Türklerin ve Rumların bağımsızlıkları için ortak mücadele ettiği iddiası yalanlandı

Rum lider Dimitris Hristofyas'ın sıklıkla dile getirdiği, "Türkler ve Rumlar bağımsızlıkları için ortak mücadele etti." yorumu, 'Special Branch' isiml

Rum lider Dimitris Hristofyas'ın sıklıkla dile getirdiği, "Türkler ve Rumlar bağımsızlıkları için ortak mücadele etti." yorumu, 'Special Branch' isimli İngiliz servisinin gizli raporu tarafından çürütüldü. Derginin raporuna göre, Rumların ENOSİS; Türkler'in ise taksim için mücadele ettiği iddia edildi.

Konuyu sayfalarına taşıyan Simerini gazetesi, "Special Branch" isimli İngiliz servisinin gizli raporuna dayanarak, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların asla ortak mücadeleleri olmadığını yazdı. Gazete, "İngilizler Hristofyas'ı Yalanlıyor" başlıklı haberinde, "1955-59 EOKA'nın Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak (Enosis) maksadıyla silahlı faaliyete başladığı 1 Nisan 1955'ten sonra, Kıbrıslı Türkler Ankara'nın yönlendirmesiyle, Aralık 1956'da İngiltere hükümeti ile taksim konusunda gizli bir anlaşama yapmayı başardı." ifadesine yer verdi.

Gazete, Special Branch'ın belgesinin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın sıklıkla ifade ettiği Kıbrıslı Türklerin ve Rumların bağımsızlık için ortak mücadeleleri iddiasını çürüttüğünü belirtti.

Simerini, Türklerin ENOSİS'e karşı İngilizlerle beraber olduklarını da belirterek, "Special Branch'ın 3 Mayıs 1957 raporunda gerek Türkiye'deki gerek Kıbrıs'taki Türklerin Makarios'un Seyşel Adaları'ndan kurtulmasına karşı olduğu belirtiliyor. Raporda Türklerin, teröre (yani EOKA 1955-59'a) karşı İngilizlerin yanında duranın kendileri olduğunu vurguladıkları belirtiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile