Türkmenistan, Çin'e doğalgaz ihracatını arttırıyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin doğusundaki Lebap vilayetinde yeni doğalgaz kompresör santralinin açılışını yaptı. Le

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin doğusundaki Lebap vilayetinde yeni doğalgaz kompresör santralinin açılışını yaptı. Lebap'ın Hocambaz ilçesindeki Bagtıyarlık mevkiinde açılışı yapılan santralin devreye girmesiyle Türkmenistan'ın Çin'e yaptığı gaz ihracatını önemli ölçüde arttıracak.

14 Aralık 2009 tarihinde vanası törenle açılan Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattıyla Çin'e doğalgaz sevkiyatını başlatan Türkmenistan, bu ülkeye ihraç ettiği gazın miktarının arttırılması adına önemli bir projeye imza attı. Türkmenistan ile Özbekistan sınırındaki Hocambaz ilçesinde inşa edilen Bagtıyarlık doğalgaz kompresör santrali kalabalık bir törenle hizmete açıldı. Belçika'nın Enex şirketinin132 milyon Euro'ya inşa ettiği santralin günlük 60 milyon metreküp doğalgazı Türkmenistan-Çin boru hattıyla Çin'e gönderilmesine imkan sağlayacak. 70,5 MW'lık toplam güç kapasiteli santralin yıllık kapasitesinin 21 milyar metreküp doğalgazın yeniden işlenerek, Türkmenistan-Çin boru hattına sevk edilmesi öngörülüyor.

Helikopter ile tören alanına gelen Berdimuhamedov burada yaptığı konuşmasında, Bagtıyarlık doğalgaz kompresör santralinin Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz sanayisinin daha da geliştirilmesi açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. Enerji kaynakları bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almalarının mutluluk verici olduğunu belirten Berdimuhamedov, bugün burada hizmete açılacak santralin Türkmenistan-Çin boru hattıyla Çin'e ihraç edilecek gazın miktarını önemli ölçüde arttırmaya katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkmenistan'ın doğalgaz rezervi bakımında zengin kaynaklara sahip olduğunu kaydeden Berdimuhamedov, buna Güney Yolöten-Osman yatağını örnek gösterdi. Hesaplamalara göre, yatağın gaz rezervinin 18 trilyon metreküp olduğunu ifade eden Berdimuhamedov, bu yatağın sanayiye kazandırılması için yabancı şirketler ile 9,7 milyar dolar değerinde anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Uluslararası alanda enerji işbirliği yanı sıra enerji kaynaklarının dünya piyasasına güvenli olarak sevkidilmesine de önem verdiklerini belirten Berdimuhamedov, Birleşmiş Milletler'in enerji güvenliği alanında ileri sürdüğü girişimlerini desteklediklerini belirtti.

Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz sattıklarını belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesi için de projeye katılan ülkeler ile çalışma yürüttüklerini kaydetti.

TÜRKMEN LİDERDEN, BÜYÜKELÇİLERE TEŞEKKÜR

Berdimuhamedov, yabancı misyon şeflerine düzenledikleri bütün etkinliklere katıldıkları için ayrıca teşekkür etti. Ülkesinde bağımsızlık bayramı kutlamaları çerçevesinde bir dizi açılışların yapılacağını kaydeden Berdimuhamedov, 8 Ekim'de Hazar Denizi'nin kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde bir takım etkinliklere katılacaklarını belirtti. Avaza'dan Katar'a gideceklerini belirten Berdimuhamedov, Aşkabat'ta tekstil fabrikası, Oguzkent oteli ve başka da birçok açılış yapılacağını ifade etti.

Belçika şirketi tarafından inşa edilen santral, Dresser Rand, General Electric, Schneider Electric ve Honeywell şirketlerinin teçhizatları ile donatıldı.

Aralık 2009 tarihinde hizmete açılan Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının kapasitesi giderek arttırılıyor. Çin'e 30 yıl boyunca yılda 40 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi hedefleyen Türkmenistan, 2015 yılında boru hattını tam kapasiteye çıkarmayı planlıyor.

Yaklaşık 7 bin kilometre uzunluğundaki doğal gaz boru hattının 184,5 kilometresi Türkmenistan, 490 kilometresi Özbekistan, 1300 kilometresi Kazakistan ve yaklaşık 5 bin kilometrelik kısmı da Çin sınırları içinde yer alıyor.

24,6 trilyon metre küp doğal gaz ve 20,8 milyar ton petrol rezervi bulunduğu tahmin edilen Türkmenistan, Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz satıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile