'TURKOVAC' Asisi, Faz 3 Çalismasi Kapsaminda Kayseri'de Gönüllülere Uygulanmaya Baslandi

Saglik Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilhami Çelik: 'Faz3 çalismasi tamamen dünyanin çalisma standartlarina uygun bir sekilde yürütülecek. Ona göre asi etkinligi kiyaslanmis olacak. Bu asiyi inaktif asi olan Sinovac ile kiyaslamis olacagiz' TURKOVAC uygulanan sinif ögretmeni Murat Dag: 'Çok rahatim. Daha önce asi olmamamin sebebi, tabii ki tereddütler vardi ama Türk asisinin faz3 çalismalarina gelmesi benim içimde bir rahatlik olusturdu'

Erciyes Üniversitesi ile Saglik Bakanligi Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) is birligiyle gelistirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi "TURKOVAC", faz 3 çalismalari kapsaminda Kayseri Sehir Hastanesi'nde gönüllülere uygulanmaya baslandi.

Faz-3 çalismalari kapsaminda daha önce Ankara Sehir Hastanesi ile Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi'nde uygulanmaya baslayan yerli inaktif Kovid-19 asisi, Kayseri Sehir Hastanesi'nde de e-Nabiz üzerinden randevu alan gönüllülere uygulaniyor.

Saglik Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tip Fakültesi Dekani ve Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ilhami Çelik, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, TURKOVAC asisinin Kayseri'de uygulanacak olmasindan dolayi gurur duyduklarini söyledi.

Gönüllülerin asiya yogun ilgi gösterdigine dikkati çeken Çelik, sunlari kaydetti:

"Erciyes Üniversitesi'nde gelistirilen inaktif asiya TURKOVAC adi verildi. Bu asinin faz-3 çalismasina hastanemizde baslamis oluyoruz. 600'ü askin gönüllümüz var. Bu daha da artacak diye düsünüyoruz. Çalisma TÜSEB tarafindan yürütülüyor ve destekleniyor. Gerçekten çok iyi bir çalisma planlandi. Faz-3 çalismasi tamamen dünyanin çalisma standartlarina uygun bir sekilde yürütülecek. Ona göre asi etkinligi kiyaslanmis olacak. Bu asiyi inaktif asi olan Sinovac ile kiyaslamis olacagiz. Dolayisiyla etkinlik açisindan da Sinovac'in etkinligini bunla karsilastirmis olacagiz. Bu konu ile alakali, vatandaslarimiz asi çekincesini, kafalarindaki sorunlari bir tarafa biraksinlar. Tüm vatandaslarimizdan asi olmalarini rica ediyoruz."

- "Türk asisinin faz-3 çalismalarina gelmesi benim içimde bir rahatlik olusturdu"

TURKOVAC uygulanan sinif ögretmeni Murat Dag (46) da yerli asi yaptirdigi için çok mutlu oldugunu vurguladi.

Gönüllü olarak TURKOVAC asisi yaptirdigini dile getiren Dag, "Özellikle bu olusumda bulundugum için çok mutlu ve gururluyum. Bütün saglik çalisanlarimiza, TURKOVAC asisinda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Çok rahatim. Daha önce asi olmamamin sebebi tabii ki tereddütler vardi ama Türk asisinin faz-3 çalismalarina gelmesi benim içimde bir rahatlik olusturdu." diye konustu.

Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Berna Bozbay ise gönüllülerin e-nabiz üzerinden basvuru yapabilecegini kaydetti.

TURKOVAC'in uygulanmasinda gönüllülerde önemli 2 kriter aradiklarina deginen Bozbay, söyle devam etti:

"Gönüllülerimiz e-nabiz üzerinden gönüllük basvurusu yaptiktan sonra, bizim sistemimize bu basvurulur düsüyor. Tarafimizca gönüllere randevu verilmek üzere ulasiliyor. Asi çalismasina katilmak için aradigimiz en önemli iki özellikten birincisi koronavirüs geçirmemis olmasi, ikincisi herhangi bir koronavirüs asisi olmamis olmak. Onun disinda alerji durumu, kronik hastaliklarin öyküsü, ilaç kullanimi gibi durumlar ilk vizitemizde hemsire ve doktorlar tarafindan degerlendirilip, kisinin çalismaya uygunlugu belirlenmis oluyor."

Bozbay, asi uygulanan gönüllüleri 6 gün boyunca telefonla arayarak takip ettiklerini ve 28. günde ikinci dozu uyguladiklarini kaydetti.

Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli de TURKOVAC'in Kayseri Sehir Hastanesi'nde uygulanmasindan dolayi mutlu olduklarini aktardi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile