Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği (TGİKD) tarafından Tunceli'ye davet edilen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, demokrasi, yeni anayasa, Kürt sorunu ve PKK'nın eylemsizlik kararları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Boyner,Türkiye'de şiddet ve işsizlik sorununun demokrasi ile çözüme kavuşturulacağını ifade etti. Grand Şaroğlu Hotel Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, bölgedeki sanayi ve iş adamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ümit Boyner, demokratikleşme anlamında yeni adımların atılması gerektiğini hatırlattı. Türkiye'nin demokrasi sorununu çözmeden, ne işsizlik problemini ne gelir dağılımını çözeceğini dile getiren Ümit Boyner, şunları söyledi:
"Tunceli'de işsizlik oranı bildiğim kadarıyla yüzde 18, sosyal güvenlik kapsamında aktif çalışanların il nüfusuna oranı sadece yüzde 18 buçuk, bu sorunları en yoğun yaşayan illerden bir tanesi arasında yer alıyor." dedi
"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINA BAŞLANMALI"
12 Eylül'de yapılan referandum ardından, çözülmesi gereken meselelerin başında yeni bir anayasa çalışması olduğunu hatırlatan Boyner, "Referandum süreci boyunca dile getirdiğimiz gibi yeni anayasa çalışmalarına vakit kaybetmeden başlanmalı. Yeni anayasa kimlik, din ve vicdan özgürlüğünü, eşit vatandaş anlayışı ile garanti altına alan, çoğulcu ve katılımcı demokratik parlamenter rejimi tüm kurum ve kuralları ile işlerlik kazandıran, yasama ve yürütme, yargı arasındaki kuvvetler ayrılığını sağlayan gerçek bir toplum sözleşmesi olmak zorundadır." diye konuştu.
Türkiyenin üç böleni olarak tarif edilen anayasa beklentileri olduğunu söyleyen Boyner, yeni anayasada devletin tüm inançlara eşit mesafede durması gerektiğini, kimlikler sorununa da eşit vatandaşlık çerçevesinde yaklaşması gerektiğini ifade etti. Boyner, böyle olması durumunda bu sürece her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
"EYLEMSİZLİK SÜRECİ BARIŞA DÖNÜŞMELİ"
Şiddet ve kaos ortamının bitmesi ve Doğu'da yaşayan vatandaşların huzura kavuşması için küçük adımların ileri götürülmesi gerektiğini dile getiren Ümit Boyner, eylemsizlik sürecinin şiddetten arındırılarak devam edilmesi gerektiğini söyledi. Boyner, sözlerine şöyle devam etti:
"Uzun yıllardır yaşadığımız şiddet kültürüne isyan ediyoruz. Bu ülkeyi, hedeflediğimiz gelişmişlik düzeyine taşıyacak bilim adamı, sanatçı, sporcu olacak pırıl pırıl küçük beyinlerin bu şiddet ve kaos ortamında heba olmasına, nefret kültürü içinde kutuplaşmalarına isyan ediyoruz. Bugüne kadar gelinen ve devam edeceğini ümit edeceğimiz eylemsizlik sürecinin artık sürelere ve müddetlere bağlı olmadan devam etmesi esastır. Bu eylemsizliğin artık kalıcı bir barış ve huzura dönüşmesini sağlayacak şiddetten arındırılmış söylem ve tutumun bir bütünlük içinde sürdürülmesi şarttır.
Kürt sorununa kalıcı çözüm, büyük adımlar ve büyük uzlaşmaları gerektirebilir. Küçük adımları hayata geçiremez miyiz, örneğin Özalp'taki Muğlalı Kışlası hemen değiştirilemez mi? Diyarbakır hapishanesinde yaşananlar için özür dilenemez mi? Tüm bu zorluklar çerçevesinde bu güzel coğrafyada umudunu yitirmeyen hoşgörü ortamını canlı tutmaya, üretmeye, istihdam yaratma çabalarını da ümitle karşılıyoruz."
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüme gösterdiğini belirterek, ülkenin ekonomisi yanında demokrasisinin de iyi olması gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin çok zor şartlardan geçtikten sonra ekonomide iyi yere geldiğini ifade etti. Bakan Çağlayan, şöyle dedi:
"Türkiye'nin sadece zengin olması yetmez. Ülkenin ekonomisi bir yandan gelişirken bir yandan da büyük Atatürk'ün hedeflemiş olduğu çerçevede ve demokratik anlamda gelişmek zorundayız."
Konuşmaların ardından Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen ve Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği (TGİKD) Başkanı Fidan Aydın, Bakan Zafer Çağlayan'a ve Ümit Boyner'e Munzur Balı ve Plaket verdi. Bakan Çağlayan ve Boyner, daha sonra Tunceli'den ayrıldı.