TUSKON’dan Angola’ya Çıkarma

Dünyanın dört bir yanında ticaret köprüleri kuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), rotayı Angola’ya çevirdi.

Konfederasyon, senelik 70 milyar dolar petrol geliri olan ve 25 milyar dolar ithalat yapan ülkenin Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı’na 95 şirketle çıkarma yaptı.

Fuardan umutlu olduklarını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Türkiye’den geniş katılımlı bir heyet Angola’ya geldi. Daha evvel bunların ‘100 firma ile geliyorlar’ diye tanıtımı da yapıldı.” dedi.

Ülkenin 25 milyar dolara varan ithalatının artacağına işaret eden Rızanur Meral, Türkiye’nin buraya ihracatının 5 senede 5’e katlanarak 1 milyar dolara çıkabileceğini bildirdi. Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı’na gelen firmalar arasında muhtelif alanlarda faaliyet yürüten şirketler yer alıyor. Bu firmaların idarecileri Luanda’ya gelen özel uçağın tamamını da doldurdu.

TUSKON olarak gelecek vaat eden bölgelere ilgi duyduklarını anlatan Meral, bu anlamda Angola’nın bütçe bağlamında iyi bir tablo ortaya koyduğunu vurguladı. Ülkenin kaynakları ile ilgi çekici olduğunu dile getiren Meral, şöyle devam etti: “Milli gelirinin yüzde 85’ini petrol oluşturuyor. Toplam ihracatının ise yüzde 97,5 petrol. Yine milli gelirinin yüzde 5’i elmas. Burada fırsatlar ile güçlükler bir arada. 18 milyon nüfusu var. Yoksul sınırı yüzde 36. İktidar, sosyal projelere ağırlık veriyor. Bütçesinin üçte birini sosyal harcamalara yapıyor. Su ve elektrik sorunları var. Altyapı yatırımlarına (tren, karayolu, havayolu) ve enerji projelerine odaklanıyorlar. Ülkede bu tür yerlerde göremediğiniz fırsatlar var.” Meral’in aktardığı verilere göre Angola, dünyada petrol ihracatında 14. büyük ülke. Kanıtlanmış petrol rezervleri bakımından da 18. sırada. Afrika’nın 2. büyük ülkesi olan Angola’nın günlük varil petrol üretimi 1,9 milyona denk geliyor. Petrol geliri 70 milyar dolara varırken, doğalgaza yönelik de 9 milyar dolarlık gelir hedefleri bulunuyor.

Ticaret forumlarından önemli başarılar elde ettiklerini anlatan Meral, fuarların da yatırımlar adına büyük faydaları olduğunu duyurdu. Angola’nın ardından Mozambik ve Gana ile devam edecek fuarların imaj oluşturmada önemli olduğunu belirten Meral, “Ürünü görmeden insanlar iyi algılayamıyorlar. İnsanlar katologlarda ürünlerini görüyorlar ancak tekrar gelmeleri gerekiyor ürünleri görmek için.” dedi.

“PETROL NEREDE İŞ ORADA”
TUSKON Baskanı, girişimcilere petrolün çıktığı ülkeleri önerdiklerini savunurken; “Petrol nerede iş orada önceliğimiz bu. Ülkelerin yatırım konumunu belirlemek için en kısa yol petrolün olduğu yerler. Angola, 2012’de yüzde 8,1 büyüme hedefliyor. 2013’te ise hedefleri yüzde 7,1. Angola dünyada petrol ihracatında 14. ülke, Afrika’nın 2. büyük petrol üreticisi. Senede 70 milyar dolarlık petrol geliri var. Bu bakımdan Afrika bizim için önemli bir ülke. Bu fuarlarla birlikte Angola’ya ihracatımız artacaktır. En geç 5 senede ihracatımızı 5’e katlarız.” ifadelerini kullandı.

Angola’nın önemli doğal kaynaklar ihtiva ettiğine değinen Rızanur Meral, ülkenin Türkiye ile ticaretinin gerilerde olduğundan yakındı. Fuarın bu bağlamda olumlu ortam oluşturacağına temas eden Meral, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin burada daha etkin var olmasını temenni ediyorduk. Gecikmiş ama çok doğru bir faaliyet. Standlarımızdan çok etkilendiler. Hatta ürünleri geri götürmemizi talep ettiler. Türkiye Luanda fuarının kalitesini artırdı. Türkiye’yi ve ürünlerimizi çok iyi temsil etmeyi amaçlıyorduk.”

Rakamlarla Angola:

GSMH: 114 milyar dolar
Büyüme: 3,7 (2011)
Birey başına denk gelen milli gelir: 5.900 dolar
Enflasyon: Yüzde 14,3
Petrol ihracatı: 1.851 milyon varil/gün
Petrol rezervi: 9.5 milyar varil
Doğalgaz üretimi: 690 milyon metreküp
Başkent: Luanda
Nüfusu: 12.799.293 (Temmuz 2010)

Türkiye-Angola ticaret hacmi:

Sene Miktar (Milyon dolar)
2005 36
2006 71
2007 49
2008 198
2009 152
2010 109
2011 221
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile