Türkler ve Hollandalılar “Aşkta” Dile Geldi

Türkler ve Hollandalılar “Aşkta” Dile Geldi

İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi ile Hollanda’nın Schiedam Belediyesi, Hollanda ile Türkiye’nin 400 yıllık diplomatik ilişkilerini kutladıkları 2012 yılı için ortak bir kitap hazırlattı.

Türk gazeteci Sevgi Gülen’in kaleme aldığı ve 4 Hollandalı Türk çiftin deneyimlerinin işlendiği kitapta ayrıca çiftlerin arasındaki önyargılar, yanlış anlamalar ve ilişkilerinde yaşadıkları kültürel farklılıklar tüm sadeliğiyle aktarılıyor.

Bir Hollandalı ile evlenen Türk gazeteci Sevgi Gülen’in yazdığı “Aşkta” adlı kitabında Hollandalılar ile Türkler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları ve yaşam tecrübelerine değiniyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi ile Hollanda’nın Schiedam Belediyesi, Hollanda ile Türkiye’nin 400 yıllık diplomatik ilişkilerini kutladıkları 2012 yılı için ortak hazırlattıkları bu kitapta iki ülke arasındaki örf, adet ve geleneklere yer veriliyor. Türklerle Hollandalılar arasında gerçekleşen evliliklerden yola çıkılarak hazırlanan kitapta her iki ülke insanının birbirlerini tanıması için birbirinden ilginç ve değişik yaşam deneyimleri aktarılırken 400 yıla dayanan iki ülkenin dostluklarına da ışık tutuluyor.

4 Hollandalı Türk çiftin deneyimlerinin işlendiği kitapta ayrıca çiftlerin arasındaki önyargılar, yanlış anlamalar ve ilişkilerinde yaşadıkları kültürel farklılıklar tüm sadeliğiyle aktarılıyor. Hollandaca ve Türkçe yayınlanan 120 sayfalık bu kitapta her röportaj sonrası verilen yaşam özdeyişleri her iki ülke insanının gerçekleştirecekleri evlilikler için başvuru niteliği taşıyor.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Hollanda tarihinde “Altın Çağ” diye anılan 17. Yüzyıldan bu yana Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan dostluk köprüsünün örnek bir geçmiş olarak karşımıza çıktığını belirterek, “Bu kitapla Hollanda’da yaşayan Türk kökenli kişilerin iki ülke bakımından taşıdıkları değerin ortaya konmasına ve ayrıca ülkemizin AB üyelik sürecine katkıda bulunmak istedik” dedi.

Kitapta Türkler ile Hollandalılar arasındaki farklılıklardan ise şu şekilde bahsediliyor; “Türkler çok hızlı karar verebiliyorlar. Hollandalılar önce uyuyup, üzerinden bir gece geçmesini beklemeli. Hollandalıların başkalarına güvenleri az ve herşeyi kontrol etmek istiyorlar. Güvenmek iyidir, kontrol etmek daha da iyidir (Hollanda ata sözü).Hollandalılar konuşmayı başlatmak için havadan söz açıyorlar. Türkler ise ‘memleket neresi’ diye soruyor. Türkiye’de yardım istemene gerek kalmıyor. Çünkü insanlar kendileri teklif ediyor. Hollandalıları ziyarete gidebilmek, Türklerde ise ziyaretten kalkabilmek için elinden gelenin en iyisini yapmalısın. Hollandalılar sürekli havadan, Türkler ise sürekli sağlık sorunlarından şikayet ediyorlar.” Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol bundan 400 yıl önce Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkileri başlatan ilk Hollanda büyükelçisi olan Cornelis Haga’nın kenti Schiedam Belediyesi ile ortaklaşa bu kitaba katkı yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye Hollanda arasındaki bu köklü ilişkinin gelecek kuşaklara ‘sonsuz dostluklar’ örneği olarak ulaşacağına tüm kalbimizle inanıyoruz’’dedi.

Schiedam Belediye Başkanı Müh. J.M.Leemhuis -Stout’ta kitabın önsözünde iki ülke arasındaki ilişkilerin ticaretten öte dostluk sevgi gibi toplumdaki önemli değerlere ulaştığının altını çizerek, “Gaziosmanpaşa Belediyesi ile birlikte, bize bu yılı hatırlatacak bu kitap halindeki belgeye birlikte katkıda bulunabilmekten mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

RAKAMLARLA TÜRK - HOLLANDA EVLİLİKLERİ
Hollanda’daki Türklerin yüzde 80’i bir Türkle evleniyor. 2004 yılında göç yoluyla evlenmelere getirilen kısıtlamalarla, eşlerini Hollanda dışından seçen Türklerin oranında belirgin bir azalma oldu.( 1 Kasım 2004 itibarıyla eşler için yaş sınırlamlası 21’e yükseltilirken, kazancın da asgari ücretin yüzde 120 olması şartı getirildi.

) 2003 yılına kadar Türklerin yaklaşık yüzde 50 ‘si eşlerini Hollanda dışından getirirken, bu rakam 2008 yılında yüzde 20’ye düştü. ( 2008 yılında 660 kişi, evlilik nedeniyle Holllanda’ya göç etti.) Hollandalılar da eşlerini Türkiye’den seçebiliyorlar.2008 yılında Türkiye’den 656 kişi Türk olmayan bir Hollandalıyla evlenmek üzere Hollanda’ya geldi.

1964 yılında, Türkiye ile Hollanda arasında işgücü sözleşmesi imzalandı. 2012 yılı itibarıyla Hollanda’da yaşayan Türklerin sayısı 400 bin ve Hollanda nüfusunun yüzde 2,3’ünü oluşturuyor. Türk nüfusunun neredeyse yarısı Hollanda doğumlu. Her yıl yaklaşık bir milyon Hollandalı tatil için Türkiye’ye gidiyor. Hollanda da yaklaşık 20 bin Türk kökenli girişimci bulunuyor. Hollandalı şirketlerde Türkiye’deki yatırımcılardan ve Türkiye’de aktif iki binden fazla Hollanda şirketi bulunuyor.

DENEYİM VE SÖZCÜKLER
“Aşkta” isimli kitapta şu ifadelere yer veriliyor: “Türkiye’de yardım istemene gerek kalmıyor. Çünkü insanlar kendileri teklif ediyor. Hollandalıları ziyarete gidebilmek, Türklerde ise ziyaretten kalkabilmek için elinden gelenin en iyisini yapmalısın. Hollandalılar sürekli havadan, Türkler ise sürekli sağlık sorunlarından şikayet ediyorlar. Sakin olmak, harekete geçmeden önce olacakları beklemek. Hollandalılara ait özellikler..(Önce kedinin ağaçtan inmesini beklemek hollanda atasözü) Türkler bunu kesinlikle yapmıyor. Hollanda’da bir diyalog kültürü var ve kararların alınması çok uzuyor. Türkler ise çözüm bulmak için hemen harekete geçiyorlar. Bir Hollandalı kötü bir şey yaparsa gazetede, “bir adam”diye yazılıyor. Eğer aynı şeyi yapan Türk kökenliyse, daima yanına ‘bir Türk’ ekleniyor. Neden o da sıradan bir adam olamıyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile