RAUF MALTAS - Türkiye Saglik Enstitüleri (TÜSEB) Baskani Prof. Dr. Erhan Akdogan, acil kullanim onayi alan TURKOVAC için yurt disindan da taleplerin oldugunu, gerekli planlamalarin yapildigini söyledi.
Prof. Dr. Erhan Akdogan, TURKOVAC asisinin seri üretiminin yapildigi Sanliurfa'daki tesiste AA muhabirine yaptigi açiklamada, TÜSEB'in Saglik Bakanligi bünyesinde 7 yildir faaliyet gösterdigini ifade etti.
TÜSEB olarak son dönemde özellikle TURKOVAC'a yogunlastiklarini anlatan Akdogan, fikirden seri üretim asamasina kadar asiya her süreçte verdikleri destekleri sürdürdüklerini dile getirdi.
Akdogan, Türkiye'nin TURKOVAC üretiminde her alanda ciddi bir is ve güç birligi yaptigini ifade etti.
Asinin farkli süreçlerinin bulundugunu aktaran Akdogan, söyle devam etti:
"Asinin gelistirilmesi baska bir süreçti, faz çalismalariyla beraber ölçek büyütmek ya da seri üretim baska bir süreç. Ölçek büyütme gün gün iyilesen bir süreç ve biz önümüzdeki dönemde çok daha verimli (doz sayisi anlaminda) bir biçimde asimizin üretilecegini ve daha yüksek kapasitelere ulasacagimizi öngörüyoruz. Biz su anda bu sene içerisinde 150 bine yakin dozu Halk Sagligi Genel Müdürlügümüze teslim ettik."
- "TURKOVAC modelini diger asilar için yayginlastiracagiz"
Türkiye'de vatandasin istedigi asiyi yaptirmakta özgür oldugunu dile getiren Akdogan, sözlerini söyle sürdürdü:
"Su anda ülkemizin herhangi bir asi problemi bulunmuyor. Bunun yaninda TURKOVAC asimiz da devreye girerek bu sürece katki saglayacaktir. TURKOVAC asisiyla ilgili yurt disindan da çesitli talepler bize ulasiyor, bu talepleri karsilamak için de gerekli hazirliklar, planlamalar yapiliyor. Dünyada Kovid-19 asisi üreten 9 ülkeden bir tanesi Türkiye. TÜSEB olarak önümüzdeki dönemde gelistirdigimiz bu modeli daha da yayginlastirarak diger asilarimiz için de benzer çalismalari yapacagiz. Sayin Cumhurbaskanimizin halkimiza duyurdugu gibi asi ve biyoteknolojik ürünlerin üretimine iliskin bir tesisin de Ankara'da yapimina baslaniliyor ve önümüzdeki yil tamamlanmasi planlaniyor. Dolayisiyla bu süreçlere TÜSEB olarak bilimsel ve teknolojik anlamda katkimizi sonuna kadar verecegiz, böylelikle TURKOVAC gibi benzeri asilarda da çalismalar yapilmis olacak."
- "Milli ve yerli ürünlerin gelistirilmesi önem tasiyor"
Prof. Dr. Akdogan, dünyada salgin sürecinin baslamasiyla saglik ve bilim teknolojisinin öneminin bir kez daha ortaya çiktigini söyledi.
Asinin bir yerde de ciddi milli güvenlik sorunu olduguna dikkati çeken Akdogan, sunlari kaydetti:
"Kovid-19 süreci dünyada biyoteknolojinin gelistirilmesi açisindan baska bir farkindaligi ortaya çikarmistir. Ülkemizde de saglik, bilim ve teknolojilerinin gelistirilmesi noktasinda uzunca bir süreden beri ciddi bir devlet iradesiyle Ar-Ge çalismalari yapiliyordu ama tüm dünyada oldugu gibi bizim ülkemizde de farkli bir ivme ile bu çalismalarin hizlandigini söyleyebiliriz. Bilindigi gibi salgin sürecinde bir ülkeden kalkan içi maske dolu bir uçak, hedefine inemedi ve baska bir ülkeye indirildi, demek ki bu bir güvenlik sorunudur. Bir milli güvenlik sorunu olarak da ilaç, asi, tani kiti, yani medikal teknolojiler açisindan da kendi kendine yetebilme çok önemli bir parametre olarak karsimiza çikiyor. Bu noktada milli ve yerli ürünlerin gelistirilmesi son derece önem tasiyor."
TURKOVAC'a Yurt Disindan Talep
Türkiye Saglik Enstitüleri Baskani Prof. Dr. Erhan Akdogan: 'TURKOVAC asisiyla ilgili yurt disindan da çesitli talepler bize ulasiyor, bu talepleri karsilamak için de gerekli hazirliklar, planlamalar yapiliyor' 'Ilaç, asi, tani kiti yani medikal teknolojiler açisindan da kendi kendine yetebilme çok önemli bir parametre olarak karsimiza çikiyor. Bu noktada milli ve yerli ürünlerin gelistirilmesi son derece önem tasiyor'