Tuskon Heyeti, Filipinler Devlet Başkan Yardımcısı Binay İle Görüştü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un düzenlediği programda, Filipinler’e giden 70 Türk iş adamına, TBMM Filipinler Dostluk Grubu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu da eşlik etti.

Filipinler Devlet Başkanı Yardımcısı Jejomar Binay ile başkanlık sarayında görüşen TUSKON heyetinin Manila temasları çerçevesinde, Türk-Filipinler İş Forumu organize edildi. Foruma, yaklaşık 70 Türk iş adamı ile 300'e yakın Filipinli firma temsilcisi katıldı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) yönetim kurulu üyesi Ahmet Yaşar Altıntaş, düzenledikleri dış ticaret köprüsü programlarının ülke ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Türkiye’nin bütün il ve ilçelerinin yanı sıra Washington, Brüksel, Moskova ve Pekin’de bulunan ofisleri ve 140 üzerinde ülkedeki iş ortakları ile iş dünyasında etkin bir güce sahip olan TUSKON, 2006 yılında başlattığı dış ticaret köprüsü programları ve iş forumları ile Türk iş adamlarına yeni ufuklar ve pazarlar kazandırdı. TUSKON, bu alandaki son köprüyü geçtiğimiz günlerde Filipinler’le kurdu. TUSKON yönetim kurulu üyesi ve Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş başkanlığında Filipinler’e giden 70 Türk iş adamına, TBMM Filipinler Dostluk Grubu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu da eşlik etti. Filipinler Devlet Başkanı Yardımcısı Jejomar Binay ile başkanlık sarayında görüşen TUSKON heyetinin Manila temasları çerçevesinde, Türk-Filipinler İş Forumu da organize edildi. Foruma, yaklaşık 70 Türk iş adamı ile 300'e yakın Filipinli firma temsilcisi katıldı.

Yapılan görüşmelerin ardından TUSKON ile Filipinler Ticaret ve Sanayi Odası arasında “Ticari İyi Niyet Protokolü” imzalandı. Filipinler Devlet Başkanı Yardımcısı Jejomar Binay nezaretinde atılan imzalarla, iki ülke arasında ticaret ve işbirliği için önemli bir adım atılmış oldu.TUSKON yönetim kurulu üyesi ve KARGİD Başkanı Altıntaş, 110 milyon nüfuslu Filipinler’in yatırım ve ticari işbirliği açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

İmzaladıkları “Ticari İyi Niyet Protokolü” ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Altıntaş, Filipinlerin çok yüksek bir ticari potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Filipinler’in, geçen yıl 7.3’lük büyüme hızı ile Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu anlatan Altıntaş, “Müthiş bir atılım var. Yetişmiş insan potansiyeline sahipler. 7 bin adadan oluşan ülkenin 2 bininde insan yaşıyor. Turizm yatırımlarına açık. Maden ve yer altı kaynakları çok. Türkiye'den herşeyin ihraç edilebileceği bir ülke. Özellikle inşaat sektöründe acil bir talep var. Devlet, evsizler için ilk etapta 25 bin konut yapacak. Yeni bir metropol şehir için 6 milyar dolarlık projeleri hazır. Pu projeyi ilk kez bize açtılar ve bu alanlarda işbirliği yapabileceklerini illettiler. Bir firmanın da bizlere madencilikle ilgili işbirliği teklifi var.” dedi.

Gıda alnında ciddi talebin olduğuna işaret eden Başkan Altıntaş, 110 milyon nüfuslu ülkede sadece 11 tane un fabrikası olduğuna değindi. Altıntaş, Türkiye’den Filipinlere her ay 500 konteyner un gönderildiğine dikkat çekti. Özellikle gıda, inşaat, turizm ve madencilik sektörlerinde önemli işbirlikleri yapılabileceğini ifade eden Altıntaş; tek dezavantajın, şirket kurarken, yabancı şirketlere, yerlilere göre daha yüksek vergilendirme yapılması olduğunu kaydetti.

Filipin yönetiminin, yatırımlarda kendi vatandaşları ile ortaklık istediğini belirten Altıntaş, bu alanlarda kolaylık sağlanması için de çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi.TUSKON’un düzenlediği dış ticaret köprüsü programlarının önemine dikkat çeken Altıntaş, bu girişimlerin ülkeye kazındırdıklarıyla ilgili şunları söyledi: “Anadolu’daki ticaret erbabını yurt dışına taşıdı. Yurt dışından gelen iş adamları ile hızlı bir işbirliği imkanı sağlandı. Bu da ülke ihracatına yansıdı. Türkiye’nin ihracat yaptığı ülke ve sektör sayısı arttı. Çok daha fazla sektörde, çok daha fazla ülkeye ihracat yapar hale geldik.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile