Tutuklu Ve Hükümlüler 'Son Kuşlar' Oyununu İzledi

Trabzon'da '17. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali' kapsamında, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 'Son Kuşlar' adlı oyun, Trabzon E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda sahnelendi Oyuncu ve yönetmen Tanülkü:'Bugüne kadar 80 büyük cezaevine uğradık, 70 bine yakın mahkum bu oyunu izledi. Aslında bu oyun mahkum evlatlarına uzanan bir yol. Ben onun için yola çıktım'

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce, Trabzon Devlet Tiyatrosu organizasyonunda düzenlenen '17. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali' kapsamında, 'Son Kuşlar' adlı oyun, Trabzon E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda sahnelendi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün ortak sosyal sorumluluk projesi olan oyunun, yönetmenliğini ve oyunculuğunu devlet tiyatroları sanatçısı Turgay Tanülkü yapıyor.

Sait Faik Abasıyanık'ın yazdığı hikayeden, Firdevs Aylin Tez'in uyarladığı oyunun diğer oyuncuları ise Volkan Korhan, Resul Dündar ve Aşık Urfan Erdağı'ndan oluşuyor.

Oyuncu ve yönetmen Tanülkü, oyunun ardından yaptığı konuşmada, sahnelenen oyunun bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurgulayarak, 'Ben 1970'lerde Ulucanlar Cezaevinde yatarken, dar ağacının koyulduğu yere idamlardan sonra kuşlar gelmemeye başladı.18 yaşındaydım, o zaman 'son kuşlar gitti' demiştim. Sonra çıktım Sait Faik'in 'Son Kuşlar' öyküsünü okudum. Dolayısıyla bu projeye aslında 1981 yılında tek başıma başladım.' dedi.

Bir yola çıktığını ifade eden Turgay Tanülkü, şöyle konuştu:

'Yaklaşık 1,5 yıldır bütün cezaevlerini dolaşmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 80 büyük cezaevine uğradık, 70 bine yakın mahkum bu oyunu izledi. Aslında bu oyun mahkum evlatlarına uzanan bir yol. Ben onun için yola çıktım. O çocuklardan 23 tanesini yanıma aldım. Biz cezaevine düşmeden yaşadıklarımızdan dolayı 26 kişinin bu ülkede çocuğu olmadı. Yaradan bana bir evlat vermedi ama 23 tane mahkum çocuğu verdi. Onlardan 11 tanesi üniversiteyi bitirdi.'

Tanülkü, manevi babalık yaptığı çocukların 2'sinin savcı olduğunu da belirterek, şunları kaydetti:

'Bir cezaevinde gala yaptık, aileler de gelmişti. 2 kız çocuğu geldi, elimden tuttu. Biri, 'Turgay Baba dedikleri sen misin?' diye lafa girdi. 'Evet' dedim. Bana, 'Biz okumak istiyoruz' dediler. 'Ne olacaksın kız?' dedim. 'Savcı' dedi. 'Neden' dedim, bana cezaevinden içeri girerlerken üst araması sırasında o dönemin cezaevi savcısının çocuklara karşı olan hassasiyetinin hoşuna gittiğinden bahsetti. O gün savcı olmaya karar vermiş ve bunu dediğinde daha 12 yaşındaydı. Bu sözleri duyduktan sonra kızımıza destek oldum ve hukuk fakültesini kazandı. Bir dönem avukatlık yaptı, şimdi ise savcılık sınavını kazandı ve savcılık stajını yapıyor. Diğer evlatlarım gibi bu da benim için gurur kaynağı oldu.'

Bu ülkenin barışa ihtiyacı olduğunu da dile getiren Turgay Tanülkü, 'Ben barışı cezaevinde yakalamaya çalışıyorum. Burada bugün küçük bir çocuk var ve bence o dünyanın barış elçisi. Ben onu annesinden rica edip alacağım ve okutmaya çalışacağım.' ifadelerini kullandı.

Tanülkü, sanatın bütün duvarları aşacağına da dikkati çekerek, 'Sanat bütün duvarları aşar. Hiç kimse de engel olamaz. Ben Ulucanlar'da tiyatro yaparken, 'Niye tiyatro yapıyorsun' dediler. 'Tiyatro karanlığın içindeki bir ışık kaynağıdır' dedim. Sonra bu sözü Ulucanlar'ın duvarlarına yazdılar.' diye konuştu.

Turgay Tanülkü ve ekibinin cezaevinde sahnelediği oyun, tutuklu ve hükümlülerden yoğun ilgi gördü.

Oyunu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu, Cezaevi Savcısı Cuma Topözlü, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Köksal, Trabzon Adli Tıp Kurumu Grup Başkanı Hüseyin Çetin Ketenci, Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım da izledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile