Türkmenistan ile İran bölgesel ulaşım projelerini hızlandıracak

Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, bugün İran'a gitti. Bakan Meredov ve beraberindeki heyet, İran'da bir dizi t

Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, bugün İran'a gitti. Bakan Meredov ve beraberindeki heyet, İran'da bir dizi temaslarda bulunacak.

Türkmen basınında yer alna haberde, İran'da çeşitli temaslarda bulunacak olan Bakan Meredov, Tahran'da yetkililer ile bölgesel ulaşım projelerini masaya yatıracak. Tahran'da iki ülke heyetlerinin arasında bölgesel ulaşım altyapısının geliştirilmesini öngören bir toplantı düzenlenecek.

Türkmenistan son yıllarda en büyük ticaret ortaklarından olan İran ile başta enerji olmak üzere ticaret ve ulaşım sektöründe işbirliği ilişkilerini geliştiriyor. Türkmenistan, İran ve Kazakistan birlikte Kuzey-Güney ulaşım projesi doğrultusundaki Uzen-Kızılkaya-Bereket-Etrek-Gürgen demiryolu ağı projesini hayata geçiriyor.

Temeli 2007 yılında atılan proje, Körfeze açılan ülkelerin yük taşıma yolunu 600 kilometre azaltacak.

Türkmenistan ile İran arasındaki enerji alanındaki işbirliği de üst düzeyde sürdürülüyor. İki ülke arasında en son imzalanan anlaşamaya göre, Devletabad-Sarahs-Hangeran doğalgaz boru hattıyla İran'a ek doğal gaz sevkiyatı başlatıldı. Türkmenistan'ın İran'a bir yılda ihraç ettiği 8 milyar metreküplük doğal gaz miktarının, 14 milyar metreküpe çıkarılmasına karar verilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile