Türkler Anadolu'ya 1071'den önce gelmiş

Türkler Anadolu'ya 1071'den önce gelmiş

Amasya’da Türk mezarlığı Oluz Höyük kazılarını 10 yıldır sürdüren Prof. Dr. Şevket Dönmez, yaklaşık bin 200 tarihi eserin bulunduğu kazılardaki en önemli buluntunun 6 yaşındaki bin yıllık Türk kızına ait iskelet olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi tarafından Amasya kent merkezinin 25 kilometre güneybatısındaki Oluz Höyük'te 10'uncu yılını tamamlayan sistematik arkeolojik kazılarda İslami usullere göre gömülmüş Anadolu'daki ilk öncü göçebe Türklerin 10. veya 11'inci yüzyıla ait sağlam durumdaki iskeletlerinin ortaya çıkarılırken en ilgi çeken mezarının 6 yaşındaki bir bireye ait iskelet ile yanındaki buluntular olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dönmez, “Kazılarda benim için en önemlisi 6 yaşındaki Türk kızı. Biz atalarımızın 1071'de geldikleri olgusuyla yetiştirildik. Fakat Türkmen denilen daha önce Oğuz denilen insanlar belli ki 1071'den çok önce Anadolu'ya gelmişler ve buralarda yurt edinmeye başlamışlar. Bunların görülmesi ve mezarlık kurmuş olması çok önemli” dedi.

Kazı yapılmış tek Türk mezarlığı

5 yıl önce buldukları Türk kızının kafatasının üzerinde özel bir etlendirme işlemi yapılmasının ardından Amasya Müzesi'nde sergilendiğini hatırlatan Şevket Dönmez, “Anadolu'da pek çok Türk mezarlığı var ama hiçbir Türk mezarlığında ne bir kazı yapılmış, ne başka bir şey. Böylesine bir miras hiç kimsede yok. Sadece Amasya'da ve bizde var. Bunlar üzerinde yapılacak her türlü tarihleme, her türlü DNA, her türlü bilimsel çalışma hakkı bizde” diye konuştu.

Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Karaman ile Müze Müdürü Celal Özdemir'in de katıldığı Amasya Müzesinde düzenlenen toplantıda normal bir Orta Anadolu Höyüğünü kazacaklarını düşünürken şimdiye kadar üst üste 10 yerleşim tespit edildiğine değinen Dönmez, kazıların 100 yıl süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile