TÜRKPATENT Başkanı Asan'ın Dünya Fikri Mülkiyet Günü Mesajı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Sınai mülkiyet haklarına ilişkin kanunumuzun bize vermiş olduğu görevleri yerine getirmekle birlikte sistemimizi sürekli değişen koşullara uyumlu bir şekilde geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.

Her yıl 26 Nisan’da kutlanan Dünya Fikri Mülkiye Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Yaşadığımız dönem, yeni fikirlerin gücünün ve kıymetinin çok daha iyi bir şekilde anlaşıldığını bilgi toplumuna tanıklık etmektedir" dedi.

Habip Asan, "Gün geçmiyor ki dünyanın herhangi bir yerinde başlangıçta küçük gibi gözükebilen ancak toplum hayatını kökünden değiştirebilecek potansiyele sahip yeni bir fikir ortaya çıkarılmıyor olsun. Artık fikir ürünlerinin maddi varlıklardan çok daha değerli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Ülkelerin geleceği, zenginliği, sahip olduğu fikri ürünlerinin boyutuna, niteliğine bağlı hale gelmiştir. Fikri varlıkların bu denli önem kazanması ise dikkatleri fikri mülkiyete ve fikri mülkiyet sistemine çekmektedir. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) kurulduğu anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü her yıl değişik bir tema başlığı ile tüm üye ülkelerde fikri mülkiyet konusunu kamuoyu gündemine taşıyarak bu konudaki toplumsal farkındalığı artırmak için değerlendiriliyor. Bu yıl belirlenen tema, üretilen yeni fikirlerin hayatımızı nasıl değiştirdiği ve kolaylaştırdığı üzerinedir" ifadelerini kullandı.

"İnsanlık, var olduğu andan itibaren hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini yükseltecek yeniliklerin arayışı içinde olmuştur" diyen Asan, "Tarih öncesi çağlarda günlük hayatta ihtiyaç duyduğu malzemelerin icadı ile başladığı, tekerleğin, yazının icadıyla sürdürdüğü yolculuğunda 21. yüzyıla geldiğimizde uzay seyahatleri planlayabilecek seviyelere gelmiştir. Yapılan her yenilik başka yeniliklere ilham kaynağı olmuştur. Artık ihtiyaçlarımızı eskisinden çok daha az kaynak harcayarak ve teknolojinin sunduğu olanaklar sayesinde çok daha kolay bir şekilde karşılayabiliyoruz. Mektubun yerini saniyeler içerisinde sahibine ulaşan e-postaların aldığı, akıllı telefonlar üzerinden sağlık hizmetlerinin sunulduğu, topraksız tarımın yapılabildiği, yenilenebilir enerji ile kıt kaynakların aşılabildiği bir çağda yaşıyoruz. İnsanlık, bilim ve teknolojide ulaştığı bu seviyeyi inovasyona borçludur. Başlangıçtan itibaren üretilen yeni fikirler, tıpkı bir zincirin halkaları gibi birbiri üzerine sıralanarak toplumsal ve ekonomik gelişimin kaynağı olmuştur. Bahsettiğimiz bu inovasyon döngüsünün sürekliliğini sağlayan ise fikri haklar ve fikri mülkiyet sistemidir" değerlendirmesini yaptı.

Asan, "Toplumdaki yenilikçi bireylerin ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi temeline dayalı olan bu sistemin devamlılığı insan hayatını bugününe taşıdığı gibi yarınına da taşıyacaktır. Fikri mülkiyet sistemlerinin varlığı ve işlerliği bu nedenle hayati önemdedir. Ülkemizde sınai haklar alanında faaliyet gösteren Türk Patent ve Marka Kurumu olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu sorumlulukla sınai mülkiyet haklarına ilişkin kanunumuzun bize vermiş olduğu görevleri yerine getirmekle birlikte sistemimizi sürekli değişen koşullara uyumlu bir şekilde geliştirmek için de çalışıyoruz. Ocak ayında yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunumuz ülkemizdeki sınai mülkiyet sistemi açısından tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Yasal ve hukuki alt yapısı güçlü, etkin işleyen bir sistem oluşturulmuştur. Türk Patent ve Marka Kurumu olarak sınai mülkiyet alanındaki değişiklikleri yakından izleyerek sistemimizi geliştirmeye devam edeceğiz. 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü vesilesi ile sınai mülkiyet sistemimizin gelişimine katkıda bulunan tüm taraflara teşekkür ediyorum. Toplumumuzun her zaman fikri hakların korunması konusuna gereken özeni göstereceğine inanıyorum. Girişimcilerimiz, buluşçularımız, yatırımcılarımız ve paydaşlarımızın 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü kutlu olsun” açıklamasında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile