TUS'u kazanmadan Almanya'da ihtisas yapmak mümkün

Yaklaşık 5 bin doktor açığının bulunduğu Almanya, TUS sınavı yüzünden uzmanlığını uzun yıllar beklemek zorunda kalan Türk doktorlar için fırsat oluştu

Yaklaşık 5 bin doktor açığının bulunduğu Almanya, TUS sınavı yüzünden uzmanlığını uzun yıllar beklemek zorunda kalan Türk doktorlar için fırsat oluşturuyor. Uzmanlık sınavı gibi bir şartın bulunmadığı Almanya'da doktorlar bir hastanede 6 yıl dahiliye branşında çalışarak ihtisas yapılabiliyor ve bu sürede normal doktor maaşını alabiliyor. Almanya'da çeşitli hastanelerde dahiliye vekili olarak görev yapan Dr. Kenan Katmer, "Yurt dışı deneyimi kazanmak ve ihtisas yapmak isteyenler için Almanya iyi bir fırsat." dedi.

Özellikle dahiliye ve cerrahi branşları ile kırsal kesimlerde aile hekimi açığı bulunan Almanya, bu açığı Doğu Avrupa ülkelerinden karşılamaya çalışıyor. Dr. Kenan Katmer ise Almanya'nın yeni mezun Türk doktorlar için büyük bir fırsat olduğunu görüşünde. Türkiye'deki TUS sınavı gibi bir şartın bulunmadığı Almanya'da 6 yıl bir hastanede asistan olarak çalışarak ihtisas yapmak mümkün. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde dahiliye vekili olarak ihtiyaç olan hastanelerde doktorluk yapan Katmer, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Almanya'da yaklaşık 5 bin doktor açığının olduğunu ve bu açığın Doğu Avrupa ülkelerinden karşılanmaya çalışıldığını söyleyen Katmer, "Almanya'da hastanelerde dahiliye ve cerrahi branşları ile kırsal kesimlerde aile hekimi açığı var. Maaşların düşük olması, hastalık sigortalarının uygulamaları, sistemin zorlukları ve yurt dışında çalışmanın cazip olması doktor açığı oluşmasına sebep oluyor." dedi. Tıp fakültelerine müracaatların azaldığını anlatan Katmer, "Muayenehane açanların veya devralanların sayısı gittikçe azalıyor. Hastalık sigortalarının uygulamaları Almanya'da doktorluk yapmanın cazibesini gideriyor. Alman hükümetinin aldığı bir takım tedbirler var ama yetersiz kalıyor, doktor ihtiyacını karşılayamıyor. Diğer Avrupa ülkeleri de doktor sorunlarını tam çözebilmiş değiller." şeklinde konuştu.

Doktor sıkıntısının her geçen gün arttığını vurgulayan Dr. Katmer, "Önceden eski Doğu Bloğu ülkelerinden doktor geliyordu. Şimdi orada şartlar iyileştirilince artık doktor gelmiyor." ifadelerini kullandı. Türkiye'de ihtisas yapmanın zor olduğunu vurgulayan Katmer, Türkiye'den ihtisas yapmadan Almanya'ya gelen çok sayıda doktor olduğunun altını çizdi. Burada bir hastanede 6 yıl dahiliye branşında ihtisas yapılabildiğini kaydeden Türk doktor, Almanya'da Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) da olmadığını söyledi. Katmer, "Türkiye'de de doktor sıkıntısı var ama ihtisas yapmak zor. Almanya'da ise Türkiye'deki gibi TUS sınavı yok. Bu TUS sınavından dolayı birçok kişi Türkiye'de ihtisas yapamıyor. Yurtdışı deneyimi kazanmak ve ihtisas yapmak isteyenler için Almanya iyi bir fırsat. Bu yolla Almanya'daki doktor sıkıntısı da çözülmüş olur." dedi. Kenan Katmer, Almanya'da yapılan ihtisasın Türkiye'de de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile