Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS) ve TCI Kabin Içi Sistemleri AS arasinda gerçeklestirilen is birligi kapsaminda, Hava SOJ uçaklarinin iç kabin tasarimi ve komponentlerinin üretim ve tedariki ile montaji gerçeklestirilecek.
TUSAS'tan yapilan açiklamaya göre, sirket, hava savunma, erken ihbar gibi görevler icra edecek Hava SOJ Projesi için çalismalarina devam ediyor.
Düsman haberlesme sistemleri ve radarlarinin tespit/teshis edilmesi, konumlarinin bulunmasi ve bu sistemlerin özellikle sinir ötesi harekatta dost unsurlara karsi kullanilamamasi amaciyla karistirilmasi hedefiyle gelistirilen Hava SOJ Projesi kapsaminda önemli bir adim daha atildi. Hava SOJ projesinde tercih edilen Bombardier Global 6000 uçaklarina entegre edilecek görev sistemleri milli imkanlar kullanilarak üretilecek.
Dünyada sadece savunma sanayisinde söz sahibi birkaç firma tarafindan gerçeklestirilebilecek, oldukça karmasik ve yüksek zorluk derecesine sahip bir proje olan Hava SOJ kapsaminda TCI ile gerçeklestirilen is birligi sayesinde Galley, Lavatory, Closet, Crewrest, Sidewalls ve diger kabin içi komponentlerinin yerli ve milli olarak tasarimi, sertifikasyonu ve üretimlerinin yapilmasi hedefleniyor.
Imza töreninde görüslerini dile getiren TUSAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Gerçeklestirilen is birligi ile halihazirda devam eden elektronik harp uçaklari entegrasyon ve modifikasyonu kabiliyetimizin daha da güçlenmesini hedefliyoruz. Devletimizin ve silahli kuvvetlerimizin istekleri dogrultusunda ülkemizin ihtiyaç duydugu özgün hava platformlarini ve özel görev platformlarini milli imkanlarla kazandirmaya devam edecegiz. Emegi geçen tüm arkadaslarima tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.
TCI Kabin Içi Sistemleri AS Genel Müdürü Muhammed Hanifi Kurter ise "Simdiye kadar global havacilik pazarinda Türkiye’yi gururlandirarak ülkemiz adina ilklere imza atan TCI, bu kritik ve zorlu projeyle birlikte kabiliyetlerini askeri alana tasimaktan onur duymaktadir." degerlendirmesinde bulundu.
TUSAS ana yükleniciliginde yürütülen Hava SOJ Projesi, Türk Silahli Kuvvetlerinin ihtiyaç duydugu elektronik harp özel görev uçaklarinin gelistirilmesi amaciyla Agustos 2018’de baslatildi. Proje kapsaminda toplamda 4 adet Hava SOJ uçaginin gelistirilerek teslim edilmesi hedefleniyor. Projede TCI ile yaklasik 5 yil olarak öngörülen bir takvime uygun olacak sekilde çalismalar yürütülecek ve bu süre zarfinda TUSAS ve TCI mühendisleri ortak çalismalar yürütecek.
Türkiye’nin 2023 vizyonunun havacilik hedefleri dogrultusunda 2010 yilinda sektörün üç büyük sirketi olan TUSAS, Türk Hava Yollari ve Türk Hava Yollari Teknik’in ortak girisimleri sonucu kurulan ve daha önce ticari uçaklarda basariyla gerçeklestirdigi uluslararasi kabin içi projeleriyle adindan söz ettiren TCI, dünya havaciliginda söz sahibi olan Boeing, Airbus, Stelia gibi firmalarin yani sira birçok havayolu ve leasing firmasinin global tedarikçisi konumuna geldi. Bu projeyle birlikte TCI, tüm kabiliyetlerini askeri alana da tasimis olacak.
TUSAS, Hava SOJ Projesi'nde TCI Ile Yeni Is Birligine Adim Atti
Hava SOJ projesinde tercih edilen Bombardier Global 6000 uçaklarina entegre edilecek görev sistemleri milli imkanlar kullanilarak üretilecek.