Şanlıurfa KCK davası kapsamında 5 Ekim 2010'dan bu yana "terör örgütüne üye olduğu" gerekçesiyle yargılanan milletvekili Ayhan'ı cezaevi çıkışında, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve yakınları ile bir grup partili karşıladı.
Ayhan, burada yaptığı açıklamada, yıllardan beri Kürt demokratik siyasetine karşı gerçekleştirilen "soykırım operasyonları" sonucu kendisi gibi çok sayıda arkadaşının içeride tutsak bulunduğunu savundu.
Zindanlarda tutulmalarının temel nedeninin Kürt sorununa yaklaşımdaki inkar, imha ve ret siyasetinin olduğunu öne süren Ayhan, şöyle dedi:
"Her ne kadar sembolik olarak ben ve birkaç arkadaşımız serbest bırakılmış olsak bile halen zindanlarda binlerce arkadaşımız tutsak bulunmaktadır. Zindanların kapısı açılmadığı sürece, boşaltılmadığı sürece bizim tahliye olmamız, özgürlüğümüze kavuşmamızın hiçbir anlamı yoktur. Bugün Anayasa Mahkemesinin bizimle ilgili vermiş olduğu karar her ne kadar olumlu olmuş olsa bile gecikmiş bir karardır. Yıllardır hukuksuz bir şekilde içeride tutularak, adeta bir rehine ve rehin politikası çerçevesinde uygulamaya tabi tutulduk. Tüm bu uygulamalar günümüzde tartışma konusu olan kimi odaklar tarafından Kürt demokratik hareketi başta olmak üzere Türkiye'deki toplumsal muhalefete karşı geliştirilen antidemokratik ve faşizan uygulamalardan dolayı içeride kaldık. Bu faşizan uygulamalardan kaynaklı olarak hukuk dışı yargılamalara tabi tutulduk, bu yargılamalar neticesinde de halen hakkımızda iddia edilen suçlamalar da temelsiz ve sonuçsuz bir şekilde beklemektedir."
Umutlarının Türkiye'de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümü ve bu çözüme hizmet edebilecek, bunun önünü açabilecek demokratik adımların atılması olduğunu kaydeden Ayhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Özellikle İmralı eksenli, sayın Abdullah Öcalan'ın öncülüğünde gerçekleştirilen çözüm ve barış sürecinin devlet tarafından ciddi bir şekilde ele alınıp, gereklerinin acilen yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye'de son süreçte yaşanan tartışmalar da gösteriyor ki Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne yönelik ciddi bir direnç odağı ve noktaları bu çözümün önünde bir engel oluşturmaktadır. Son günlerde tartışma konusu olan yargıda ve poliste açığa çıkan paralel devlet olarak ifade edilen birtakım odakların geçmişten beri AK Parti hükümetiyle birlikte yürütmüş olduğu siyasal ittifaktan dolayı başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'deki demokratik muhalefet üzerinde adeta terör estirmişlerdir. Bizler bu estirilen terör neticesinde bugün mücadelemizi dört duvar arasında yürütmek durumunda kalmışız. Dört yıl önce cezaevine nasıl girmişsem halkımla beraber demokratik siyasal mücadeleyi verme noktasında hangi inanç ve kararlılık içerisindeysem şu an aynı inanç ve kararlılık içerisinde mücadelemi devam ettireceğim."
Ayhan ve beraberindekiler daha sonra BDP Diyarbakır İl Başkanlığına geçti.
Tutuklu Bdp Milletvekili Ayhan'ın Tahliyesi
Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin oy birliği ile tahliyesine karar verdiği BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevinden tahliye edildi.