Türkülere Konu Olan Tarihi Evlere Turist İlgisi

Muğla Valiliğince 2005 yılında restore ettirilen Belen Kahvesi ile 2007 yılında restore edilen Kerimoğlu Türküsü Evi, yılda ortalama 75 bin turist ağırlıyor.

Çaybükü (Gevenes) Mahallesi'ndeki "Belen Kahvesi"nin duvarlarını, türküde adı geçenlerin resimleri ve mahkeme tutanakları süslüyor. O günü yaşatmak için kahvehanede "Ormancı" ile diğer Muğla türküleri çalınıyor.
Kahvenin bir odasında Ormancı türküsünde adı geçen muhtar Tevfik Cezayir, Bay Mustafa (Mustafa Şahbudak) ve ormancı Mehmet İn'in dama oynarken yapılan heykelleri, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
- "Kerimoğlu Türküsü Evi"
Muğla ve Ege yöresinin önemli oyun havası Kerimoğlu Zeybeği türküsüne konu olan olayın geçtiği ev ise 2007 yılında restore edilerek turizme açıldı.
Kerimoğlu Eyüp Efe'nin vurularak öldürüldüğü ''Kerimoğlu Evi''nde birçok ayrıntı dikkati çekiyor. Evin kapısında kalan mermi izleri hala korunuyor. Tek odalı evin iç dizaynında ise kıl yaygılar üzerine oturma grupları oluşturulmuş. Yine o yıllarda kullanılmış tek kırma tüfek, duvarda asılı duruyor.
Evin hemen yanında bulunan ahır ve samanlık olarak kullanılan yer de restore edilerek, küçük bir etnograf müzeye dönüştürülmüş. Bu alanda türkünün sözleri, türküye konu olan olay ve olayla ilgili yağlı boya tablolar dikkati çekiyor. Evi, yılda ortalama 5 bin kişi geziyor.
Ziyaretçilere, yöreye has ürünlerin yanı sıra kafeteryalarda otlu gözleme, börek, yöresel yemekler ve çay sunuluyor. Olaylara şahit olan yaşlılar da türkülerin hikayesini anlatıyor.
- "Mahallenin tanıtımı için güzel bir fırsat oldu"
Çaybükü Mahallesi Muhtarı Bilal Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Belen Kahvesi"nin Ormancı türküsünün hikayesini dinlemek için gelenlere hizmet verdiğini söyledi.

Mekanın 12 ay ziyarete açık olduğunu bildiren Özsoy, "Yılda yaklaşık 70 bin kişi burayı ziyaret ediyor. Mahallemizin tanıtımı için Belen Kahvesi güzel bir fırsat oldu. Bir defa gelen ziyaretçiler mutlaka bir daha geliyor, bu atmosferi yaşamak istiyor" dedi.

Belen Kahvesi'ni görmek için ailesiyle gelen Nihal Günlü ise kahveyi ilk defa gördüklerini ifade ederek, "Burayı çok merak ediyor ve türküsünü de çok severek dinliyordum. Çok güzel restore edilmiş. Mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

-Belen Türküsü'nün öyküsü
Köyün yaşlılarının anlattığına göre, Ormancı türküsünün hikayesi şöyle:
"1946 yılında Mustafa Şahbudak ve muhtar Tevfik Cezayirli, dama tahtasının başına oturur. Oyunun yarısında 'Sarı Memet' lakaplı orman memuru Mehmet İn çıkagelir. Ormancı, bir yangın evrakının ilçeye götürülmesi için bekçiyi muhtardan ister. Muhtar ise seçim sonuçlarının ulaştırılması gerektiğini söyler. Bunun üzerine ormancı ile muhtar arasında tartışma başlar. Tartışma sonucu ormancı Mehmet, kama ile tartışmaya katılan Şahbudak'ı kolundan yaralar. Şahbudak korkutmak için tabanca ile ateş eder. Kurşun, kaza ile dostu muhtar Tevfik'e isabet eder. Tahta bir sal üzerinde köyden 23 kilometre uzaklıktaki Muğla Devlet Hastanesine götürülen Tevfik, kurtarılamaz."
Olay, daha sonra yörenin tanınmış sanatçılarından Pisili Tahir Usta tarafından kaleme alınır ve bestelenir. Türkü, Müzeyyen Senar, Kubat, İbrahim Tatlıses gibi ünlü sanatçılar tarafından da yorumlanır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile