Dağlık bir bölgede bulunan Tut ilçesinde halkın büyük çoğunluğunun geçim kaynağı haline gelen dut meyvesinden ürünler yapılmaya başladı.
Dut meyvesiyle adından söz ettiren Tut ilçesinde, dut hasadının başlamasıyla kazanlar dolusu pekmezler yapılmaya başlandı. Her yıl binlerce dut meyve fidanının toprakla buluşturulduğu Tut ilçesinde, dut meyve ağacının sayısı her gecen yıl artıyor.
Tut ilçesinde bulunan binlerce dut meyve ağacından her yıl 550 ton ürün elde ediliyor. Yıllık 300 ton dut pekmezi, 250 ton kuru dutun üretimi yapılarak piyasaya sunuluyor. Türkiye dışında yabancı ülkelere de pazarlanan dut ürünleri ilçede hijyenik koşullarda hazırlanıyor. İlçe ekonomisinin lokomotifi konumunda olan dut meyvesi ilçede yaklaşık bin çiftçinin geçim kaynağı.
Dutbahcem İşletme Sahibi Kadir Dursun, tamamen organik olan dut ve dut ürünlerinin sağlıklı ve doğal yöntemlerle hazırlandığını dile getirdi.
Kadir Dursun, “Ağaçlardan silkelenelen dut geleneksel yöntemlerle hijyenik koşullarda sıkılıyor. Sıkılan dut suyu kazanlarda kaynatılıyor. Kaynatılan dut suyu güneşte bekletiliyor. Özel kaplarda güneşte bekletilen pekmezin üzerine örtülen ince tül sayesinde pekmezin içerisine yabancı maddelerin girmesi engelleniyor” dedi.
Dut hasadında çalışan kişilerin hijyenik koşullara uymalarının birinci kural olduğunu belirten Dursun, sağlığın önemine işaret etti.
Tut Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özen ise, ilçede kuru dut ve dut pekmezinin yaygın olduğunu, dut pestilinin fazla yaygın olmadığını belirterek, dut meyveciliğini geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Dut pekmezinin 8-12 TL fiyat aralığında satıldığı öğrenildi.
Tut'da 'Dut' Hasadı Başladı
İsmini ‘dut’ meyvesinden alan Tut ilçesinde vatandaşların en önemli geçim kaynağı olan dut hasadı başladı.