Türkiye-yunanistan-italya Doğalgaz Boru Hattı Mutabakat Zaptı İmzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (ITGI) 2017 yılına kadar tamamlanacağını belirtti.

  Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi ' nin ( ITGI ) şirketlerarası mutabakat zaptı BOTAŞ , EDİSON ve DEPA tarafından imzalandı .
İmzaların atılmasının ardından Rixos Otel ' de düzenlenen bilgilendirme toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel , İtalya Elektrik ve Doğalgaz Şirketi EDİSON ' un Başkan Yardımcısı Roberto Poti ve Yunanistan Devleti Doğalgaz Şirketi DEPA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO ' su Herry Sachinis katıldı . Burada bir açıklama yapan Bakan Yıldız , ITGI projesinin Avrupa Birliği ' nin öncelikli projeleri arasında yer aldığını ve Avrupa ' ya giden dört doğalgaz arz koridorundan en
önemlisini teşkil ettiğini söyledi . Bakan , Güney Avrupa Gaz Ringi olarak da anılan söz konusu projenin ilk adımı olan Türkiye-Yunanistan Boru Hattı ' nın 2007 ' de devreye girdiğini hatırlattı .
Yunanistan ' ın 3 . 6 milyar metreküp , İtalya ' nın da 8 milyar metreküp olmak üzere toplamda 11 . 8 milyar metreküp doğalgazın , kaynak ülkelerden Türkiye aracılığıyla taşınacağını belirten Yıldız , projeye ilişkin hükümetlerarası anlaşmanın da 2007 temmuz ayında imzalandığını hatırlattı . Yıldız , " Kaynak ülkelerden , tüketici ülkelere ne kadar çok arz seçeneği olursa , enerji güvenliğinin o kadar çok sağlanacağına inanıyorum " dedi .
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Yıldız , boru hattından ilk gaz akışının ne zaman olacağının sorulması üzerine , kaynak ülkeler olan Azerbaycan ve Türkmenistan ' ın üretimle ilgili hazırlıklarının bitmesinin hemen ardından çalışmaların başlayacağını ve 2017 ' ye kadar projenin değişik safhalarının tamamlanacağını söyledi . Yıldız , finansman konusunun kaynak , transit ve tüketici ülkeler açısından farklı yönleri olduğunu da belirterek , henüz bu konuda netlik olmadığını bildirdi .
Bakan Yıldız , her projenin birbirine rakip görüldüğünü de belirterek , " Nabucco ve ITGI birbirine rakip değildir , birbirinin tamamlayıcısıdır . Farklı güzergahları da olsa " dedi .

KERKÜK YUMURTALIK PETROL BORU HATTI
Bakan Yıldız , Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile ilgili soruları da cevaplandırdı . Yıldız , proje görüşmelerinin Irak ile 2 aydır sürdüğünü hatırlatarak , ' Irak ' ın normalleşmesi için bu petrol boru hattının önemi büyük . Buradan petrol aktıkça Irak ' ın normalleşmesi hızlanacak " dedi . Yıldız , boru hattının kapasitesinin 70 milyon ton olduğunu da belirterek , 2013 ' e kadar ilk etapta 35 milyon top petrolün geçişinin sağlanacağını , en kısa sürede de tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi . Yıldız ,
taşıma ve depolama işlemlerinden 1 milyar TL gelir beklendiğini de ifade ederek , 1-2 hafta içinde anlaşmanın imzalanmasını istediklerini söyledi .
Ayrıca , İtalya Elektrik ve Doğalgaz Şirketi EDİSON ' un Başkan Yardımcısı Roberto Poti ve Yunanistan Devleti Doğalgaz Şirketi DEPA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO ' su Herry Sachinis , gazetecilerin finansmanla ilgili bir problem öngörüp öngörmediklerini sormaları üzerine , bu konuda sıkıntı yaşamayacaklarına inandıklarını söylediler .
Öte yandan , İtalya ' nın Ankara Büyükelçiliği ' nden yapılan yazılı açıklamada , imzalanan Mutabakat Zaptı ' ndan büyük memnuniyet duyulduğu belirtilerek , böylece 2007 ' de imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya konu projenin endüstriyel desteklenebilirliliğinin tescil edildiği kaydedildi . Açıklamada , " Bugün varılan mutabakat , taraf şirketlerin transit anlaşmasını yakın bir tarihte imzalamalarını , BOTAŞ ' ın Yunanistan ile İtalya ' yı bağlayan Poseidon ' a , EDISON ve DEPA ' nın da Türk doğalgaz ağının güçlendirilmesine
iştirak imkanını öngörmektedir " denildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile