Gaziosmanpaşa Belediyesi, Dünya Yerel Yönetimler ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komitesi (BMMYK) ortaklığında "Suriyeli Mültecilerin Yerel Halk ile Barış İçinde Yaşamasının Desteklenmesine Yönelik’’ projesini hayata geçirdi. “Dönüşüm Mutfağı” adı verilen bu destek projesiyle 50 Türk ve 50 Suriyeli kadının bir araya gelerek çeşitli aktiviteler yapabilecekleri bir ortam geliştirdi.
“Dönüşüm Mutfağı”nda bir araya gelen kadınlar ülkelerine özgü yemekleri birbirleri için yaptı. Suriyeli kadınlar, kespe, tebbule, acve, börek, kibbe, şurabiyat adları verilen ülkelerine özgü yemekleri yaparken Türk kadınları ise ev baklavası, çiğ köfte, hamsi pilavı, keşkek, yaprak sarması, revani, içli köfte gibi yemekleri yaptı. Kadınlar önce ülkelerinin lezzetlerini birbirlerine tanıtarak yemeklerde kullandıkları malzemeleri anlattı. Ardından iki ülke kadınları maharetlerini konuşturdukları yemekleri hep birlikte afiyetle yedi. Organizasyona katılan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı’nın eşi Nezihe Usta ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağrıcı da kadınlarla bir araya gelerek bu farklı lezzetlerin tadına baktı.
“Suriyeli kadınlar yemeklerini anlattı”
2 buçuk senedir Türkiye’de yaşadığını ifade eden Sabiha Hamdu, “Ben muammarat yemeği yaptım. Bu bir sos içinde soğan, salça biber, domates, zeytin bulunuyor” dedi.
4 buçuk senedir Türkiye’de yaşadığını ve bir aydır da annesiyle beraber Dönüşüm Mutfağına geldiğini ifade eden Razan Rıfaıeh ise “Suriye’ye özgü bir makarna yaptım. Önce makarnayı pişiriyorum sonra yağını atıyorum. Koyulması gereken çeşitli baharatları koyuyorum. En sonda kaşar ve maydanozunu koyuyorum üzerine” ifadelerini kullandı.
Türkiye Ve Suriye Lezzetleri Bir Arada
“Dönüşüm Mutfağı” projesinde bir araya gelen Türk ve Suriyeli kadınlar ülkelerine özgü birbirinden lezzetli yemekler pişirdi. Eğlenceli dakikaların yaşandığı etkinlikte iki ülkenin kadınları pişirdikleri yemekleri birbirlerine ikram etti.