Türkmenistan'a 750 Milyon Dolarlık İnşaat Yatırımıaşkabat

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan`da bu yıldan geçerli olmak üzere 5 yıl içinde mescit, pazar yeri, kültür merkezi, evlendirme dairesi ve düğün salonlarının kapsayan toplam 750 milyon dolarlık inşaat yatırımının yapılacağını bildirerek, ``Bu projelerin ihalelerinde de Türk firmaları öncelikli olarak dikkate alınacak`` dedi.

Bakan Çağlayan , Mizan Ticaret Merkezinde düzenlenen Türk-Türkmen İş Formundaki konuşmasında , Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek , Türkmenistan ' ın her geçen gün büyümesinden ve bölgesinde önemli bir güç olmasından Türkiye olarak memnuniyet duyduklarını ifade etti . Çağlayan , Türk işadamlarından gelişen Türkmenistan ' da sadece müteahhitlik hizmetleriyle sınırlı kalmamalarını , hayvancılık ve gıda alanları başta olmak üzere diğer alanlara da yatırımlarını yaymalarını istedi .

Bakan Çağlayan , ziyaretin olumlu geçtiğini , Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile sabah yaptığı görüşmede Türkmenbaşı şehrinde Türkiye konsolosluğu açılması yönünde teklifte bulunduğunu , Berdimuhamedov ' un da teklife sıcak baktığını aktardı .

Türkmenistan ' ın Türkiye için oldukça önemli bir ülke olduğunu dile getiren Çağlayan , şunları kaydetti : ' ' Türk yatırımcıları Türkmenistan ' a yatırım yapmaya davet ediyorum . Buraya yatırım yapmaktan kaçınmasınlar . Çünkü buraya yatırım yapan kazanır . Bunun başarılı örnekleri Polimeks ve Rönesans firmaları . Bu firmalara bu ülkede Coca-Cola fabrikası açan Anadolu Gurubu da dahil oldu . Ekonomi Bakanlığı olarak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk yatırımcıları desteklemeye devam edeceğiz . Bu doğrultuda birçok ülkeyle yerel para birimiyle ticaret yapılması Türkiye ile Türkmenistan arasında da başlayacak . Artık iki ülkenin işadamları Türk Lirası ve Türkmenistan Manatı ile ticaret yapabilecek . Merkez Bankamız ile Türkmenistan Merkez Bankası bu konudaki çalışmaları tamamlarlarsa uygulamada hayata geçecek . ' ' Türk-Türkmen Bankasının sermayesinin artırılması konusunda Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ' dan bir isteğinin olduğunu , Berdimuhamedov ' un isteği olumlu bularak bankanın sermayesinin arttırılması yönünde talimat verdiğini aktaran Çağlayan , ' ' Bankanın sermayesinin artmasının ardından Türk müteahhitleri Türk-Türkmen Bankasından daha etkin yaralanacaklar . İhaleler için gerekli teminat mektubu için artık başka ülkelerdeki bankalara başvurmak yerine bu bankaya başvuracaklar ' ' diye konuştu .

Çağlayan , Türkmenistan ' ın büyüyen ekonomisiyle ülkenin modernleşmesi için alt yapı yatırımlarını sürdürdüğünü belirterek , ' ' Türkmenistan ' da bu yıldan geçerli olmak üzere 5 yıl içinde 5 şehirde mescit , pazar yeri , kültür merkezi , evlendirme dairesi ve düğün salonlarının kapsayan toplam 750 milyon dolarlık inşaat yatırımı yapılacak . Bu projelerin ihalelerinde de Türk firmaları öncelikli olarak dikkate alınacak ' ' dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile