İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Albay Hasan Atilla Uğur, 'sözde darbe hazırlığının mimarı olarak gösterilen üç eski kuvvet komutanı Örnek, Fırtına ve Yalman için ifade ile yetinilmesine karşı çıktı.
İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından emekli Albay Hasan Atilla Uğur, ''Üç eski kuvvet komutanı ifade verdi. Sözde darbe hazırlığının mimarı olarak gösterilen bu insanlar savcılık sorgularının ardından mahkemeye bile sevk edilmeden serbest bırakıldı. Peki ben niye tutukluyum?'' dedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık Birol Başaran'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz'ün dönüşümlü yaptıkları savunmanın ardından, sanıkların beyanlarının alınmasına geçildi.
Tutuklu sanıklardan emekli Albay Uğur, devletin kritik görevlerinde hizmet etmiş biri olduğunu belirterek, tutuklu olmasının terör örgütlerini mutlu ettiğini söyledi.
Uğur, Mustafa Balbay'ın Jandarma İstihbarat Dairesi başkanının odasında yaptığı ve kendisinin de katıldığı görüşmenin gizli olarak kayıt altına alınmasının sürekli olarak gündeme getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, ''Görüşmeleri kaydettiren makamın bunu gelecekte atılabilecek iftiraları önleme amaçlı yaptığını yemin ederim şu anda burada gördüm. O görüşme iyi ki kaydedilmiş'' diye konuştu.
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, eski kuvvet komutanlarından emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ifadesinin alındığını hatırlatan Uğur, ''Üç eski kuvvet komutanı ifade verdi. Sözde darbe hazırlığının mimarı olarak gösterilen bu insanlar savcılık sorgularının ardından mahkemeye bile sevk edilmeden serbest bırakıldı. Peki ben niye tutukluyum? Darbe hazırlığı mı yaptım? Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları olmadan darbe mi olacak? Komutanlar serbestken ben niye tutukluyum?'' şeklinde konuştu.
Mustafa Balbay da duruşma salonunun asma tavanının bir kısmının düşmesi, bayram tatili gibi nedenlerle 19 Kasım'da başladığı savunmasının 14 Aralık'taki duruşmada tamamlandığını söyledi.
''Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in mesajlarını diğer sanıklara ilettiği'' iddiasının bulunduğunu ifade eden Balbay, Sezer ile çok az gazetecinin başardığı bir ilişki kurduğunu, ancak bunun iddianamede suç olarak yer aldığını söyledi.
Balbay, savcı Nihat Taşkın'ın sorularını yöneltirken, ''Cumhurbaşkanı Sezer'in böyle bir oluşumun içinde yer almadığını gördük'' dediğini dile getirdi.
Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun vakıflarla ilgili yaptığı açıklamaya değinen Balbay, ''300 yıllık bir vakıf geleneğinden olduğunu, kendisinin de yeri geldiğinde çalıştığını anlattı. Kendisi de iyi bilir. Bir vakfın suç işlemesi çok zordur. Sürekli denetime tabi tutulur. Bir suç tespit edilirse bütün vakıf üyeleri bir daha bir vakfa üye olmamakla cezalandırılır. Cumhuriyet Vakfı da Cumhuriyet Gazetesinin isim hakkını elinde bulunduran böyle bir vakıf. Cumhuriyet Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli üzerine kurulmuş. Suç merkezi olarak gösterilmesini kabul edemiyorum'' diye konuştu.
''HEM MAĞDURUZ, HEM ÖRGÜT ÜYESİ''
Kendisinde kişilerle ilgili hiçbir belge olmadığını ifade eden Balbay, ''Küçük insanlar insanlarla, sıradan insanlar olaylarla, büyük insanlar davalarla ilgilenir. Ben büyük insan olduğumu söylemiyorum, ama küçük insan değilim. Kişilerle hiçbir zaman uğraşmadım. Kitaplarımın ana konusu davalarla ilgili'' şeklinde konuştu.
Eski kuvvet komutanlarının ifadelerine başvurulduktan sonra serbest bırakıldıklarını hatırlatan Balbay, ''darbe iddialarıyla ilgili olan asıl kişilerin serbest bırakıldığını'' savundu.
Gazeteci olarak, olup bitenleri topluma aktaran bir kişi olduğunu belirten Balbay, ''O dönem bunlara muhatap olan hükümet ne yapmış? İddia makamı eğer bu kadar samimiyse, darbeyi yapanlarla ilgili ne yaptı? Mağduru olanlarla ilgili ne yaptı'' diye konuştu.
Cumhuriyet Gazetesine 2006 yılının Mayıs ayında 3 bomba atıldığına dikkati çeken Balbay, ''Mağduruz, saldırıya uğradık. Cumhuriyet Gazetesi müdahil olarak davaya katılıyor. Mağdurlar, böyle bir örgüte üye olmakla suçlanıyor. Kara mizah gibi. O dönemi aydınlatmaya çalışan bir gazeteciyle ilgili böyle ağır bir suçlama reva mıdır?'' şeklinde konuştu.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'a yönelik suikast iddiaları olduğunu belirten Balbay, bu olay nedeniyle Aleviler kadar üzgün olduğunu kaydetti.
Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanan ''Genç Subaylar Tedirgin'' başlıklı habere değinen Balbay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un dün yaptığı açıklamanın bazı gazetelerde ''Rahatsızmış'' şeklinde yer aldığını ifade etti. Balbay, ''Bu başlıklarla şimdi Türkiye'de kaos ortamı mı yaşatılmaya çalışılıyor? Genelkurmay Başkanı savaş gemisine binip, ülkesine ilişkin görüşlerini ortaya koyuyor. Geçmişte buna benzer durum yaşandığı için ben 10 aydır tutukluyum'' dedi.
Balbay, konuşmasının sonunda çocuğunun ilk adımlarını cezaevindeki camekanın arkasından gördüğünü, onunla ilk oyunu birbirlerine dokunamadan gerçekleştirdiklerini ifade ederek, tutukluluğuna son verilemesini istedi.
Balbay'ın konuşması sırasında Silivri'deki sağanak yağışın sesinin duruşma salonunda şiddetli hissedilmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, espri yaparak, ''Çatı yıkılmadan toparlayın'' dedi.
''KOMUTANLARIN İFADESİ İSTENSİN''
Tutuklu sanık Adil Serdar Saçan da 1978'de polis kolejine girdiğini, 2003 yılına kadar da emniyet teşkilatına hizmet ettiğini söyledi.
Saçan, ''Burada arkadaşlarımız gerek emniyet, gerek TSK, gerek MİT gibi tüm teşkilatları töhmet altında bırakacak beyanlarda bulunuyorlar. Emniyete hizmet eden bir kişi olarak bunlardan rahatsızlık duyuyorum'' dedi.
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında eski kuvvet komutanlarının ifadelerinin alındığını hatırlatan Saçan, mahkemenin uygun görmesi halinde bu ifadelerin savcılıktan istenmesini talep etti.
Saçan, bu kişilerin, ''darbeyi yapacak kişiler'' olarak kamuoyunda duyulduğunu belirterek, ''İddianamenin özü darbe yapmaksa onların ifadeleri önemli. Savcılık gizli soruşturma nedeniyle göndermeyebilir. En azından mahkemenin bu ifadeleri inceleyerek, bizim durumumuzu gözden geçirmesi gerekir'' şeklinde konuştu.
Duruşma, mahkeme heyetince taleplerin alınmasıyla devam ediyor.
Tutuklu albaydan 3 komutan isyanı
Ergenekon'un tutuklu sanığı emekli Albay Uğur, Örnek, Fırtına ve Yalman'ın ifade ile yetinilmesine isyan etti.