Turkuaz Çinili Gökmedrese Restore Edilecek

Vali Ömer Toraman:'Medresenin bir başka özelliği de büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen Anadolu'da halen mevcut en fazla sayıda turkuaz renkte çiniyi barındırması. Kalan çiniler çok kıymetli. İnşallah bu restorasyon projesi ile tahrip olan kısımları da tadil edilerek eski ihtişamlı görüntüsüne kavuşacak'

Tokat'ta, turkuaz çinileriyle dikkati çeken Anadolu Selçuklu mimarisinde inşa edilen Gökmedrese restore edilecek.

Kent merkezinde bulunan ve 13. yüzyılda Selçuklular tarafından darüşşifa olarak yaptırılan, Osmanlı döneminde medrese, bimarhane, şifahane, yakın tarihteyse müze olarak hizmet veren tarihi yapı ihtişamıyla zamana direniyor.

Tokat Valisi Ömer Toraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat'ın Türk İslam medeniyetinin Anadolu'da ilk yerleştiği bölgeyi oluşturduğuna ve pek çok tarihi yapıyı barındırdığına işaret etti.

Danişmend Melik Ahmet Gazi'nin fethi ile bölgenin Türk İslam medeniyeti ile tanıştığını dile getiren Toraman, "Danişmendliler Tokat ve Niksar merkezi olarak geniş bir alanı hakimiyet altına alarak 12. yüzyılda varlıklarını sürdürüyorlar. Medeniyetimizi buraya taşırken de bunun unsurları olan camileri, zaviyeleri, medreseleri inşa ediyorlar. Tokat Anadolu'da ilk inşa edilen camiye sahip. Garipler Camisi Anadolu'da ilk inşa edilen cami." diye konuştu.

Gökmedrese'nin de Anadolu Selçukluları döneminde inşa edilen önemli yapılardan olduğunu, bugünkü anlamda tıp fakültesi olarak inşa edildiğini anlatan Toraman, uzun yıllar hizmet veren tarihi yapının turkuaz renkli çinileriyle ön plana çıktığını vurguladı.

Tarihi yapının restorasyonu için ön hazırlıkların tamamlandığını aktaran Vali Toraman, şunları dile getirdi:

"13. yüzyılda inşa edilen Gökmedrese darüşşifa olarak kullanılmış. Bugünkü manası tıp fakültesi olarak inşa edilmiş ve hizmet vermiş. Gökmedrese uzun yıllar şehrimize müze olarak hizmet verdi. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz buranın restorasyon projesini hazırladı. Koruma Kuruluna sunulan proje onaylandı. Restorasyon çalışmasının önü açılmış bulunuyor. Restorasyondan sonra Gökmedrese'yi yaşanabilir bir yer haline getirebilmek arzusundayız. Medresenin bir başka özelliği de büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen Anadolu'da halen mevcut en fazla sayıda turkuaz renkte çiniyi barındırması. Kalan çiniler çok kıymetli. İnşallah bu restorasyon projesi ile tahrip olan kısımları da tadil edilerek eski ihtişamlı görüntüsüne kavuşacak."

Çini restorasyonunun çok zaman alan bir iş olduğuna işaret eden Toraman, tarihi yapının kuruluş amacına uygun bir fonksiyonla yeniden yaşatılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Gökmedrese'de restorasyon çalışmalarının yaklaşık 2 ay sonra başlayacağı bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile