BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, Türkiye'ye son günlerde günde ortalama 500 kişinin geldiğini, bunun zaman zaman 1000-2000 kişiye ulaştığını belirtti.
Bu sığınmacı akınının Suriye'nin kuzeyindeki çatışmaların şiddetlenmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Fleming, özellikle Halep çevresindeki ve muhalif gruplar arasındaki çatışmaların sığınmacı akınında etkili olduğunu bildirdi.
Son dönemde Türkiye'ye gelen sığınmacıların 7 bininin Türkiye'deki kamplara yerleştirildiğini ifade eden Fleming, Türkiye'nin ocak ayının başında Suriyeliler için 22. kampı açtığına dikkati çekerek, Türk yetkililerin sığınmacı akınıyla başa çıkmak için yeni kamplar açmayı değerlendirdiğini kaydetti.
Yıl başından beri 20 binden fazla sığınmacı gelmesinin Türkiye'nin bu konudaki çabaları üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu vurgulayan Fleming, son dönemdeki akının 2013 yılından beri yaşanan en büyük sığınmacı akını olduğunu bildirdi.
BMMYK'nın bu sığınmacı akını ile başa çıkması için Türkiye'ye ne tür yardımlar yapılabileceğini yetkililerle görüştüğünü ifade eden Fleming, sığınmacıların bir kısmının Türkiye'nin kırsal alanlarında kayıt yapılmasını beklediklerini ve bu kişilere yardım konusunda Türk hükümeti ile birlikte çalıştıklarını söyledi.
Fleming, savaşın başlangıcından bugüne kadar Türkiye'ye yaklaşık 700 bin Suriyelinin sığındığını da anımsattı.
Türkiye'ye Gelen Suriyeli Sığınmacı Sayısında Büyük Artış
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Türkiye'ye yıl başından bugüne kadar 20 binden fazla sığınmacının geldiğini, bunun da 2013 yılından beri yaşanan en büyük sığınmacı akını olduğunu bildirdi.