemli bir kısmının atanamadığını belirten Gündoğdu, son yıllarda öğretmenlik mesleğinin cazibesini yitirdiğini söyledi.
Öğretmenlerin, toplum ve yönetim kademesinde saygınlık konusunda geleceğe dönük oldukça karamsar olduğunu kaydeden Gündoğdu, “Öğretmenlerin çoğunluğu, MEB'in öğretmene yeterince değer vermediğini, maaşlarının yetersiz olduğunu ve mesleklerinin yeterince saygın olmadığını düşünmektedir” dedi.
“ÖĞRETMENLER EMEKLİ OLMAYI TERCİH ETMİYOR” Öğretmenlerin süreyi doldurdukları emekli maaşının son maaşlarının yüzde 60 seviyelerine inmesi nedeniyle emekli olmayı tercih edemediğini belirten Gündoğdu, “Emeklilikteki maaş kaybı, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını tehdit edecek seviyeye ulaşmıştır. Bu doğrultuda öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltilmesi, ek ödemelerin ve ek ders ücretlerinin emekli maaşlarına yansıtılması yönündeki taleplerin uygulamaya dönüşmesi gerekmektedir'' diye konuştu.
Türkiye'de öğretmenlerin OECD ortalamasından daha düşük maaş aldığını belirten Gündoğdu, “Türkiye'nin ekonomik büyümesinin öğretmen maaşlarına yansıtılması sonucunu doğuran bir artış ivedilikle yapılmalıdır. 2011 yılında yürürlüğe giren 666 sayılı KHK ile diğer birçok kamu çalışanının maaşında önemli bir iyileştirme yapılırken, öğretmenlere yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır” diye konuştu.
“ŞUBAT VE AĞUSTOS’TA EN AZ 100 BİN ÖĞRETMEN ATANMASI GEREKİR” Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından OECD ortalamaları esas alındığında Türkiye'nin bu ortalamaları yakalaması için, ilköğretim düzeyinde yaklaşık 175 bin, ortaöğretim düzeyinde ise yaklaşık 110 bin olmak üzere toplam 285 bin yeni öğretmen istihdam etmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, Şubat ve Ağustos'ta en az 100 bin öğretmen atanması gerektiğini söyledi.
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Gündoğdu, bir gazetecinin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in eğitim-öğretim yılının ortasında öğretmen ataması yapılmasını doğru bulmadığı yönündeki açıklaması sorması üzerine, “Bizim 2013'te 100 bin öğretmen atanması talebimiz var. Bunun 30 bini Şubat'ta atanırsa atama bekleyen arkadaşlarımızın bir kısmı mesleğe geçmiş olacak. Bir tane bile ücretli öğretmen olmamalı” diye cevapladı .
Türkiye ve Dünyada Öğretmenlik Araştırması Sonuçları
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Bizim 2013'te 100 bin öğretmen atanması talebimiz var.