Türkmen Milli El Yazmaları Enstitüsü Uzmanlarına Cilt Ve Restorasyon Eğitimi Verildi

Türkmen Milli El Yazmaları Enstitüsü Uzmanlarına Cilt Ve Restorasyon Eğitimi Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Türkmenistan İlimler Akademisi Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarının mesleki kapasitelerinin artırılması amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitimlerin ikincisi tamamlanarak, uzmanlara sertifikaları verildi.

Türkiye ve Türkmenistan arasında ortak tarihi ve kültürel bağlarımızı esas alan projeler TİKA aracığıyla hayata geçiriliyor. TİKA ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Türkmenistan İlimler Akademisi Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarının mesleki kapasitelerinin artırılması amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitimlerin ikincisi tamamlanarak uzmanlara sertifikaları verildi.

Türkmenistan’da 1993 yılında kurulan ve tüm el yazma eserlerin muhafaza edildiği tek bilimsel araştırma merkezi konumundaki Milli Elyazmaları Enstitüsü, Türkmen halkının yüzyıllardır elde ettiği zengin kültür mirasından günümüze kadar ulaşan elyazması eserlerin toplanması, muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla faaliyet göstermekle birlikte bünyesinde 10 binden fazla Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Türkmence el yazması eseri barındırıyor.

TİKA ile Türkmenistan İlimler Akademisi Milli El Yazmaları Enstitüsü arasında uzun yıllardır devam eden işbirliği kapsamında el yazma eserlerinin kataloglaması ve restorasyonu konusunda uzmanların yetiştirilmesi amacıyla staj programlarının düzenlenmesi ve eserlerin saklanma koşullarının gözden geçirilmesi hususu gündeme gelmişti. Bu bağlamda 2014 yılı içerisinde Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’nün eşgüdümünde bir dizi eğitim programının verilmesi kararlaştırılmıştı. Anılan enstitü uzmanlarına yönelik eğitim programlarının ilki 2014 yılı içerisinde hayata geçirilmiş, uzmanların mesleki kapasitelerinin artırılması amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’nde kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma konularında tecrübe alışverişi sağlanmıştı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde eğitim programlarından alınan verimden hareketle 2015 yılı Haziran ayı içerisinde ikinci eğitim programı düzenlenmiş, uzmanlar 1 haftalık program süresince eğitime tabi tutulmuşlardı. Eğitim programı sonunda Türkmen uzmanlara eğitim sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, bilgi, hikmet ve irfana dayalı değerlerin birinci derecede kaynağının el yazmaları olduğuna dikkati çekerek, “Türkmenistanlı kardeşlerimizle güzel bir çalışma yaptık. Bu program çerçevesinde Türkmenistan’dan gelen arkadaşlarımız ve burada çalışan arkadaşlarımız bilgi paylaşımında bulundu. Program esnasında gördük ki hiçbir zaman köklerimizden kopmamışız. Türkmenistan ile yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız kelimeler hala aynı. Kursumuz tekrar buluşma ve tanışmamıza vesile oldu" diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise, ülkelerin gelişmişliklerinin ürettikleri kültür ve medeniyet değerleriyle ölçüldüğünü ifade etti.

Törene katılan Türkmen uzmanların eğitimlerin verimliliğine ilişkin söz almaları akabinde Türkmen kursiyerlere sertifikaları verildi.

TİKA tarafından işbirliğine devam edilecek olan Türkmenistan Milli El Yazmaları Enstitüsü’nün teknik alt yapısının güçlendirilmesine de destek sağlanması için gerekli çalışmalar sürdürülüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile