Türkiye'yi Sağlık Turizminde Dünyaya Tanıtıyor

Türkiye'nin en yüksek işlem hacmi ve cirosuna sahip kamu hastanesi olma özelliği taşıyan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türk vatandaşlarının yanı sıra, yabancı uyruklu hastalara verdiği hizmetle de adını dünyaya duyuruyor Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özyavuz: 'Türkiye gerçekten sağlıkta diğer ülkelerle karşılaştırılırsa çok ileri bir noktada. Bu hizmetleri sadece yabancılar için değil, Türk olup başka ülkenin vatandaşı olanlara da sunabiliriz. Kapımız herkese açık, kapasitemiz var' 'Ne yazık ki bazı şeyler için teknolojik donanım, özellikle yeni gelişen Avrupa ülkelerinde yetersiz kalabiliyor. Bu konuda ülkemiz çok şanslı. Çünkü gerekli yatırımların yapıldığı, insan gücünün yetiştirildiği bir ülke. Dünyanın her yerinden hasta kabul edebiliyoruz'

HATİCE ŞENSES - Türkiye'nin en yüksek işlem hacmi ve cirosuna sahip kamu hastanesi olma özelliği taşıyan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, geçen yıl yaklaşık 11 bin yabancı uyruklu hastaya hizmet verdi.

Geçen yıl ayaktan 1 milyon 362 bin 380, yatarak da yaklaşık 42 bin kişiye, bini hekim, 3 bin 100 personelle sağlık hizmeti sunan hastane, Türkiye'nin sağlık turizminde de adını dünyaya duyuruyor.

Hastane, Türk vatandaşlarının yanı sıra, aralarında pediatrik ve yetişkin kardiyovasküler, kulak, burun, boğaz cerrahileri gibi önemli operasyonların da yer aldığı spesifik alanlarda yabancı uyruklu hastalara da sağlık hizmeti veriyor.

- 'Bizim için en önemli şey insanların öncelikle sağlıklarına kavuşması'

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Kerem Özyavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanenin Türkiye'nin en yüksek işlem hacmine ve cirosuna sahip kamu hastanesi olduğunu ifade etti.

Özyavuz, hem bir üniversite hastanesi olma hem de neredeyse tüm branşlarda eğitim ve sağlık hizmeti verilmesi dolayısıyla kurumun önemli bir sağlık tesisi olduğunu belirterek, tüm branşlarda yerli ve yabancı hasta kabulü yaptıklarını söyledi.

Sağlık turizmi kapsamında da hizmet verildiğini dile getiren Özyavuz, 'Bu kapsamda 2015 yılı içerisinde 10 bin 826 hastaya hizmet verdik. Bunlar hem poliklinik hem de yatan hasta olarak hastanemize başvurdular. Poliklinik kapsamında bakıldığında başvuran hastaların daha çok ülkemize ziyaret için gelmiş turistlerden oluştuğunu görüyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Özyavuz, bu hizmetin yanı sıra, Sağlık Bakanlığının da bazı uygulamalarının bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti:

'Bazı ülkelerle ikili anlaşmalar yapılıyor. Bu anlaşmalar doğrultusunda özellikle kendi ülkelerinde tedavi olamayan, bu hizmetlere erişemeyen hastalara hizmet veriyoruz. Bunun için Uluslararası Hasta Birimi adı altında oluşturduğumuz özel bir birimimiz var. Yabancı uyruklu hastalarımızı bu birimde yatırıyoruz. İlgili branşlar hastaların vizitlerini, operasyonlarını, takip ve tedavilerini burada yapıyor. Hastalarımızın tedavisini bu şekilde sağlıyoruz. Şu anda yabancı uyruklu hastalar için, Sağlıklık Bakanlığımızın aldığı karar doğrultusunda Sağlık Uygulama Tebliğindeki fiyatların iki katı kadar bir fiyatlandırma yapılıyor. Özellikle bazı ülkeler için de Bakanlığımızın yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde ekstra indirimler sağlanıyor. Tabii bizim için en önemli şey insanların öncelikle sağlıklarına kavuşması. Bunun için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Gerekiyorsa bu hastalar için başka yerlerden de girişimlerde bulunarak gelmelerini ve tedavi olmalarını sağlıyoruz.'

- 'Her türlü hizmeti verebilecek kapasiteye sahibiz'

Şu anda ayakta tedavilerde ülkelerinde devam eden iç savaş nedeniyle birçok Suriyeliye hizmet verdiklerini aktaran Özyavuz, 'Bizim özellikle anlaşmalar kapsamında Arnavutluk, Makedonya, Kosova gibi Balkan ülkelerinden gelen çok hastamız var. Yakın zamanda Kırgızistan'dan 10 hastamız gelecek ve kulak operasyonu olacak. Biz çok spesifik hizmet alması gereken tüm hastalara hangi ülkeden olursa olsun hizmet vermeye çalışıyoruz.' dedi.

Mustafa Kerem Özyavuz, yabancı uyruklu hastaların ülkelerinde hastalıklarına ilişkin yapılan tetkik ve varsa tanı sonuçlarıyla hastaneye başvurduklarında ilgili bölümlere hızla yazı yazıldığını, operasyon zamanlarının düzenlenip, kişilerin konuk edildiğini vurguladı.

Hastanenin Sabiha Gökçen Havalimanı'na çok yakın konumda olduğunu ve bunun da büyük bir avantaj sağladığını belirten Özyavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Öyle olunca her türlü hastanın da hastanemize intikal etmesi daha kolay oluyor. Şu anda bizim hastanemizde en çok öne çıkan branşlardan biri kulak, burun, boğaz. Özellikli ameliyatlar yapıldığı için bu bölümde çok yabancı uyruklu vakamız oluyor. Özellikle pediatrik ve yetişkin kardiyovasküler cerrahiye talep fazla oluyor. Çünkü dünyada dahi bu ameliyatların yapıldığı çok fazla yer yok. Bu nedenle hasta sayımız fazla. Genelde gelen hastaların birden fazla sorunu oluyor. Biz her türlü hastalıkları için her türlü hizmeti verebilecek kapasitede bir hastane olduğumuzdan hastalar bize mutlaka başvuruyor. Her türlü hizmeti verebilecek kapasiteye sahibiz. Hastaneye direkt kendileri de gelip başvuru yapabilirler. Daha spesifik hastalarda öncelikle hastanın epikrizini almak istiyoruz. Daha önce kendi ülkesinde yapılmış bir operasyonu varsa, bir teşhis ve tanı varsa bunları bize göndermelerini istiyoruz. Böylece buradaki süreçler de çok hızlanıyor. Hastayı kabul ettikten sonra tedavi etme ve ülkesine uğurlama süreci çok kısalıyor. Bu konuda hiçbir sınırımız yok. Sonuçta biz bir kamu hastanesiyiz. Her türlü hastayı, herkesi kabul etmekle mükellefiz.'

- 'Hangi hizmeti aldığınızda ne ödeyeceğiniz belli'

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özyavuz, yurtdışında sağlık hizmetinin pahalı olduğuna işaret ederek, 'Ne yazık ki bazı şeyler için teknolojik donanım, özellikle yeni gelişen Avrupa ülkelerinde yetersiz kalabiliyor. Bu konuda ülkemiz çok şanslı. Çünkü gerekli yatırımların yapıldığı, insan gücünün yetiştirildiği bir ülke. Dünyanın her yerinden hemen hemen hasta kabul edebiliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Özyavuz, Sağlık Bakanlığınca yabancı hastalar için belirlenen hizmet bedelinin neredeyse 5 yıldır hiç değişmediğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Sonuçta kişiler hangi hizmeti aldıklarında hangi ücreti ödeyeceklerini çok basit şekilde Sağlık Bakanlığının internet sitesine girerek dahi öğrenebilirler. Yani şöyle bir avantajımız var bizim, burada ekstra sürprizler yok. Siz hangi hizmeti aldığınızda ne ödeyeceğiniz belli. Çünkü insanlardaki en büyük çekince bu oluyor. Sonuçta burası yönetmeliklere bağlı bir hastane, bir kamu kurumu. Bizim primer amacımız hiçbir zaman para kazanmak değil, insanlara hizmet etmek. Bu nedenle de biz Sağlık Bakanlığının tüm tarifelerini uygulamakla mükellefiz. Ekstra bir şey yapmıyoruz. Biz yurtdışından çok fazla hasta kabul ediyoruz. Türkiye gerçekten sağlıkta diğer ülkelerle karşılaştırılırsa çok ileri bir noktada. Bu hizmetleri sadece yabancılar için değil, Türk olup başka ülkenin vatandaşı olanlara da sunabiliriz. Kapımız herkese açık, kapasitemiz var. Başvuranları da hiçbir şekilde reddetmiyoruz. En azından ne olacağını, tedavi sürecinin nasıl gelişeceği konusunda bilgi veriyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile