Turunçgillerde 'Harnup Güvesi'ne Dikkat

Turunçgillerde 'Harnup Güvesi'ne Dikkat

Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü yetkilileri turunçgil alanlarinda yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsaminda, Aydin’da yapilan bahçe ve tuzak kontrollerinde Harnup Güvesi zararlisina rastlandigini açiklayarak alinmasi gereken önlemler hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.



TÜIK 2020 verilerine göre, 89 bin 541 ton üretimi ile yas meyve ve sebze ihracatinda gelisme potansiyeline sahip önemli bir yerde bulunan Aydin’da, turunçgil alanlarinda yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsaminda, yapilan bahçe ve tuzak kontrollerinde Harnup Güvesi zararlisinin erginlerine rastlanildi. Bu nedenle Harnup Güvesi zararlisinin tüm üreticiler tarafindan taninip, yogunlugunun izlenmesi ve bahçelerde mücadelenin uygulanmasi Aydin’da turunçgil yetistiriciligi için büyük önem tasiyor.

Harnup Güvesi’nin zarar verdigi meyvelerin yenidünya, nar, incir, ceviz, portakal, greyfurt, elma, armut, badem, kestane, findik, Trabzon hurmasi ve üzümü oldugunu kaydeden Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü yetkilileri alinmasi gereken önlemler hakkinda su ifadelere yer verdi;

"Turunçgil ve nar bahçeleri içinde ve çevresinde harnup ve yenidünya gibi zararlinin diger konukçulari yetistirilmemelidir. Ticari degeri olmayan hastalikli meyveler agaç üzerinden toplanarak yok edilmelidir. Ilk vuruklu meyve dökümünden sonra agustos ayindan itibaren 4’er gün ara ile kasim ayi ortasina kadar, yere düsen veya agaçta sararmis olan meyveler toplanarak imha edilmelidir. Bu yolla döküm yüzde 80 oraninda azaltilabilmektedir. Fakat bu kültürel önlemlerin basarili olabilmesi için tüm turunçgil yetistiricileri tarafindan uygulanmasi gerekmektedir. Bu zararli ile mücadelede Bacillus thuringiensis’li preparatlar kullanilmalidir. Turunçgillerde meyveler yumurta birakma olgunluguna geldiginde Haziran’in ikinci yarisindan itibaren 10-15 gün araliklarla 4-5 kez ilaçlama yapilmalidir"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile