Türkiye, 25. Dönem milletvekillerini belirlemek için 7 Haziran'da sandık başına gitti.
56 milyon 608 bin 817 kayıtlı seçmenden 47 milyon 507 bin 467'sinin oy kullandığı seçimler sonucunda AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP 80'er milletvekili çıkardı.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sonuçlarını "AK Parti bu seçimin galibidir ve birincisidir. Kimse kaybettiği seçimden zafer çıkarmaya kalkmamalıdır" sözleriyle değerlendirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sonuçlara, "Aynı yüreklilikle çalışmaya devam edeceğiz. Bir dönem kapandı demokrasi kazandı" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de seçim sonuçlarını, "Türkiye'yi AKP'nin azınlığına, birtakım çevrelerin senaryosuna mahkum etmeye de kimsenin hakkı yoktur. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olsun" şeklinde değerlendirdi.
Yüzde 13 oy alarak Meclise giren HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise "Türkiye'nin ezilenleri, yoksulları, emekçileri olarak barıştan, adaletten ve özgürlükten yana muazzam bir başarı kazandıklarını" söyledi.
- Erdoğan, Baykal'ı kabul etti
Genel seçimlerden üç gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Haziran günü CHP Antalya Milletvekili seçilen Deniz Baykal'ı Dışişleri Konutu'nda kabul etti. Baykal, görüşmenin ardından, "Bir an önce Türkiye'de istikrarın sağlanması, çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm" dedi.
- Kılıçdaroğlu'ndan muhalefet partilerine çağrı
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, seçim sonrasında yüzde 40'lık ve 60'lık bir denge oluştuğunu belirterek diğer muhalefet partilerine 15 Haziran günü bir çağrıda bulundu:
"Eğer toplumun beklentilerine uygun, onları yok saymayan bir irade ortaya koymak istiyorsak, 60'lık grubun ya da kitlenin beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız."
Kılıçdaroğlu, 19 Haziran tarihinde ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye birlikte hükümet kurmaları halinde başbakan olması yönünde çağrıda bulunmasını değerlendirirken, "Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek bu çağrıyı yaptım" dedi.
CHP liderinin kendisine yaptığı "başbakanlık" teklifine Bahçeli, "Vehimli ve telaşlı bir ruh haliyle mezun olmadıkları koltuk ikramına meyledenler, sanıyorum hırslarına yenilenler, ilkeleri çoraklaşanlardır. Koltuk bir amaç değil, vasıtadır. Ülküsüz bir koltuk, ilkesiz ve iradesiz bir duruş akıllıya deli, alime cahil, kahramana korkak demektir" şeklinde yanıtladı.
- TBMM Başkanı seçimi
TBMM Genel Kurulu, 30 Haziran günü TBMM Başkanı seçimi için toplandı. AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP İçel Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın yarıştığı seçimlerin ilk iki oturumunda hiçbir aday seçilmek için gerekli nitelikli çoğunluk olan 367 sayısına ulaşamadı.
- Erdoğan, hükümet kurma görevini Davutoğlu'na verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Haziran günü yaptığı konuşmada "Bir azınlık hükümetinin Türkiye'nin sıkıntılarına çare olamayacağı kanaatindeyim" dedi.
Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz günü görevlendirdi.
Başbakan Davutoğlu, aynı gün yaptığı açıklamada "Şu andan itibaren de bu görevi ifa etmek üzere çalışmalara başladık. İlk olarak parti genel başkanlarıyla istişareler yapacağız. Bu konuda randevu taleplerimiz kendilerine iletiliyor" dedi. Davutoğlu, "Usül olarak tercihim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan başlayarak, çalışmaları gelecek hafta itibarıyla başlatmak. Benim tercihim usulüne uygun şekilde en büyük partiden... MHP ile HDP'nin milletvekili sayısı olarak aynı olabilir ama oran itibarıyla önemli bir fark var. O açıdan ikinci olarak MHP, ardından HDP ile devam edeceğiz" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, aynı gün koalisyon görüşmelerine ilişkin "İlk tur görüşmelerden bir sonuç elde edilmez. Belki ikinci tur görüşmelerde daha sağlıklı sonuçlara varılabilir" mesajını iletti.
- "Uzlaşma sağlanamazsa çözüm merci millet"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün yaptığı açıklama ile Davutoğlu'na hükümet kurma görüşmelerinde başarılar dileyerek, "Temennim, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartların hassasiyetine uygun şekilde yeni hükümetin bir an önce kurulmasıdır. Bu konuda tüm partilere sorumluluk düşüyor. Bugün Türkiye'nin geçmişini tartışan değil, mevcut sorunların çözümü ve geleceğin inşası konusunda irade ortaya koyacak bir koalisyon hükümetine ihtiyaç var. Böyle bir uzlaşma sağlanamadığı takdirde her zaman ifade ettiğim gibi çözüm merci neresidir? Yine millettir" dedi.
- CHP ile ilk görüşme
Davutoğlu, 13 Temmuz'da koalisyon görüşmeleri kapsamında Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştirilmiş oldu.
CHP Genel Merkezi'nde yaklaşık 1 saat 30 dakika süren görüşmenin ardından Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine, Türkiye'nin hükümetsiz bir dakikaya dahi tahammül göstermeyeceğini, bir an önce güçlü ve sağlam bir hükümetin, karşılıklı güvene dayalı, güçlü hükümetin kurulmasını arzu etiğimizi ifade ettim. Kendisi de bu çerçevede görüşlerini dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar" dedi. Davutoğlu, bunların mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri olmadığının altını çizerek, gerçekleştirdikleri görüşmeleri "müzakereler öncesinde birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler" olarak nitelendirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ise Davutoğlu ve beraberindeki heyetle yaptıkları koalisyon görüşmesine ilişkin, "Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle önümüzdeki yılları göğüslemesi gereğinin altı her iki tarafça da çizildi. Ortak çalışma noktalarının tespitine dönük niyet ortaya kondu" açıklamasında bulundu.
Davutoğlu, CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri için temsilcisi olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i görevlendirdi.
- MHP ile ilk görüşme Meclis'te
Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında 14 Temmuz günü TBMM'de, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Davutoğlu, "Bize, kendilerinin hükümet ortaklığı konusunda, böyle bir ortaklık çalışmasında bulunmama yönünde bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Tabii bu MHP'nin ve Sayın Bahçeli'nin kendi tutumları itibarıyla saygı duyduğumuz bir görüştür ama yine karşılıklı olarak bundan sonrasıyla ilgili de görüş teatisinde bulunduk. Arkadaşlarımızın temas halinde olmalarının faydalı olacağı hususunda mutabık kaldık" dedi.
Davutoğlu, MHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri için koordinatör olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i görevlendirdi.
Bahçeli, Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin 15 Temmuz günü yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması iki partinin ortak beklenti ve isteğidir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisinin 7 Haziran akşamından itibaren tayin ve tespit ettiği siyasi tutumunda bir değişiklik olmadığı muhataplarına açık ve dürüst bir üslupla iletilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
MHP lideri, 17 Temmuz günü yaptığı açıklamada ise AK Parti'nin kuracağı bir azınlık hükümetine MHP'nin destek vereceği iddialarıyla ilgili, "Kurulabilecek herhangi bir hükümete destek verilecek gibi bir sözümüz olmamıştır" dedi.
- Davutoğlu, Demirtaş ve Yüksekdağ ile görüştü
AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, 15 Temmuz günü HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüştü. Görüşmenin ardından Davutoğlu, HDP'nin de 80 milletvekili ile TBMM çatısı altına girmiş olmasının Türkiye için de HDP için de bir şans olarak görülebileceğini belirterek, "Bu şansı doğru kullanmak lazım. Bu şansı doğru kullanmak demek demokrasiyle şiddet arasına açık bir tavır koymak demektir, bu ayrımı açık şekilde yapmak demektir" ifadesini kullandı.
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AK Parti ile yapılan koalisyon görüşmesine ilişkin, "Bir AKP ve CHP koalisyonunun, bu adalet, barış ve demokrasi başlığını içererek, ilkesel bir yaklaşım konseptiyle ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle, yapıcı ve katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağımızı belirttik" diye konuştu.
- AK Parti ve CHP 35 saat istikşafi görüşme yaptı
Hükümet kurma sürecinde, AK Parti ile CHP arasında gerçekleştirilen istikşafi görüşmeler, 5 ayrı oturumda yaklaşık 35 saat sürdü. Zaman zaman farklı isimlerin de dahil olduğu toplantıların biri TBMM'de, diğerleri ise Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapıldı. Heyetlerin en kısa görüşmesi, 1 Ağustos'ta TBMM'de gerçekleştirilen dördüncü oturumda oldu, bu görüşme 3 saat sürdü. Görüşmeler 24, 28, 30 Temmuz ile 1 ve 3 Ağustos'ta yapıldı.
AK Parti adına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP adına Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirildi.
- Bahçeli: "Hükümeti kurun"
MHP Genel Başkanı Bahçeli, 1 Ağustos günü sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Artık, AKP ile CHP zamana oynamayı bırakmalı, top çevirmeyi terk etmeli, derhal ve çok acil koalisyonu kurup Türkiye'nin önünü açmalıdır. Buhrandan buhrana yuvarlanmamızın, huzur ve sükunet bulamayışımızın derinlik ve genişlik kazandığı bu şartlarda kimse ipe un sermemelidir. AKP ve CHP'ye diyorum, oyalanmayın, savsaklamayın, buyurun hükümeti kurun ve terörün kökünü kazıyana kadar da mücadele edin."
- Davutoğlu: "Ortak akıl için koalisyon süreçleri yürürken sükunetle beklemeli"
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2 Ağustos günü Çankaya Köşkü'nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:
"Değişik inançlara sahip olabiliriz ama bir araya geleceğiz ve diyeceğiz ki ortak aklımız bize şunu söylüyor; 'Etrafta ateş çemberi varken, Türkiye'de silahlar bırakılmalıdır'. Ortak aklımız şunu söylüyor; '7 Haziranda seçim yapılmışken ve Türkiye'de ortak akıl için koalisyon süreçleri, hükümet kurulma süreçleri yürürken herkesin sükunetle beklemesi lazım'. Ortak akıl şunu söylüyor, bir terör saldırısı varsa omuz omuza vermemiz lazım, bir terör saldırısı olmuşsa o acıları istismar ederek başka bir terörü başlatmak yerine ortak bir coğrafyada ortak bir aklı harekete geçirmek lazım."
- Kılıçdaroğlu: "Davutoğlu, ülkeyi sorunlardan arındırmak istiyor"
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2 Ağustos günü katıldığı bir televizyon programında "Sayın Davutoğlu gerçekten de oturup bir koalisyon kurmak ve ülkeyi sorunlardan arındırmak istiyor. Bakın samimi olarak ben bunu hissediyorum. Fakat Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişi izin vermiyor" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, koalisyon kurulmaması halinden kurulacak bir seçim hükümetinin ülkeyi seçime götürmesi gerektiğini belirterek, bu konuda teamüllere aykırı hareket edilmesinin Cumhurbaşkanlığı makamını yıpratacağını kaydetti.
- Baluken: "Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınmalı"
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 4 Ağustos'ta, MHP'den yapılan erken seçime yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Olası bir AKP-CHP koalisyonunun Türkiye'nin geleceği açısından, sağlam bir programla birlikte, güçlü bir ilkesel çıkışla birlikte pek çok soruna çözüm getirebileceğini düşünüyoruz. O nedenle şu anda erken seçimle ilgili gündemlerden çok bu koalisyon görüşmelerinden sonuç alınması gerektiğini, bununla ilgili bir çaba içinde olunması gerektiğini ifade ediyoruz."
- AK Parti Heyeti, Davutoğlu'na raporu sundu
CHP ile koalisyon görüşmelerini gerçekleştiren AK Parti heyeti, hazırladığı raporu Davutoğlu'na, 6 Ağustos'ta sundu.
- Bahçeli: "Çaba heba edilmemeli koalisyon kurulmalı"
MHP Genel Başkanı Bahçeli, aynı gün koalisyon görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada "AKP ile CHP 26 günlük çabayı heba etmemeli ve koalisyonu cuma günü namaz sonrası kurmalılar" mesajını iletti.
Bahçeli bu açıklamasını 10 Ağustos'ta şu mesajla destekledi:
"AKP ile CHP'den beklentimiz, Türkiye için istikşafi görüşmelerden sonra inisiyatif almaları, inkişafi bir koalisyon hükümetinde buluşmalarıdır. Bir hükümet kurulması için gerekli olan anayasal sürenin geride kalan 13 günlük takvim süresi boşa harcanmamalı, istikrarsızlık planı yapan çevrelere fırsat verilmemelidir."
- Erdoğan: "Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Ağustos günü Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde verdiği resepsiyonda bir gazetecinin Anayasa'da "45 gün içerisinde hükümet kurulmazsa Cumhurbaşkanı Meclis başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir" hükmünün bulunduğunu hatırlatması üzerine şöyle konuştu:
"Liderlerle ilgili konuda ben açıklamalarımı daha önce yaptım. O konuda aldığım cevapları da sizler gayet iyi biliyorsunuz. Aldığım cevaplar ortadayken herhalde aynı yeri yeniden değerlendirme gayreti içerisine girmek de gerekmiyor. Konuyla ilgili de Meclis Başkanımla danışmam gereken, görüşmem gereken anlarda da muhakkak kendisiyle bu konuları tabii ki görüşeceğim. Şu anda da zaten görüşüyorum, görüşürüm. Niye? Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı, başsız kalmamalı."
- Davutoğlu: "Hiçbir tarafla teması kesmeyeceğiz"
Başbakan Davutoğlu, aynı gün gazetecilerin "MHP ile görüşüleceği iddialarını" hatırlatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hiçbir tarafla teması kesmeyeceğimizi en başında söyledim. İhtiyaç hasıl olduğunda görüşülür. Tabloyu biraz değerlendirdikten sonra onu da biraz düşünebiliriz. Herkesin bu süreçte elini taşın altına koyacağı bir süreç yaşıyoruz. Ben de hükümeti kurmakla görevli olduğum için her şeyi yaparım."
- Bahçeli: "Görüşme gerçekleşmeyecek"
MHP Genel Başkanı Bahçeli, 12 Ağustos tarihinde koalisyon görüşmelerine ilişkin yazılı açıklamasında "Bu tarihi demokrasi vazifesinden ne AKP ne de CHP kaçmamalı, gevşekliğe ve bozgunculuğa prim vermemelidir. Eğer ki Erdoğan'ın telkin ve tavsiyesiyle Sayın Davutoğlu'nun partimizi ziyareti planlanıyorsa, bilinsin ki bu danışıklı dövüş şeklindeki görüşme düşüncesi cevap bulmayacak ve gerçekleşmeyecektir" ifadelerine yer verdi.
- Erdoğan: "İftira kokan ifadeler"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada muhalefet partilerinin kendisine yönelttiği iddialara, şöyle cevap verdi:
"Cumhurbaşkanı olarak ülkemizin böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmasını asla arzu etmezdim ama sonuç olarak karşımızdaki tablo budur. Tabii birileri zaman zaman çıkıyor, işte 'Sayın Başbakan bir koalisyon hükümeti kurmak istiyor ama Cumhurbaşkanı bunu engelliyor' gibi böyle yalan yanlış, iftira kokan ifadeler kullanıyorlar. Tabii ben şu ifadeyi sürekli kullandım, kullanıyorum, sorunların çözümü için irade ortaya koyabilecek bir koalisyon hükümetinin oluşması konusunda ümidimizi biz muhafaza etmeye çalıştık, çalışıyoruz. Niye, çünkü bu ülke hükümetsiz kalamaz."
Anayasa'da belirtilen süre içinde koalisyon hükümetinin kurulmasını temenni ettiğini bildiren Erdoğan, bu sürenin 45 gün olduğunu anımsatarak, "Bu mümkün olmadığı takdirde ya mevcut hükümetin azınlık hükümeti olarak devam etmek suretiyle bir erken seçime gitmesidir ki buna bir destek gerekiyor. Çünkü parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor" diye konuştu.
- Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüştü
AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, 13 Ağustos'ta hükümet kurma süreci kapsamında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüştü.
Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında CHP ile koalisyon görüşmelerinde 'hükümet ortaklığı' yapma zemininin oluşmadığını belirterek, "Erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir" dedi.
Kılıçdaroğlu ise AK Parti ile koalisyon görüşmelerine ilişkin, "Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir, bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir" açıklamasını yaptı.
Bahçeli de CHP ile AK Parti arasında bir koalisyon hükümeti kurulamayacağının ortaya çıkması üzerine yaptığı yazılı açıklamada, şu mesajı iletti:
"Parti olarak azınlık hükümeti veya seçim hükümeti formüllerine kapalı duruşumuz bozulmamıştır. Bu konuda geri adım atmamız eşyanın tabiatına aykırıdır."
MHP'nin AK Parti ile görüşmeye daha önceki şartları saklı ve baki kalmak kaydıyla açık olduğunu ifade eden Bahçeli, "Fakat önce, Sayın Davutoğlu'ndan bağımsız tavır beklemek ve sarayın yönlendirmesine sırtını döndüğünü tam manasıyla görmek en tabii ve haklı beklentimizdir" ifadesini kullandı.
- Erdoğan: "Şartlar çok değişti"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Ağustos'ta yaptığı açıklamada hükümet kurma görevinin Kılıçdaroğlu'na verilmesi seçeneğine ilişkin, "Şartlar çok değişti, nihai noktayı görelim ondan sonra kararımızı veririz" dedi.
Başbakan Davutoğlu, aynı gün "Bütün siyasi liderlere seslenerek söylüyorum, seçim hiçbir şartta zehir değildir, seçim ve milli irade devadır, deva" diye konuştu.
- YSK: "YSK seçime hazır"
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, aynı gün Kurulun seçime hazır olduğunu belirterek, "Ancak henüz alınmış bir seçim kararı yok. Biz gerekli hazırlıkları her seçim akabinde yapıyoruz" mesajını iletti.
Güven, 16 Ağustosta, alınacak bir erken seçim kararına yönelik hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydederek, "İhtiyacı karşılamak için DMO aracılığıyla kağıt ihalesini yaptık" dedi.
YSK, seçimin 1 Kasım'da yapılmasını öngören seçim takvimi taslağını siyasi partilere sundu.
Güven, 20 Ağustos'ta, "Seçim kararı alınmadan seçim tarihi belirlenemez. Yani 1 Kasım diye bir seçim tarihi belirlenmesi söz konusu değil. Kurulumuz mevsim şartlarını da göz önüne alarak seçimlerin düzen içinde yürütülebilmesi için hangi tarihte seçimin yapılmasının doğru olacağını, siyasi partilerin de görüşleri geldikten sonra belirleyecek. Bu 1 Kasım olur, 8 Kasım olur, 25 Ekim olur, şu an ne olur bilemem. Seçim kararı alınırsa 60 gün içinde seçimin yapılması mümkün olabilecek" diye konuştu.
- Davutoğlu, hükümet kurma görevini iade etti
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, 63. Hükümet'i kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 18 Ağustos'ta iade etti.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, aynı gün yaptığı açıklamada partisinin muhtemel bir seçim hükümetinde görev alıp almayacağını MYK'da değerlendireceklerini belirterek, "Ülkenin yönetilmesi konusunda hiçbir sorumluluktan kaçmadık, kaçmayız da" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, 19 Ağustos tarihinde yaptığı açıklama ile CHP'nin kurulacak bir seçim hükümetinde yer almasının söz konusu olmadığını söyledi.
- Erdoğan: "1 Kasım'da seçim diyorum"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada "Şu anda açıklanan tarih 1 Kasım. 1 Kasım'da da inşallah Türkiye, ben tabii tekrar seçim diyorum, tekrar seçimi yaşayacaktır" dedi.
Türkiye'yi Seçime Götüren Süreç
Türkiye, 7 Haziran'da yapılan Milletvekili Genel Seçimi genel sonrasında AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden de olumlu sonuç alınamaması neticesinde erken seçime doğru yol almaya başladı.