Türkiye Yapay Zeka Zirvesi

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aran: 'Müşterilerin bankacılık sisteminde dijital ikizi yapılacak. Müşteriyi tanımak için binlerce veri kullanılacak. Binlerce simülasyon yapılarak müşterinin ihtiyacına göre ürün geliştirilecek' Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan: “Banka müşterilerinin bir robotla konuştuğunu anlayamayacağı şekilde yapay zekada sesli etkileşimin gelişmesiyle birlikte çağrı merkezlerinin yapısı değişebilir”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, "Müşterilerin bankacılık sisteminde dijital ikizi yapılacak. Müşteriyi tanımak için binlerce veri kullanılacak. Binlerce simülasyon yapılarak müşterinin ihtiyacına göre ürün geliştirilecek." dedi.

Yapay zekanın geleceği ve sektörlere etkileri, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) gerçekleştirilen Türkiye Yapay Zeka Zirvesi'nde masaya yatırıldı.

Aran, zirvenin "Finans Dünyasında Yapay Zeka" başlıklı panelindeki konuşmasında, yeni dönemde yapay zekanın bütün alanlardaki iş yapma şeklini radikal olarak değiştireceğini söyledi.

Banka olarak yapay zekanın sektöre getireceği köklü değişiklikler için hazırlıklar yaptıklarını bildiren Aran, "Müşteriyle yapay zeka kullanılarak etkileşimde mutlaka konuşmaya veya yazışmaya dayalı diyalog bankacılığı dediğimiz kavramı ön plana çıkarmalıyız. İnsanlara sesiyle, yüzüyle ve söylediklerini anlayarak bankacılık yaptıramazsak, yapay zekayla müşteri etkileşimi kısmında eksik kalırız. Sesli asistanlar ve diğer akıllı sistemlerle bankacılık sistemini entegre etmeliyiz." diye konuştu.

Aran, yapay zekanın bankaların pazarlama stratejilerini de değiştireceğini belirterek, bankaların modelleme ve karar alma sistemlerinin etkineceğine dikkati çekti.

Bankaların müşteriden yola çıkarak ürün geliştireceklerini bildiren Aran, "Müşterilerin bankacılık sisteminde dijital ikizi yapılacak. Müşteriyi tanımak için binlerce veri kullanılacak. Binlerce simülasyon yapılarak müşterinin ihtiyacına göre ürün geliştirilecek. Arka planda yapılan operasyonel işler yapay zekalı robotlardan faydalanılarak yapılacak. Gelecekte robot endüstrisi ve robotik yazılımlar bankacılık sektörünün operasyon bölümlerinde sıkça kullanılacak." şeklinde konuştu.

Aran, banka müşterilerinin gelecekte bir robottan sıra alacağını, sırasını beklerken de robotla etkileşime geçerek finansal işlemlerini yapabileceğini kaydetti.

- "Bankalarda evrak işlerini akıllı makineler yapacak"

Yapı Kredi Bankası Bilişim Teknolojileri ve Operasyon Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan da yapay zekanın bankacılık gibi birçok sektörün iş yapma şeklini etkileyeceğini vurguladı.

Yapay zekanın farklı tekniklerin bir araya gelmesi sonucu makinelerin insanı taklit edebilmesi olduğunu anlatan Erdoğan, “Teknoloji tarihine bakıldığında, otomasyon insanların kol gücünü taklit ederek iş yapıyordu. Günümüzde ise akıllı makineler insanın düşünme ve çıkarım yapabilme gücünü taklit ederek iş yapıyor. Yapay zeka aslında insanın çıkarım yapabilme yetisinin robotlar tarafından taklit edilmesidir.” diye konuştu.

Erdoğan, yapay zekanın gelişmesiyle birlikte bankalarda arka planda yapılan operasyona dayalı işlerin yok olmasını öngördüklerini dile getirdi.

Bankalara müşterilerden pek çok bilgi ve belge geldiğini aktaran Erdoğan, bunların işlenmesinden diğer dış ticaret ve hukuki metinlerinin gözden geçirilmesine kadar birçok işlemin başlı başına bir alan olduğunu, gelecekte bankalarda bu tür evrak işlerini yapay zekaya sahip akıllı makinelerin yapacağını savundu.

Erdoğan, gelecekte bankacılık sektöründe müşterilerle yazılı ve sesli etkileşimin de yapay zekayla yapılabileceğini belirterek, “Banka müşterilerinin bir robotla konuştuğunu anlayamayacağı şekilde yapay zekada sesli etkileşimin gelişmesiyle birlikte çağrı merkezlerinin yapısı değişebilir.” dedi.

Bankaları yapay zekanın gelişmesiyle birlikte bekleyen temel zorluklara da değinen Erdoğan, yapay zekanın yoğun bir veri beslemesi gerektirdiğini belirterek, çok farklı tekniklerde derinlemesine uzmanlaşılması gerektiğini ancak Türkiye’de henüz yeterince uzmanın bulunmadığına dikkati çekti.

Erdoğan, yapay zekanın kullanılmasında dilin makineler tarafından çok iyi algılanması gerektiğini, bu kapsamda Türkçe’nin sesli olarak algılanması için yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Yapay zekayı kullanacak sektörlerin çok etkin yatırım yapması gerektiğini belirten Erdoğan, kısa vadede geri dönüş beklemeden, yetkinliği geliştirecek yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile