Projedeki paydaslar ve firmalarin katilimiyla düzenlenen imza töreni, video konferans yöntemiyle gerçeklestirildi.
TÜRKPATENT Baskani Habip Asan, törendeki konusmasinda, Türkiye'de 40 yilda isletmelerdeki gayri maddi varliklarin oraninin yaklasik yüzde 20'lerden yüzde 80-90'lara çiktigini ifade etti.
Fikri mülkiyetin isletmeler için uluslararasi rekabette en önemli araç haline geldigini belirten Asan, söz konusu araçlardan en çok büyük isletmelerin faydalandigini dile getirdi.
Asan, Dünya Mülkiyet Günü'nün bu yil için belirlenen temasinin KOBI'lerin fikri mülkiyeti etkin bir sekilde kullanmasina yönelik oldugunu, Türkiye'nin bu alanda önemli mesafe kaydettigini söyledi.
Türkiye'nin fikri mülkiyetten daha fazla katma deger yaratmasinin önemine isaret eden Asan, son 10 yilda özellikle uluslararasi alanda gelinen noktanin dogru yolda gidildiginin göstergesi oldugunu dile getirdi.
Asan, sinai ve fikri mülkiyet basvurulari açisindan önemli bir farkindalik olustugunu, bundan sonraki süreçte dogru stratejilerle daha fazla katma deger yaratilmasi gerektigini bildirdi.
Hezarfen Projesi ile KOBI'lerin yenilik kapasitelerinin fikri mülkiyet kullanilarak artirilmasinin amaçlandigini ifade eden Asan, 2007'den beri yürütülen projenin simdiye kadar 19 ilde 24 kez uygulandigini ve 700'e yakin KOBI'nin fikri mülkiyet alaninda danismanlik hizmeti aldigini belirtti.
Habip Asan, projenin 2012 yilindan itibaren sektörel olarak da uygulanmaya baslandigini, basta medikal olmak üzere deri ve mobilya gibi sektörlerde de uygulandigini anlatti.
Asan, projenin 3 modülden olustugunu belirterek sunlari kaydetti:
"Birinci modül su an gerçeklestirdigimiz imza töreni asamasi, ikinci asamada sinai mülkiyet haklari egitimi semineri çevirimi içi olarak verilecek ve son olarak üçüncü asamada ise uzmanlarimiz 28 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasinda Aydin ve Mugla'da toplam 30 KOBI'yi ziyaret ederek sinai mülkiyet konusunda bire bir danismanlik hizmeti verecektir."
- "Hazerfen Projesi Ajansimizin hedefleriyle de bire bir uyumlu"
Güney Ege Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Özgür Akdogan da proje kapsaminda bölgenin inovasyon ekosistemine çok yararli egitimler verilecegini ifade etti.
Ajans olarak bölgelerindeki illerde çesitli projeler hayata geçirdiklerini söyleyen Akdogan, "Bu dogrultuda bölgede öne çikan sektörlerde dijital dönüsümün ve kurumsallasmanin saglanarak katma degerli üretimin, Ar-Ge'nin, inovasyonun gelismesine, gelir ve karlilik düzeyinin artirilmasina katki saglanmasi hedeflenmektedir. Hazerfen Projesi de Ajansimizin hedefleriyle de bire bir uyumlu ve katki saglayici olacaktir." diye konustu.
Konusmalarin ardindan is birligi protokolü imzalandi, Sinai Mülkiyet Haklari Egitim Semineri gerçeklestirildi.
TÜRKPATENT'in Hezarfen Projesi'nden Aydin Ve Mugla'daki KOBI'ler De Yararlanacak
Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT), Güney Ege Kalkinma Ajansi ile Aydin ve Mugla ticaret ve sanayi odalariyla yürütülecek "Hezarfen Aydin-Mugla Projesi" kapsaminda is birligi protokolü imzalandi.