TURKOVAC, Sinovac'i Geçti Biontech Ile Yarisiyor

TURKOVAC, Sinovac'i Geçti Biontech Ile Yarisiyor

Yalova’da, yerli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi TURKOVAC, uygulamalari günlük olarak Sinovac’i ikiye katlarken Biontech ile yakin miktarlarda talep görüyor.

Kentte 7 Subat 2022 tarihi ile uygulanmaya baslayan TURKOVAC asisina vatandaslar büyük ilgi gösteriyor. Su anda sadece Yalova Devlet Hastanesi’nde bulunan TURKOVAC’in, önümüzdeki günlerde kentteki tüm saglik kuruluslarinda yapilmasi planlaniyor.

Il Saglik Müdürü Dr. Emrah Eray, Yalova’da yerli asinin uygulanmaya basladigi andan itibaren vatandasin ilgisiyle karsilasildigini söyledi.

Türkiye’nin yerli ve milli asisini üretmesinin gurur verici oldugunu belirten Eray, “7 subat itibariyle TURKOVAC asisi uygulanmaya baslayinca vatandasimizin da yerli ve milli olan asiya ragbeti yüz güldürücüydü. Ilk uygulanmaya basladigi andan itibaren ayni sinifta asilanma olmasina ragmen Sinovac ile arasinda katbekat fark var su anda. Ilimizde günlük Biontech kadar TURCOVAC asisi yapiyoruz. Herhangi olumsuz bir etkiyle karsilasmadik.” diye konustu.

Yalova pik noktasina ulasti

Kentteki vaka sayilari hakkinda bilgi veren Eray, sürecin en basindan itibaren dünyaya örnek gösterilen filyasyon çalismalarinin tüm Türkiye’de oldugu gibi Yalova’da da basariyla yürütüldügünü anlatti.

Yalova’nin Istanbul, Bursa ve Kocaeli sehirlerinin ortasinda, kalmasinin bir dezavantaj oldugunu ifade eden Eray, “Bizim nüfusumuz 291 bin olsa da su anda ilimizde 450 binin üzerinde kisi yasamakta, bulunmakta. Bunu bir dezavantaj olarak görüyoruz. Ayni zamanda 25 milyon nüfusun arasinda yasiyor olmak, ilimizdeki hareketliligi artiriyor. Bu hareketlilik ve düsük metrekaredeki nüfus fazlaligi temel risklerden birisi. Bu da otomatik olarak vaka sayilarimiza yansiyor. Su anda biz pik noktasina ulastigimizi görüyoruz. Kisa süre içinde ilimizde vaka sayilari düsmeye baslayacak diye ümit ediyoruz” dedi.

Asi yatis ve yogun bakim sayisini azaltti

Asilamada yüzde 80’lere ulasildigini anlatan Eray, pik noktaya ulasilmasina ragmen asilama sayesinde yatis ve yogun bakim sayilarinin düsük oldugunu anlatti. En fazla vaka sayisina ulasilan 2020 kasim ve 2021 nisan ayinin rakamlarinin 1,5 kat üzerine çikildigina dikkati çeken Eray, söyle konustu:

“2021 yilinda ilimizde 1 ay boyunca toplam 7 bin vaka varken ocak ayinda bu sayi 10 bin 500’e çikmis durumda. Vaka sayisi daha önceki 2 pik dönemimize göre yaklasik yüzde 50 artmis durumda olmasina ragmen hastane yatis ve yogun bakim sayilarimiza bu yansimadi. Buradaki en önemli sebep asilanma oranlari. Malumunuz 2020 kasim ayi ve 2021 nisan aylarinda 3 kat Kovid servisi olarak hizmet vermekle birlikte Çinarcik ve Altinova ilçelerindeki devlet hastanelerimizi de Kovid servisi olarak kullaniyorduk. Suanda Yalova Devlet Hastanesi’nde 2 kat kullaniyoruz. Bu 2’inci kati da daha geçtigimiz hafta açtik. Altinova Devlet hastanemizi de sadece izolasyon amaçli kullaniyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile