Türkovac Kayseri Sehir Hastanesi'nde Gönüllülere Uygulandi

Türkovac Kayseri Sehir Hastanesi'nde Gönüllülere Uygulandi

Kayseri Sehir Hastanesi’nde; Erciyes Üniversitesi tarafindan korona virüse karsi gelistirilen Türkovac asisi, Faz-3 çalismalarinda gönüllülere uygulanmaya baslandi. Bilim Kurulu Üyesi ve Saglik Bilimleri Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilhami Çelik, "Yogun bakimlarda yatislarimiz artiyor, entübe hasta sayimiz artiyor. Delta varyanti gerçekten ciddi sekilde seyrediyor. Ingiltere ve Wuhan varyantina göre 3 kat daha bulastirici, daha ciddi, daha farkli semptomlar var. O yüzden tüm vatandaslarimizdan ricamiz, mümkün olan en kisa sürede asilarini yaptirmalari" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Türkovac ismini verdigi yerli asinin Faz-3 çalismalari kapsaminda Kayseri Sehir Hastanesi’nde ilk dozu gönüllülere vurulmaya baslandi. Bilim Kurulu Üyesi ve Saglik Bilimleri Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilhami Çelik; Türkovac’in etkinlik açisindan Sinovac ile kiyaslanacagini aktararak, "Ilimizdeki gururumuz Erciyes Üniversitesi’nde mesai arkadasim Aykut Özdarendeli tarafindan gelistirilen Türkovac asisini bugün Kayseri’de uygulamis olmanin büyük gururunu yasiyoruz. Türkovac asisinin Faz-3 çalismasina hastanemizde baslamis bulunuyoruz. 600’ü askin gönüllümüz var, bu daha da artacak diye düsünüyoruz. Çalismalar Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi tarafindan destekleniyor. Gerçekten çok iyi bir çalisma planlandi. Faz-3 tamamen dünyanin çalisma standartlarina uygun bir sekilde yürütülecek ve asinin etkinligi kiyaslanmis olacak. Çin’den ithal ettigimiz Sinovac asisiyla kiyaslamis olacagiz. Dolayisiyla etkinlik açisindan da daha önce uygulanmaya baslamis olan Sinovac’in etkinligini karsilastirmis olacagiz" dedi.



"YAKIN ZAMANDA KAYBETTIGIMIZ GENÇ HASTALARIMIZ VAR"

Koronavirüs ile mücadelede asinin önemine deginen Prof. Dr. Çelik; yogun bakimlarda yatan ve entübe olan hastalarda Delta varyanti nedeniyle genç ve çocuklarin da görüldügünü ifade etti.

Çelik, "Vatandaslarimiz asi çekinmesiyle alakali düsüncesini bir tarafa biraksinlar. Hakikaten yogun bakimlarda yatislarimiz artiyor, entübe hasta sayimiz artiyor. Delta varyanti gerçekten ciddi sekilde seyrediyor. Ingiltere ve Wuhan varyantina göre 3 kat daha bulastirici, daha ciddi, daha farkli semptomlar var. O yüzden tüm vatandaslarimizdan ricamiz mümkün olan en kisa sürede asilarini yaptirmalari. Yapilan kamuoyu arastirmalarinda Türkovac asisi çiktiginda yaptirmak isteyen birçok vatandasimizin oldugu ifade edildi. Kendilerinden ricamiz en azindan bu çalismaya katilarak kendileri asisiz kalmayacak. Hasta yatislarimiz çok artiyor, hastalarimiza üzülüyoruz, onlar için endise ediyoruz. Hakikaten bu her açidan bir yikim. Gençler, çocuk yasta hastalar yatmaya basladi.

Yakin zamanda kaybettigimiz genç hastalar var. Vatandaslarimizin sosyal medya dedikodularina kulak vermemelerini, bilimin sesine kulak vermelerini rica ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli de Kayseri’de bugüne kadar yapilan asi sayisinin 1 buçuk milyon dozu geçtigini dile getirerek, yerli asiyi bekleyen vatandaslarin da artik çalismalara katilmasi gerektigini vurguladi. Benli, "Erciyes Üniversitemizin güzide hocalarimizdan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafindan yapilan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalis’in destekleriyle bu asamaya gelen asimizi bu hallere getiren Rabbime hamt ediyorum. Bugün burada Faz-3 çalismasinin ilk dozunu uygulamis olduk. Faz-3 çalismasi, asinin artik bir noktaya geldigi ve bunun piyasaya çikmadan önceki son asama. Pandemi basladiginda virüse karsi endiselerimiz, korkularimiz, çekimser durusumuz vardi. Asi da yoktu, neyle karsilasacagimizi bilmiyorduk. Yogunlastigi zaman ciddi sekilde hareketliligi azaltiyor sinirlamalar geliyordu. Bu sekilde yaklasik 1 buçuk yildir devam ediyordu. Asiyi hizli bir sekilde yapmamiz gerekiyor. Suan itibariyle ilimizde yaptigimiz asi doz olarak 1 milyon 500 bini geçti. Bugün itibariyle 74.4 oraninda birinci doz asi vardi. Bugün yüzde 75’e ulasip maviye geçmeyi hedefliyoruz. ‘Yerli asi bekleyelim’ diyen arkadaslarimizi biran evvel çalismaya dahil ediyoruz" seklinde konustu.



"FAZ-3’E KADAR GELMESI BENDE RAHATLIK OLUSTURDU"

Türkovac asisi olan gönüllü sinif ögretmeni Murat Dag ise simdiye kadar tereddütleri oldugu için asi olmadigini ancak Türkovac’in kendisinde rahatlik olusturdugunu söyledi.

Dag, "Daha önce asi olmamistim. Gönüllü olarak Türkovac asisina basvuruda bulundum. Bugün ilk asimi oldum. Çok mutluyum. Böyle bir organizasyon içinde oldugum için gururluyum. Bütün çalisanlarimiza tesekkür ediyorum. Çok rahatim, mutluyum, gururluyum. Daha önce asi olmamanin sebebi tabii ki tereddütler vardi ama Türk asisinin Faz-3 çalismasina kadar gelmesi bende rahatlik olusturdu" dedi.

Kayseri Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Berna Bozbay ise gönüllülerin Türkovac asisini olmak için izlemesi gereken yollar hakkinda bilgiler verdi.

(Turan Bulut - Mükremin Kaya /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile