Türkiyeli müzikseverler son yıllarda birçok yıldız müzisyeni canlı izleme fırsatı buluyor. Gösterilen ilgi sayesinde de yeni isimler turnelerine Türkiye durağını da ekliyor. Bu yıl da İstanbul, Amy Winehouse, Bon Jovi, Deep Purple, Iron Maiden gibi kendi türlerinin öncü isimlerini ağırlayacak. Ama Türkiye'de düzenlenen konserlerin bilet fiyatları dinleyicilerin cebini yakıyor. Bunun en son örneği Amy Winehouse'un İstanbul'da vereceği konser. Pozitif organizasyonu ile İstanbul'a gelecek Winehouse'un 20 Haziran günü Maçka Küçükçiftlik Park'ta vereceği konserin sınırlı sayıdaki 'avantajlı biletleri' 131 TL'ydi ve tükendi. Geriye kalan biletlerin en ucuzu 152 TL, en pahalısı 600 TL. Fakat Winehouse'un Avrupa turnesinde vereceği diğer konserlerin bilet fiyatları Türkiye'den daha ucuz. Winehouse, Türkiye'ye gelmeden iki gün önce Sırbistan'da Moby ile birlikte sahne alacak. Konserin en ucuz 72 TL, en pahalı bileti ise 96 TL.
ORGANİZATÖR BOLLUĞU VAR
Pozitif yetkilileri SABAH'a, bilet fiyatlarını belirleyen pek çok faktör olduğunu, konserin sponsorsuz olmasının, etkinliğin maliyetinin ve konser mekanlarının sınırlı sayıda olmasının bilet fiyatlarına yansıdığını söylüyor. Organizasyon firması Purple Concerts'in kurucusu Cengizhan Yeldan, Türkiye'deki organizatör bolluğundan yakınıyor: "Herkes sanatçıya mail atarak bir liraya gelecek sanatçının fiyatını 10 liraya yükseltiyor. Sadece fiyat yükseltmek için kurulmuş organizasyon şirketleri bile var. Londra'da her yıl organizatörlerin katıldığı bir konferans düzenlenir. Fransa'nın iş hacmi bizimkinden daha fazla olmasına rağmen Fransa'dan dört organizatör katılır, Türkiye'den 30 organizatör." Yeldan, bilet fiyatlarının pahalı olmasında mekan ve hizmet bedellerinin yüksek olmasının da etkili olduğunu söylüyor. Almanya'da bir stadyumun 15 bin euro'ya kiralanabildiğini belirten Yeldan, Türkiye'de bu fiyatın 150 bin euro civarında olduğunu anlatıyor.
YÜKSEK VERGİLER DE ETKİLİ
Vera Müzik'in organizatötü Onur Şişman ise bilet fiyatlarının pahalı olmasının sebebinin yüksek vergiler olduğunu söylüyor. Şişman, konserlerden yüzde sekiz ila 15 arasında 'eğlence vergisi' alındığını, yüzde 18'lik KDV ve MESAM'a ödenen paylar ile Biletix'in aldığı hizmet bedelinden sonra organizatörlere bilet fiyatının ancak yüzde 40'ının kaldığını söylüyor. Şişman'a göre sponsorluklar bilet fiyatları üzerinde etkili. Sponsorsuz konserlerin bilet fiyatları daha pahalı olurken, büyük bir firma konsere sponsor olunca bilet fiyatları daha makul seviyelere iniyor.
Türkiye yıldızları pahalıya dinliyor
Türkiye'ye gelen yıldız müzisyen ve grupların konser biletleri cep yakıyor. Aynı sanatçıların yurt dışındaki konser fiyatları daha ucuz.