Yapılan açıklamaya göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Teknolojide Kadın Hareketi projesinin eğitim ayağı, İzmir, İstanbul, Samsun ve Ankara'nın ardından son durak olan Gaziantep ile tamamlandı. Eğitimler, iş gücünde bulunan ve çalışmayan kadınlar olmak üzere 2 ayrı fazda düzenlendi.
Eğitimin ardından düzenlenen törenle, teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak iş fikri geliştirmeyi başaran 3 kadına can suyu sermayesinin sağlanacağı ''Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması''na start verildi.
Yarışmayı başlatmak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray kronometreyi çalıştırdı.
Eğitim almış ya da almamış, teknolojiye dayalı, uygulanabilir bir iş fikrine sahip tüm kadınların katılımına açık olan yarışmanın başvuruları 6 Şubat 2013'e kadar devam edecek. Yarışmanın sonuçları ise Mart 2013'te açıklanacak.
Yarışmada adaylar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın da aralarında bulunduğu jüri tarafından değerlendirilecek. Yarışma sonucunda, birinci 15 bin lira, ikinci 10 bin lira, üçüncü 7 bin 500 lira can suyu sermayesi ödülü alacak. Ayrıca ilk 3 girişimci kadın, Vodafone'dan 1 yıllık mobil iletişim hizmetleri paketi ve KAGİDER üyelerinden 1 yıllık danışmanlık hizmeti kazanacak.
-Dünyada yüzde 50'yi bulan kadınların işgücü katılımı, Türkiye'de yüzde 30 seviyesinde-
Bu arada, törende bir konuşma yapan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, kadınların ekonomik hayatın dışında bırakılmasının tüm toplumlarda işgücüne dahil olmayan toplam nüfusu yıldan yıla katladığına, bunun ise sosyal ve ekonomik gelişimi tehdit ettiğine dikkati çekti.
Dünyada yüzde 50'yi bulan kadınların işgücüne katılımının, Türkiye'de yüzde 30 seviyesinde bulunduğunu kaydeden Timuray, ''Kadın potansiyelini ekonomiye kazandırmak üzere çözüme katkı sağlayabilecek tüm ortakların omuzlarında önemli bir sorumluluk bulunuyor'' dedi.
Timuray, Türkiye Vodafone Vakfı olarak, çalışmayan kadınları ev ortamından bağımsızlaştırarak ekonomik hayata, üretime dahil etmek, işgücündeki kadınlara ise eğitim yoluyla farklı ufuklar kazandırarak, hedeflerini ve girişimci ruhlarını yükseltmek gayesiyle Teknolojide Kadın Hareketi Projesi'ni hayata geçirdiklerini vurguladı.
Kadının ekonomik hayattaki varlığına ilişkin öncelikle önyargıları, ardından engelleri kaldırmak üzere çalışmalar yürüttüklerini anlatan Timuray, şimdi de teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak iş fikri geliştirmeyi başaran kadınlara can suyu sermayesi sağlayacakları yarışmayı başlattıklarını ifade etti.
KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ise, günümüzde kadının ekonomiye ve istihdama aktif olarak katılmasının önündeki en büyük engelin eğitime erişimdeki sorunlar olduğuna işaret etti.
Teknolojinin ise eğitim alanındaki kökleşmiş sorunları daha hızlı aşmanın önemli bir aracı olduğunu söyleyen Türktan, bu proje ile teknolojinin gücünü kadınlara aktarmayı hedeflediklerini kaydetti.
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da, kadın istihdamını ve girişimciliğini artırmanın aslında bir hükümet politikası olması gerektiğini, bunlar olana kadar sivil toplum kurumları ve özel sektör olarak bu konuda çözüm arayabileceklerini belirtti.
Muhabir: Mücahid Eker
Yayıncı: Zekeriya Gülün
Türkiye Vodafone Vakfı'ndan Kadınlara ''can Suyu Sermayesi''
Türkiye Vodafone Vakfı'nın sosyal ve ekonomik hayatta kadının varlığını güçlendirmek hedefiyle hayata geçirdiği Teknolojide Kadın Hareketi projesi kapsamında, teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak işini kuran 3 kadına can suyu sermayesinin sağlanacağı ''Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması'' düzenlenecek.