Otomobil başta olmak üzere, savunma sanayi, bilgisayar, havacılık, telekomünikasyon ve yazılım alanlarında yerli üretim çalışmaları başlatan Türkiye, ileri teknoloji gerektiren 3D yazıcı alanından da söz sahibi olmak istiyor. Dünya genelinde sağlıktan savunmaya, mimariden iletişim teknolojilerine kadar hemen her sektörde belirleyici rol oynaması beklenen 3D yazıcılar, Türkiye’nin geleceğe dair planlamalarında ilk sıraya yerleşti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren BTYK tarafından belirlenen stratejiye göre 3D yazıcılar, 2015-2017 yılları için Ar-Ge çalışmalarında ‘öncelikli desteklenecek alan’ olarak belirlendi.
"YERLİ OLMAK YETMEZ İHTİYACI DA KARŞILAMALI"
Türkiye’nin tamamen yerli ilk 3D yazıcısı ‘TeTe’nin üreticisi olan LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından alınan kararı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
3D yazıcı üretimi alanında yeterli altyapı ve bilgi birikimine sahip olduklarını aktaran Talat Sam, “Bana göre teknolojinin sadece yerli olması yeterli değil, piyasanın ihtiyaçlarına da cevap verebilmesi gerekir. Biz bunu sağladık ve Türkiye’nin ihtiyacı olan yerli 3D yazıcıyı yüksek teknolojiyle Ankara’da üretmeyi başardık. 3D yazıcı teknolojisi 21. yüzyılın sanayi devrimi. Teknolojiyi yakalamak isteyen ülkeler 3D yazıcıların gücüne odaklanmış durumda. Ülkemizin de bu güce odaklanması ve Bakanlık düzeyinde adımlar atılması memnuniyet verici” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama’nın son ‘ulusa sesleniş’ konuşmasında 3D yazıcılara işaret ettiğini hatırlatan Talat Sam, “Başta ABD olmak üzere dünya genelinde çok sayıda ülkenin üretim şekillerini değiştirebilecek bir teknolojiden söz ediyoruz. Türkiye geçmiş yıllarda otomotiv, bilgisayar, cep telefonu gibi alanlarda öncü olma trenini kaçırdı. 3D yazıcı teknolojisi ile ilk kez tüm dünyanın peşinden koşacağı bir teknolojinin üretim üssü olabiliriz” ifadelerini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın geçtiğimiz ay yaptığı ‘20 milyon dolarlık 3D yazıcı piyasası oluşacak’ açıklamasının ardından harekete geçen Bakanlığa bağlı BTYK, 2015-2017 yılları çağrı planlamasının ilk sırasında 3D yazıcıların olduğunu açıklamıştı. BTYK, son 3 yılda 650’nin üzerinde projeye 500 milyon liralık destek sağladı. Dünya genelinde her yıl ortalama yüzde 25-30 oranında büyüyen 3D yazıcı sektörü 4 milyar dolarlık bir market hacmine sahip.
3D YAZICI (ÜÇ BOYUTLU BASKI) NEDİR?
Üç boyutlu baskı; sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Elektronik parçalar ve motorlar dışında neredeyse bütün mekanik parçalar 3D yazıcı tarafından basılabilir.
Değişik türlerde ve tekniklerde baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar vardır. En yaygın kullanıma sahip olan üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen hammadde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanır.
Türkiye Yerli 3D Yazıcıda Oyun Kurucu Oluyor
Teknoloji alanında kendi markasını üretme mücadelesi veren Türkiye, yerli 3D yazıcı çalışmalarını özel teşvik kapsamına alıyor. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) tarafından belirlenen iki yıllık Ar-Ge programında yerli 3D yazıcılar ‘öncelikli desteklenecek alan’ olarak belirlendi. Tamamı yerli ilk 3D yazıcıyı üreten LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, Türkiye’nin ilk kez tüm dünyanın peşinden koştuğu bir teknolojinin merkez üssü olmaya hazırlandığını açıkladı.