Toplantıda Bölge ve birlik için önemli kararlar alındı.Ortaca Narenciye Birliği ile birleşme kararının yanı sıra Meyve federasyonuna temsilci gönderme ve bu görevi İbrahim Aydınlı ya verilme kararının ardından Genel Kurulda bir ilk yaşandı, Başkan İbrahim Aydınlı Yönetim Kuruluna Güvenoyu istedi. Katılan üyelerin tamamının güven oyunu alan İbrahim Aydınlı Genel Kuruldan güçlü çıkarak birliğin kat ettiği faaliyetler ve projeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
TURNAR Başkanı İbrahim Aydınlı yaptığı konuşmada “Yeni kurulmuş birlikte elbette eksiklikler, hatalar olacaktır.Bunlar giderilir, ancak üreticilerimiz birliklere ilgi göstermiyor. Çekilen sıkıntıların kaynağında üreticinin ilgisizliği, çözümünde ise yine üreticinin ilgisi ,sahiplenmesi vardır.Bölgemizde Türkiyenin yetiştirdiği narenciyenin onda biri yetiştiriliyor. 6000 üretici var, ancak bu kadar üretici tüccarın iki dudağının arasında , boyun eğmektedir. Sadece Dalaman değil Ortaca ve Köyceğiz üreticileri tek çatı altında birleşmelidir” dedi.
KENDİ BELEDİYEMİZDEN DESTEK YOK
Genel Kurulda üreticilerin birliğe tahsis edilen arazi hakkında soru sorması üzerine yanıt veren İbrahim Aydınlı “Türkiyede 533 üretici birliği var. Bunların hepsi bulundukları yerin Kaymakamlıkları ve Belediyeleri tarafından maddi ve manevi destek verilmektedir. Birliğimize Valilikten,Muğla Üniversitesi ve İl Tarım Müdürlüğünden destek verilmektedir. Çevre Belediyelerimizden,özellikle Ortaca ve Dalyan belediyesinden büyük destek görüyoruz. Ama maalesef kendi belediyemizden yardım yok” dedi.
Birlik üyelerinin ısrarla konunun ayrıntısını istemesi üzerine İbrahim Aydınlı belgelerle Belediyeden destek alamadıklarını beyan etti.Aydınlı beyanında “Birlik olarak hazineye ait Atakentte bulunan 8300 m2 arazinin maliyeden tahsisini istedik.Bütün kuruluşlara sorgu yapıldı.Sorgulama sırasında bu arazinin toprağının sürekli alındığını, arazide büyük çukurlar oluştuğunu tespit ettik.Yaptığımız araştırmada buradan toprağı Belediyenin aldığını öğrendik. Başkan Sedat Yılmaz ' a durumu intikal ettirdiğimizde buranın doldurulacağı sözünü aldık, fakat arazinin toprağı sürekli kille mezarlığına taşınıyordu. Durumu Mal Müdürlüğüne bildirdik. Konu Valiliğe intikal etti. Gelen görevliler tutanak tuttular. Sanırım Belediyeye para cezası verildi. Daha sonra arazi belediye tarafından dolduruldu. Bu arazi üzerinde soğukhava ve işleme tesisi yapmak için proje yaparak Kalkınma Ajansından hibe desteği talep ettik.Arazide imar sorunu olduğundan projemiz geçmedi. Bunun üzerine Dalaman Belediyesinden imarı uygun 2 arsayı kiralama talebinde bulunduk. Belediye Meclisinin 05.09.2011 tarih 89 sayılı aldığı kararla sanayi sitesinde 196 ada 1 nolu 2785 m2 arsa uygulanması zor olan şartlarda 5 yıllığına kiralanmasına karar verildi. Ancak kiralama bedeli Muğla ilinde emsali olmayan miktarda aylık 1.780 TL, yıllık 21.360 TL, KDV ile birlikte 25.000.TL ye ihaleye çıkarıldı.Halkın malı olan Dalaman Belediyesine ait arazinin yine halkın malı olan Üretici Birliğine satış değerinden bile fazla ücretle kiralanması emsali olmayan bir durum. Bodrum Belediyesinin 7.7.2008 tarihinde Bodrum Narenciye Birliğine 8520 M2 araziyi yıllık 1 TL bedelle 10 yıllığına kiralamasını örnek göstermemize rağmen Belediyeden olumlu bir yanıt alamadık.Ayrıca yine Bodrum ilçesinde 11 belde belediyesinin Bodrum Narenciye Birliğine üye olduğunu örnek göstererek Dalaman Belediyesini Birliğimize üye olarak sürdürebilirlik ve güvenirlilik sağlanması için destek talep ettik, yine aldığımız yanıt 16 kişilik Belediye Meclisinde 16/15 oyla red kararı çıktı.1 oy çekimser. Hiç bir kararda oy birliği sağlanamayan Belediye Meclisinde Halkın menfaati için, 2000 üreticinin menfaati için red kararı çıkıyor.Seçimlerde Belediye Meclis üyelerinin tamamı, seçilirlerse Dalamana salça fabrikası, meyve suyu fabrikası yapılması için destek vereceklerini, yatırımcılara destek vereceklerini söylüyorlardı. Yaklaşık 200 kişinin çalışabileceği tesislerin yapımını zorlaştıran Belediye Meclis üyelerimizin aldıkları bu kararı yeniden gözden geçirmelerini istiyorum”dedi.
Genel Kurulda bir konuşma yapan Muğla İl Tarım Müdür vekiliMustafa Sarıkaya, “Kooperatifler ve Birliklere üreticilerimiz ilgi göstermiyor. Ama bu sizin zararınıza, biran önce birleşiniz, güçlenin” dedi.Yaklaşık 3 saat süren 3.Olağan Genel Kurula İl Tarım Müdür vekili Mustafa Sarıkaya, Muğla Üniversitesini temsilen Doçent Dr.Murat Güneri, Dalaman Emniyet Müdürü Mehmet Çeribaş, Dalaman İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz, Ortaca Halk Eğitim Müdürü Naim Özer, İl Genel Meclis üyesi Metin Duran,MHP İlçe başkanı Bayram Altın, Birlik üyeleri ve üye olmak isteyen üreticiler katıldı.
TURNAR’da İbrahim Aydınlı Güven Tazeledi
TURNAR Dalaman Meyve Üreticilerinin 3.Olağan Genel Kurulu yapıldı.