Rusya ve Avrupa Birliği'nin Orta Asya'daki enerji çekişmesi sürerken, Çin'in Orta Asya'nın doğal gaz vanalarının yönünü değiştirmesi, Türkiye için de büyük önem taşıyan Nabucco projesi konusundaki şüpheleri artırdı.
Atlantik Konseyi Avrasya Enerji Merkezi yöneticisi Alexandros Petersen, anlaşmanın Türkmenistan'ın Nabucco Boru Hattı Projesi'ne katılımına engel olabileceğini savundu.
Bu tehlikenin Türkmen gazının Avrupa'ya gönderilmesi planlanan batı bölgelerindeki rezervlere kullanılmadığı için şimdilik gündemde olmadığını söyleyen Petersen, Çin'in ülkedeki etkisi düşünüldüğünde gelecekte konunun gündeme gelebileceğini ifade etti.
Türkmenistan yasalarına göre ülkedeki doğalgaz kaynaklarının yabancı şirketler tarafından işletilemeyeceğini hatırlatan Petersen, ilk kez Çin hükümetine böyle bir iznin verildiğini vurguladı.
Petersen, "Bu durum, Çin şirketlerinin sadece ekonomi ve enerjide değil, siyasi olarak da Türkmenistan'da etkili olduğunu gösteriyor. Eğer Türkmen hükümetini batının kaynaklarını da içine alan bir boru hattı projesi için ikna ederlerse, bu Nabucco için ciddi bir tehlike olabilir" dedi.
Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesinin "zor ama mümkün" olduğunu savunan ABDli enerji uzmanı, böyle bir proje için Çin'in çok ciddi bir kaynak ayırmak zorunda olduğuna ve teknolojik olarak da yaşanacak zorluklara dikkat çekti.
Türkmenistan ve Çin arasında kurulacak boru hattı şimdiki haliyle bile dünyanın en uzun doğalgaz boru hattı niteliğinde..
Nabucco projesi için Türkmen gazı gibi güvenilir kaynaklara şiddetle ihtiyaç duyan Avrupa Birliği'nin bir an önce iyi bir teklifle Aşkabat'a gitmesi gerektiğini savunan Petersen, aksi halde Çin ve İran'la işbirliği seçeneğinin Türkmenler için daha çekici olacağını söyledi.
Türkmenistan, Çin, Kazakistan ve Özbekistan Devlet Başkanları tarafından açılışı yapılan Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı, tam kapasiteye ulaşınca 30 sene boyunca Çin'e yıllık 40 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak. Çin'in güneydoğu ucuna kadar doğal gaz getirecek olan hattın, ülkenin 14 şehrine doğal gaz sağlaması planlanıyor. Boru hattının uzunluğu ise yedi bin kilometreyi bulacak.
Türkmen gazı Çin'e gidecek
Çin ve Türkmenistan arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının Nabucco projesinin gerçekleşme ihitimalini tehlikeye attığı önne sürüldü.