Türksat ve E-Devlet Kapısı, İPV6’ye Geçti

Kamunun bilişim teknolojilerinin öncü şirketi Türksat A.Ş., sahip olduğu bilişim altyapısı ile birlikte e-Devlet Kapısı’nda IPv6 sistemine geçti.

E - Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu’nun Temmuz 2009 tarih ve 27 sayılı kararı ile Türkiye’de bilişim alanında IPv6 sistemine geçişe yönelik farkındalık oluşturulması için çalışmalara başlanıldı . TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı ile kabul edilen “Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi” kapsamında kamu kurumları ve kuruluşları için IPv6’ya geçiş planı , 8 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile başladı .

Avrupa Birliği Projesi olan “Government Enabled with IPv6” ( GEN6 ) kapsamında , kamu hizmetlerinin sunulduğu e - Devlet Kapısı ( www . turkiye . gov . tr ) , IPv6 üzerinden hizmet verecek .

GEN6 projesi ile Avrupa Birliği ülkelerindeki kamu bilişim altyapıları ve e - devlet hizmetlerine IPv6 desteğinin verilmesi amaçlanıyor . Bundan böyle , birden fazla ülke tarafından kullanılan sistemlere ve altyapılara da IPv6 desteği verilecek .

Başbakanlık Genelgesi ve GEN6 projesi kapsamında yapılan çalışmalar doğrultusunda , Türksat A . Ş . tarafından işletilen e - Devlet Kapısı sunucu ve ağ alt yapısı IPv6’ya hazır hâle getirilerek 8 Mayıs 2012 tarihinden itibaren IPv6 üzerinden hizmet vermeye başlandı . Türksat A . Ş . dünya üzerinde bin 600’e yakın firmanın katıldığı 6 Haziran 2012’de yapılacak olan IPv6 açılış gününde ülkemizi temsil edenler arasında yer alacak .

Proje kapsamında Almanya , İspanya , Hollanda , Slovenya , Yunanistan , Lüksemburg , Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’de kullanımda olan e - devlet bilişim altyapıları ile uygulamaları arasından pilot uygulama olarak seçilenlere IPv6 desteği sağlanacak .

Söz konusu projeyle , mevcut altyapılara IPv6 desteği verilirken elde edilen deneyimin diğer uygulamalara örnek olacak şekilde belgelenmesi amaçlanıyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile