Kalkınma ajansları ile iş dünyasının gönüllü temsil örgütleri arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen toplantılar kapsamında, bölgenin iş insanları ile kalkınma, yerel ihtiyaçlar ve öncelikli proje alanları değerlendirilecek.
Toplantı serisinin ilki, 24 Mayıs 2010 tarihinde Gaziantep'te gerçekleştirilecek. Toplantının açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel tarafından yapılacak.
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenecek 'Dünyada ve Türkiye'de Değişim ve Bölgesel Çözümler' başlıklı panelin moderatörlüğünü TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölgesel Gelişme ve İş Dünyası Örgütleriyle İlişkiler Komisyonu Başkanı Muharrem Yılmaz üstlenecek.
Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü toplantı serisi Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde gerçekleşecek dört toplantı ile devam edecek. Kalkınma ajansları ile iş dünyasının gönüllü temsil örgütleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, şunları ifade etti:
"Bölgesel Gelişme Politikaları açısından AB ülkelerinde uzun yıllardır benimsenmiş ve başarılı sonuçlar doğurmuş bir model olarak benimsenen Kalkınma Ajansları'nın, yatırım yapan ve istihdam oluşturan girişimcileri bir araya getiren iş dünyasının gönüllü temsil örgütlerini, yönetim yapısında dahil ettiği ölçüde başarıya ulaşacağına inanıyoruz. İş dünyasının gönüllü temsil örgütlerinin yönetimde yer aldığı bir yapı, bölgenin gerçek ekonomik potansiyellerinin ortaya çıkarılmasında etkin bir rol oynayacak. Bu çerçevede, iş dünyası gönüllü temsil örgütlerinin de son yıllarda oldukça güçlenmiş olan idari kapasitelerini daha da geliştirerek, Kalkınma Ajansları'na gerekli katkıyı sağlayacak dönüşümleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir. TÜRKONFED ile gerçekleştireceğimiz bu toplantıların bu dönüşüme katkı sağlayacağına inanıyoruz."
TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel de hızlı büyüme beklentilerinin arttığı bu dönemde, yerel kalkınma stratejilerinin önemine dikkat çekerek, "Hızlı ve sürdürülebilir büyümenin ve kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için her bölgeye özel, ancak bütünlüklü kalkınma stratejileri geliştirilmelidir. Bu stratejiler oluşturulurken, yerel bilgiye kulak verilmeli ve bölgedeki beklentiler karşılanmalıdır. Kuruluşlarını tamamlamış olan kalkınma ajansları bu değişimin ve büyümenin motoru olabilecek kapasitede kurumlardır. Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü toplantılarımızla değişim ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmayı ve yerel taleplerle kalkınma politikalarının uyumlaştırılmasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.