Türksoy Gençlik Oda Orkestrası Kktc'deki İlk Konserini Girne Bellapais Manastırı'nda Verdi

Türksoy Gençlik Oda Orkestrası Kktc'deki İlk Konserini Girne Bellapais Manastırı'nda Verdi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Gençlik Oda Orkestrası, KKTC'deki ilk konserini, Niyazi Tagizade-Hacibeyli'nin 100'üncü doğum yıldönümü anısına dün akşam KKTC’ nin Turizm Başkenti olarak anılan Girne ‘de bulunan tarihi Bellapais Manastırı'nda gerçekleştirdi.

Kazakistan Kurmangazi Üniversitesi Profesörlerinden Uygur kökenli Kazak Şef Maestro Anvar Akbarov yönetiminde, Solist Toğrul Ganiyev eşliğinde sahne alan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, A. Piazolla’nın ‘Mevsimler 1, 2’ , Vivaldi'nin 'Mevsimler 2, 4' G. E Höndel’in ‘Affani del Pensier’, M Tariverdiyev’in ‘Ülkemden Uzakta Bir Şarkı’, Y. Fernkel’in ‘Jaruvli’, U. C. Erkin’in ‘Divan’ ve ‘Çamdan Sakız Akıyor’, K. Karayev'in 'Ayşe Dansı' ile 'İhtiraslı Kız Dansı', Niyazi-Asaf Zeynallı’nın ‘A la Mugam’ ve F. Amirov'un 'Mugam Poem' ile 'Nizami senfonisi'ni seslendirdi.

TÜRKSOY temsilcisi Timur Devletov konser öncesi yaptığı konuşmada, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un katkılarıyla kurulan TÜRKSOY Gençlik Oda Müziği Orkestarsı’nın, Türkçe konuşan halk dünyasının müzik potansiyelinin evrensel klasik müzik diliyle yansıtılması ve Türk kültürünün ve Türk klasik müzik bestelerinin daha yakından tanınmasını sağlama ve kültürler arası dayanışma ve kaynaşmayı hedeflediğini belirtti.

Orkestranın Niyazi Tagizade-Hacibeyli'nin 100'üncü doğum yıldonümü anısına Ankara'da verdiği konserin ardından şimdi de KKTC’de de konserler verdiğini kaydeden Devletov, TÜRKSOY’un faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst’ün ev sahipliğinde gerçekleşmekte olan konserlerin bu akşam Büyük Han’da yer alacak ikincisine, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel onur konuğu olarak katılacak. Konser saat 20:00'de yer alacak.

2010 yılında Türkçe konuşan halkların müzik potansiyelinin evrensel klasik müzik diliyle yansıtılması, Türk kültürü ve Türk klasik müzik bestelerinin daha yakından tanınmasını sağlamak amacıyla TÜRKSOY bünyesinde kurulan Oda Orkestrası’nda TÜRKSOY’a üye 7 ülkeden 18 genç müzisyen bulunuyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile