Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin İl Teknik Komite toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Habip Muruz başkanlığında yapıldı.
Toplantıda konuşan Muruz, kamu dışı yayım faaileyetine 2009 yılında bir tarım danışmanı ve 36 işletmeyle başladıklarını hatırlattı.
Tarım danışmanı sayısının 2014 yılında 91 ve işletme sayısının 5 bin 113'e ulaştığına dikkat çeken Muruz, "Kamu dışı danışmanlık hizmeti verilmek suretiyle büyük bir ilerleme kaydetmiş bulunmaktayız. Danışman çalıştırılması suretiyle kamunun istenilen düzeyde yerine getiremediği yayım faaliyetleri çiftçilerimize ulaştırılmakta, bitkisel ve hayvansal faaliyetlerde, ekim, dikim, bakım, besleme, hastalık ve zararlılarla mücadeleden, ürünlerin pazarlanmasına kadar üretimin her aşamasında yanlarında olan danışmanlar tarafından üretimde kaliteyi, birim alandan alınan verimde artışı, ilaç kalıntısı olmadan üretimi ve pazar aşamasında karşılaşılan sorunların çözümünü hedeflemekteyiz. Ayrıca danışman olarak hizmet veren genç meslektaşlarımızın istihdamını sağlamanın da mutluluğunu yaşamaktayız" dedi.
Toplantı sonunda alınan kararları da açıklayan Muruz, "Samsun'da sulu tarımda 50 dekar, kuru tarımda ise 100 dekar arazisi bulunan işletme sahiplerinden en az 10 dekarlık alanda tütün üretimi yapan işletmelere tütün bölümü mezunları tarafından tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti verilebilecek. İlimizde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti veren danışmanlar tarımsal faaliyetin az olduğu dönemlerde en az ayda bir olmak üzere işletmeleri ziyaret etmeleri ve yıllık izin planlamasını buna göre yapacak" diye konuştu.
Tütün Üreticilerine Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti Verilecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü'nce tütün üreticilerine tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti verileceği bilderildi.